Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene.
Lipsa apei se vede nu numai în calitatea culturilor, ci și în scăderea energiei obținute cu ajutorul hidrocentralelor.
Analiza evoluției și impactului secetei prelungite asupra Uniunii Europene arată că 44 % din suprafața Europei (UE + Marea Britanie) este sub avertizare de secetă, iar 9 % este sub alertă de secetă – niveluri asociate cu deficit de umiditate în sol, combinat cu afectarea plantelor.
Seceta critică din mare parte a Europei este agravată de valurile timpurii de caniculă, care se suprapun cu deficitul de precipitații din sezonul de iarnă-primăvară, care în present sunt la circa o cincime din media anilor 1991-2000 în UE + Marea Britanie.
Potrivit datelor studiului, indicatorul de secetă preponderent pe teritoriul Republicii Moldova este de avertizare, cu unele zone în care indicatorul este de alertă.
Nivelul de umiditate din Moldova este calificat în preponderent drept „sever de uscat”
Lipsa precipitațiilor duce la scăderea nivelului de apă din sol, iar plantele sunt direct afectate – în zonele de câmpie din Italia, în sudul, centrul și vestul Franței, în centrul Germaniei și estul Ungariei, în Portugalia și nordul Spaniei.
De asemenea, Franța, România, Spania, Portugalia și Italia vor avea recolte reduse anul acesta, potrivit datelor Centrului Comun de Cercetare al UE, citat de Digi24. Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația vor fi și ele afectate.
Potrivit studiului, în Moldova, nivelul de umiditate din ianuarie până în iunie 2022 este în preponderent apreciat cu calificativul sever de uscat, fiind zone calificate drept moderat de uscate, ceea ce este practic similar cu situația din România.
În Italia, în bazinul fluviului Po se înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei. În cinci regiuni ale țării a fost declarată urgență din cauza secetei, iar numeroase localități s-au văzut nevoite să raționalizeze apa. Măsuri similare s-au luat în Franța.
Debitele râurilor sunt și ele afectate în multe țări, iar volumele de apă din lacurile de acumulare au niveluri foarte scăzute. Toate acestea la un loc ar putea necesita măsuri extraordinare de management al apei și energiei în țările afectate.
Studiul poate fi citit integral aici: Studiu seceta Europa