Larisa Balta, absolventa Facultății Tehnologia Alimentelor, a vorbit despre studiile la programul „Servicii Publice de Nutriție” din cadrul UTM

1-24
Foto:UTM

Larisa Balta a absolvit cu succes prima etapă a studiilor superioare de licență în cadrul primei promoții a specialității „Servicii Publice de Nutriție”, Facultatea Tehnologia Alimentelor și spune că nu intenționează să se oprească aici, dat fiind interesul foarte mare față de acest domeniu pe de o parte în vogă, iar pe de altă parte foarte complex și de mare perspectivă.

„Practic tot timpul îmi plăcea sportul, însă am dat greș cu principiile alimentației corecte și nu puteam să ating rezultatele dorite. Finalizând liceul, am decis să dau admiterea la Departamentul Alimentație și Nutriție (șefă departament: conf. univ., dr. Aurica CHIRSANOVA) din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor (decan: conf. univ., dr. Iurie SUBOTIN). La depunerea actelor am aflat că se lansează o specialitate nouă – „Servicii Publice de Nutriție”. Am  aplicat  fără dubii, pentru că știam: Universitatea Tehnică a Moldovei este unica instituție de învățământ superior care  formează specialiști în acest domeniu. Așa am pornit pe acest drum inițial necunoscut, dar care s-a dovedit a fi corect și drag pentru mine.

În anul doi de facultate, după ore, am început să activez în calitate de antrenor personal (cu drept de muncă ca student la a doua facultate) în sala de forță din cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Fiind un antrenor exigent și știind că rezultatul în cazul dat depinde în mare măsură de alimentație (70-80 %), acordam o mare atenție acestui capitol. Iar ca să ating un grad mai înalt de eficiență, am decis să-mi aprofundez cunoștințele în știința nutriției clinice. Pe lângă faptul că discipolii mei obțineau rezultate frumoase de remodelare corporală, reușeam să contribui și la îmbunătățirea stării lor de sănătate prin regenerarea sistemului digestiv, reglarea somnului, restabilirea capacității de concentrare/muncă, construind un regim cu accent pe bunăstarea psihologică, emoțională și fizică.

Interesul pentru domeniul în care studiam și cel în care activam au determinat și tema tezei mele de licență: „Aspecte nutriționale a suplimentelor proteice pentru atleți”, având în calitate de coordonatoare o specialistă de marcă în domeniu – conf. univ., dr. Rodica SIMINIUC. A fost o experiență foarte frumoasă, complexă, iar rezultatul a meritat tot efortul.

Prin cercetările și rezultatele obținute în teza de licență am ajuns la concluzia că o mare parte din populația Republicii Moldova utilizează suplimentele proteice fără o supraveghere specializată, dar și fără un motiv întemeiat. Iar în ceea ce privește situația culturii alimentare din țara noastră, aceasta este încă la un nivel foarte scăzut, ceea ce mă motivează să ajut în continuare și să direcționez cât mai multe persoane spre calea de cunoaștere a principiilor alimentației echilibrate.

Mulțumesc, UTM, FTA și tuturor profesorilor mei!

Celor interesați le spun cu mâna pe inimă: Universitatea Tehnică a Moldovei e despre studii în diverse specialități inginerești, dar și despre dezvoltare multilaterală, despre o pregătire temeinică pentru viață în general!” 

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente