Astăzi este a 125-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși. Autoritățile locale îi suspectează de spionaj. Diplomații ruși trebuie să părăsească Bulgaria până pe 3 iulie, scrie unian.net
🟣 Armata rusă a bombardat azi, 28 iunie, orașele Nicolaev și Oceakiv din regiunea Nicolaev.
Potrivit Procuraturii din Nicolaev, în urma atacurilor cu rachetă asupra Oceakiv, armata rusă a ucis trei civili, inclusiv o fetiță de opt ani. Alți șase cetățeni, inclusiv trei copii cu vârste cuprinse între trei luni și 16 ani, au fost răniți.
🟣 Au fost lansate șase rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk.
„În Dnipro, din cauza rachetelor, infrastructura feroviară și întreprinderea industrială au fost distruse. De asemenea, arde compania de service. Salvatorii lucrează la fața locului”, a anunțat șeful Administrației Regionale de Stat Dnipropetrovsk, Valentân Reznicenko.
🟣 Liderii G7 au condamnat atacul armatei ruse asupra centrului comercial din Kremenciuk, numind atacul drept o „crimă de război”, scrie presa din Ucraina.
🟣 Uniunea Europeană va furniza la cererea Ucrainei echipamente medicale, echipamente de protecție și echipamente specializate pentru riscurile de sănătate publică, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), în valoare de 12 milioane de dolari, a menționat blocul comunitar într-un comunicat, notează CNN.
„Întrucât spitalele din Ucraina au nevoie urgentă de echipamente medicale, UE donează, de asemenea, monitoare pentru pacienți, pompe de perfuzie și ventilatoare, împreună cu echipamente de protecție pentru personalul medical, precum măști și halate”, a precizat Comisia Europeană în comunicat.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!