Doi angajați ai Inspectoratului de Poliție din Căușeni au fost documentați de către Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție într-un caz de corupere pasivă. Ambii sunt bănuiți că ar fi pretins și primit mită pentru a nu examina sub aspect penal declarațiile mincinoase ale martorilor unei altercații, care a avut loc într-un sat din raionul Căușeni. Informația se conține într-un denunț depus la CNA.
Potrivit datelor anchetei, la sfârșitul lunii aprilie, curent, grupa operativă din care făceau parte cei doi polițiști au investigat o încăierare în satul Zaim, care s-a soldat cu aplicarea armei de foc. Oamenii legii au luat declarații despre incident de la doi martori oculari, care în ziua următoare s-au prezentat la poliție și au mărturisit că au tăinuit unele detalii și că, speriați de cele întâmplate, au ascuns arma într-un loc tainic.
În continuare, polițiștii ar fi cerut de la aceștia 5 000 de lei pentru a nu-i documenta pentru declarații mincinoase și sustragerea armei de foc de la locul faptei. În perioada următoare, oamenii legii i-ar fi somat pe martori să transmită banii prin intermediul unei persoane terțe, în caz contrar pe numele lor vor fi pornite dosare penale.
După un denunț la CNA, depus de unul dintre martori, ofițerii anticorupție au documentat cu mijloace video și audio transmiterea banilor. Drept urmare, cei doi polițiști au fost reținuți pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați de corupere pasivă, aceștia riscă până la 10 ani de închisoare cu amendă penală de până la 8 000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la șapte la 10 ani.
Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.