(foto) Cascada de la Socola, Lunca Nistrului și multă vegetație. Cum arată o drumeție la Vadul Rașcov și Socola

foto3-4

Luna iunie s-a remarcat prin multe evenimente destinate protecției mediului, organizate în cadrul festivalului „Ziua Mediului”. Astfel, pe 23 iunie, toți doritorii au putut beneficia de o excursie la Vadul Rașcov. Satul Vadul Roșcov, vecin cu satul Socola, este localizat în câmpia Nistrului, găzduind multe locuri frumoase pe care am reușit să le surprindem în fotografii.

Apa curgătoare, vegetația bogată, traseele verzi de explorare și locurile pitorești ne-au uimit cu adevărat. Excursia a întrunit oameni de toate vârstele, de la cinci la 70 de ani.

Destinația numărul unu a fost câmpia Nistrului din satul Vadul Roșcov. Pe celălalt mal din Stânga Nistrului am putut observa bisericile vechi și Sinagoga. Totodată, am văzut vestitele stânci și cum timpul și istoria și-au lăsat amprenta asupra lor. Istoriile și legendele spun că pe acest teritoriu în trecut era mare, arheologii descoperind chiar colți de balenă.

Excursia a continuat cu explorarea celor două localități, Vadul Rașcov și Socola, unde am descoperit cartea lor de vizita, mai exact gardurile mici din piatră. Doar câteva case renovate recent aveau garduri înalte, în rest toate casele, care de altfel erau foarte frumoase și te duceau cu gândul la bunici, aveau garduri joase, confecționate din pietre, frumusețea și simplitatea cărora creează o simbioză perfectă

În continuare, următoarea destinație a fost lunca Nistrului de pe teritoriul satului Socola. Aici am observat un peisaj mai „liniștit”, fără stânci la orizont, dar cu o vegetație la fel de frumoasă (cel mai mult ne-a surprins menta de baltă, căreia, paradoxal, îi lipsea mirosul specific).

Punctul culminant a fost vizita la Cascada Socola, localizată în pădurea satului. Cascada este una mică și bine ascunsă, căci am avut de parcurs un traseu de aproximativ 2 km prin pădure pentru a ajunge la ea.

Tot în cadrul călătoriei, am fost instruiți despre cum să plecăm în drumeții. Organizatorii au fost preocupați să plecăm acasă cu informație utilă, astfel ne-au învățat cum să instalăm un cort, cum să ne apărăm de animale, cum să ne organizăm un sejur plăcut și ecologic, fără daune, în natură.

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente