În vest, oamenii încheie contracte detaliate la fiecare înțelegere sau colaborare. Elena Plescan, care este Product Manager la compania ucraineană Readdle, susține că în estul Europei, oamenii se bazează pe cuvânt când fac o înțelegere contractuală și asta duce des la neînțelegeri.
„Una dintre diferențele majore este că în Moldova nouă ne place să agreăm anumite lucruri verbal, poate chiar și non-verbal, să credem că interlocutorul sau persoana cu care încheiem un contract știe cum trebuie să aibă loc lucrurile, fără ca să le discutăm în prea multe detalii.
În vest există un contract și în el detaliezi la maximum condițiile pe care agreezi. Intri în detalii, chiar dacă uneori aceste discuții nu sunt cele mai confortabile, dar noi trecem prin ele pentru că în cazul în care o să avem anumite dispute, să știm cum să procedăm.
Asta funcționează și în parteneriate cu alte companii, dar și în cazurile în care, de exemplu, tu cu un prieten vrei să deschizi o companie”, a spus Elena Plescan la podcastul „Mai Departe” cu Artur Gurău.
Experta în dezvoltarea de produse susține că acele contracte care se bazează pe încredere de multe ori sunt cu eșec.
„În Moldova, mi se pare că oamenii tratează contractul ca o formalitate în plus, lucrurile nu se discută, apar foarte multe probleme, neînțelegeri, pentru că fiecare persoană are în capul ei o închipuire cum ar trebui să fie prestate serviciile, câte de multe servicii, cât de repede ar trebui ele să fie prestate”, a adăugat Elena Plescan în podcastul „Mai Departe” cu Artur Gurău.
Ediția video a podcastului „Mai Departe” cu discuția dintre Artur Gurău și Elena Plescan o puteți urmări mai jos.
Discuția pe larg o puteți asculta în variantă audio pe Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music, Audible dar și pe alte platforme de audio streaming.