În cadrul UTM s-au realizat 20 de cercetări reale în domeniul Ingineria Sistemelor Electromecanice

r_Marc-Mardare-prezinta-teza-2048×1536
Foto:UTM

Departamentul Inginerie Electrică din cadrul Facultății Energetică și Inginerie Electrică a lansat în anul curent o nouă promoție din 20 de absolvenți (formele de învățământ cu frecvență și frecvență redusă), programul de studii „Ingineria Sistemelor Electromecanice” (ISEM).

Potrivit conf. univ., dr. Ilie NUCĂ, șef Departament Inginerie Electrică, FEIE-UTM, etapa premergătoare a susținerii tezelor de licență în fața Comisiei de examinare a necesitat eforturi intense atât din partea cadrelor didactice, cât și, desigur, a studenților-absolvenți. Perioada de elaborare a tezelor de licența, care a durat cca patru luni, a inclus trei evaluări periodice și verificarea lucrărilor prin sistemul antiplagiat, astfel că la susținerea publică absolvenții și profesorii au avut o prezență meritorie, cu subiecte și conținuturi actuale și originale, corelate cu politicile naționale din domeniu, conectate la necesitățile reale ale agenților economici, fapt remarcat și de către invitații de marcă din cadrul companiilor din domeniul electrotehnic, automatizărilor și de producere, cum ar fi TehElectro-SV SRL, SA Termoelectrica, Regia Transport Electric Chișinău, Ital Automation Systems SRL, ElectroTehnoImport SRL.

Tezele studenților Artur RUSU (Parcul fotovoltaic de 5 MW din Strașeni), Cristina MITRONICI (STEINEL SRL), Eugen GOLUBȚOV (Dina Cociug SRL), Marin TOFAN (Fabrica de vin Cojușna) s-au axat pe soluționarea unor probleme reale ale agenților economici. Bunăoară, probleme legate de utilizarea energiei regenerabile solare au fost abordate în tezele de licență ale absolvenților Artur RUSU, Daniel RUSU, Constantin COȘCODAN, Victor BIVOL, Carmelina BALAN. Acționări electrice automatizate au fost dezvoltate pentru extractoare de miere (Daniel RUSU), mașini de spălat (Adelina ROTĂRAȘ), ascensoare de pasageri (Alexandru ARNĂUT), parcări auto multietajate (Stanislav CUCU), biciclete electrice (Ian ZABRODNÎI). Obiectul de studiu al tezelor de licență a fost și soluționarea unor probleme practice de acționare și automatizare cu un puternic aspect social pentru sistemele frigorifice (Eugen GOLUBȚOV, Sergiu CVASNIUC), de irigare și sere agricole (Marc MARDARE, Vadim PELIPEȚCHII, Constantin COȘCODAN), termoficare cu cogenerare (Ion ILIȚA) și de apicultură (Daniel RUSU). Utilizarea tehnicilor și tehnologiilor moderne au servit ca baza la realizarea sarcinilor propuse în tezele de licență ale studenților Mark MARDARE (tehnologii IoT), Ilia MITIOGLO (Casa inteligentă), Adelina ROTĂRAȘ (control cu logica Fuzzy).

În concordanță cu proiectele de cercetare-dezvoltare ale Departamentului IE, studentul Grigore GUȚU a confecționat în cadrul tezei de licență macheta motorului asincron cu 6 faze. Cu suportul Centrului educațional FabLab UTM, studentul Marcu MARDARE a confecționat macheta unei sere agricole automatizate, dotată cu servomotoare electrice de acționare ale sistemelor de pompare, ventilare, deschidere/închidere a ferestrelor, sistem de control în baza microcontrolerului Arduino Nano pentru monitorizarea temperaturii, iluminatului și umidității solului. Studentul Artur RUSU a realizat unele aspecte de proiectare și selectare a echipamentelor pentru pаrсul fоtоvоltаiс cu puterea de 5 MW, iar actualmente conduce lucrările de montare. Măsurile propuse în teza studentei Cristina MITRONICI au contribuit la ameliorarea calității și ridicarea productivității muncii la fabricarea generatorului cu aer cald în cadrul STEINEL SRL. Studenta Ana BUMBAC a realizat studii avansate cu privire la asigurarea metrologică a procesului de distribuire a energiei electrice în cadrul companiei RED-NORD Bălți.

Comisia de examinare a estimat că absolvenții programului iSEM au o bună pregătire teoretică și abilitați practice avansate, demonstrate prin realizarea unor proiecte reale, cu aplicații practice și confecționare de machete. Toți studenții au utilizat echipamente electrice și electronice de ultimă generație, dar și softuri specializate Eplan, MatLab Simulink, FEMM, WinPLC, TIA Portal, Fusion 360, Arduino IDE s.a.

Nota medie de susținere a tezelor de licență a studenților programului de studii ISEM, de la ambele forme de învățământ, este de peste 8,88, ceea ce demonstrează că forma de studii e mai puțin relevantă, contează interesul și implicarea propriu-zisă a studentului. Tezele de licență ale absolvenților gr. ISEM-171 FR Ana BUMBAC, Ion ILIȚĂ și Cristina MITRONICI, precum și ai gr.ISEM-181 Marc MARDARE, Grigore GUȚU, Eugen GOLUBȚOV au fost apreciate cu nota ”A”, iar teza studentului Marcu MARDARE a fost înaintată pentru participarea la concursul Senatului UTM la categoria ”Cea mai bună teză de licență”.

La final, absolvenții programului „Ingineria Sistemelor Electromecanice” au fost felicitați de către membrii Comisiei de examinare și reprezentanții mediului de afaceri pentru finalizarea cu succes a studiilor și obținerea titlului de ingineri-licențiați în domeniul ingineriei electrice. În urma discuțiilor cu angajatorii, unii absolvenți au primit deja oferte reale de angajare în câmpul muncii. Totodată, Departamentul Inginerie Electrică încurajează absolvenții să-și continue studiile le programul de master cu dublă diplomă „Inginerie Electrică” (IE) de la UTM și la cel de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – „Tehnologii Avansate în Mașini și Acționări Electrice” (TAMAE).

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente