Noi la #diez încercăm să descoperim mereu oameni și lucruri interesante. E suficient să fim un pic mai atenți și interesați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru și descoperirea nu întârzie să apară. Așa s-a întâmplat și cu subiectul acestui material, care reprezintă povestea unui tânăr pasionat de chimie.
De ceva timp, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM are un canal de YouTube, unde studenții își exersează abilitățile pe care le însușesc la facultate. Mereu am fost curioasă să-l urmăresc și într-o bună zi am observat un videoclip mai diferit decât celelalte. Era un experiment chimic. L-am privit până la capăt (ceea ce rar se întâmplă, recunosc). Apoi, am mers pe pagina canalului, am găsit secțiunea acestui video și m-am bucurat enorm că acolo mai erau încă câteva videoclipuri de acest gen. Ce credeți? Le-am văzut pe toate, unul după altul. Și m-am gândit, chiar e fain ceea ce face acest tânăr, ar fi și mai fain să-l cunoască mai multă lume.
Așadar, autorul videoclipurilor sub genericul #DOZAdeCHIMIE este Gabriel Lazăr, un tânăr de 22 de ani, student în anul III la specialitatea Chimie, Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică. În câteva săptămâni, Gabriel va fi licențiat în științe chimice, iar de nouă luni este un tânăr profesor de chimie, pasionat de acest domeniu, de educație, dar mai cu seamă de provocările și problemele pe care le întâlnește zilnic.
„Unul dintre scopurile mele este să fac ca vocea tinerilor să fie auzită, anterior, în calitate de președinte al Autoguvernării Studenților USM, iar acum, ca student, senator al facultății, tânăr profesor”, mi-a povestit Gabriel.
Pasiunea tânărului față de chimie, după cum vă dați bine seama, a pornit încă de la școală, iar cei care l-au ajutat să îndrăgească această disciplină au fost profesorii săi.
„În mare parte, mulți dintre noi își concentrează interesul spre un anumit domeniu încă din școală, în cazul meu fiind chimia, de aceea multe li se datorează profesorilor și măiestriei lor de a insufla dragostea față de materia sa. Eu am avut parte de profesori minunați care își făceau munca cu multă dăruire. Orele de chimie au fost pentru mine cele mai captivante, pentru că aceasta se învață din experimente, încercări, ore practice, iar eu am avut norocul de a studia nu doar teorie, dar și practică, ceea ce din păcate nu își pot permite multe școli și copii din țara noastră. Având un bagaj bine fundamentat de cunoștințe obținute în gimnaziu, mi se dădea cu ușurință și vedeam de la sine interesul față de chimie și în perioada de liceu”, povestește Gabriel.
După anii de liceu, tânărul și-a urmat pasiunea și a depus dosarul la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică. Ceea ce face la facultate îi prezintă mare interes și plăcere. Gabriel ne asigură că nu ai cum să te plictisești la o astfel de specialitate.
„Orele la facultatea noastră sunt mai deosebite față de alte domenii de studiu, în mare parte se bazează pe orele de laborator, unde studenții realizează experimente, sinteze, măsurări, analize etc. pentru a dezvolta abilitățile și competențele unui adevărat profesionist. Este imposibil să te plictisești deoarece lucrurile decurg destul de interesant mai ales când o reacție se soldează cu o mini-explozie, un efect frumos, o sinteză reușită etc.”
Pentru Gabriel chimia înseamnă tot. Chiar tot: „cu ea ne trezim, cu ea trăim, ea ne înconjoară și nu exagerez spunând că chimia e absolut tot ce ne înconjoară, noi suntem în totalitate chimie, fiecare dintre noi e un adevărat laborator și nici nu ne dăm seama câte procese chimice au loc în interiorul nostru chiar în acest moment.”
Am ajuns și la partea cea mai interesantă (pentru mine, cel puțin). Gabriel mi-a povestit că de multe ori, împreună cu colegii săi făceau fotografii din cadrul activităților lor și le publicau. După o vreme, colegii de la jurnalism l-au observat și au venit cu propunerea de a realiza o rubrică în cadrul Televiziunii Unda Liberă.
„Și iată că acum, încetișor, rubrica noastră suscită interes și tot mai mulți așteaptă un nou video pentru a-și lua Doză de chimie.”
În videoclipurile sale, Gabriel prezintă trei tipuri de experimente chimice:
#1. cele pe care nu și le pot permite toate școlile, dar ele sunt în curriculum;
#2. cele care pot fi realizate în condiții casnice;
#3. cele care au importanță practică.
„Multe dintre școlile noastre nu au laboratoare dotate pentru orele de chimie și profesorii nu își pot permite să prezinte astfel de experimente. De aceea, prin doza de chimie încerc să compensez unele pierderi ale elevilor. Totodată, mă străduiesc ca limbajul rubricii să fie cât mai accesibil și chimia să devină o pasiune pentru toți cei care ne privesc.”
Lumea chimiei este imensă și Gabriel nu o poate cuprinde pe toată în această rubrică, dar totuși va încerca să prezinte în continuare cele mai interesante și captivante experimente.
„Sper că în curând voi implica și alți studenți din cadrul facultății, nu uităm și de ceea ce e în afara cadrului, o muncă colosală pe care o realizează colegii de la Unda Liberă, Vasile și Andrei, cărora le mulțumesc mult, iar pe viitor sper că se vor alătura și alți colegi de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, astfel munca noastră va deveni mai ușoară și mai interesantă.”
Gabriel recomandă studierea chimiei nu doar pentru că „e interesantă, dar și pentru gândirea și abilitățile care le dezvoltă, pentru a face față la orice în viața de zi cu zi, pentru a ști cum se prepară o soluție, de ce se administrează un anumit medicament, de a înțelege de ce doză ai nevoie, de a ști ce conțin alimentele și unde găsim acei nutrienți, pentru a înțelege de ce unele obiecte sunt dintr-un material sau altul, pentru a utiliza corect și rațional reagenții din bucătărie de care nici nu ne dăm seama că sunt niște substanțe chimice. Nu în ultimul rând pentru că chimia nu e doar o materie de studiu, dar și o bună opțiune de carieră pentru viitor.”
La finalul acestui interviu am descoperit o chestie curioasă și pentru mine. Astăzi (ultima duminică din luna mai) este sărbătorită Ziua Internațională a Chimistului. Mi-am spus că e chiar o coincidență frumoasă pentru apariția acestui material.
„În contextul Zilei Internaționale a Chimistului, aș vrea să adresez un mesaj colegilor: tindeți spre mai mult zi de zi, în mâinile voastre e viitorul, de voi depinde cât de mult se va schimba această lume și cât de mulți oameni fericiți putem face. Vă doresc mult succes pe tărâmul științific și educațional, curaj și perseverență.”
Iar vouă, dragi cititori, sincer vă recomand să urmăriți activitatea tânărului pe acest canal de YouTube.