GALA LOCAL BOND: antreprenoriatul rural sustenabil este cheia unui trai decent în țară

global bond 12
Foto:GEN Moldova

Companiile mici reprezintă coloana vertebrală a economiilor locale și necesită o atenție sporită atât din partea autorităților, cât și a partenerilor. Interconexiunea dintre actorii Ecosistemului antreprenorial local poate aduce rezultate pozitive atât pentru antreprenori, cât și pentru autoritățile publice locale. Sunt unele dintre rezultatele proiectului LOCAL BOND, prezentate în cadrul Galei Finale, organizată de GEN Moldova, pe 14 mai 2022.

Evenimentul a adunat la Chișinău 23 de participanți din program din regiunile Cimișlia, Ștefan Vodă, Ungheni, dar și reprezentanți ai autorităților locale, ai societății civile, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Elaine Marshall, Secretar al Departamentului de Stat Carolina De Nord, Larisa Voloh, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, mentori și traineri din Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. 

GALA a fost deschisă de Joe Geraghty, Public Affairs Officer în cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, care a menționat despre nevoia susținerii comunităților locale și abordării economiei naționale de la nivel local, consolidării parteneriatelor dintre diaspora din SUA și antreprenorii moldoveni, implicării în dezvoltarea localităților, prin oferirea de suport persoanelor întreprinzătoare. „Este un obiectiv important pentru noi, în cadrul Ambasadei SUA din R.Moldova de a ajunge la diaspora moldovenească din SUA și de a consolida eforturile, de a construi legături dintre moldovenii din SUA și moldovenii de pe loc.Ne bucurăm că antreprenorii implicați au beneficiat de legăturile între țările noastre și conexiunile stabilite și îi vor ajuta la dezvoltarea afacerilor aici, acasă, dar și pentru cei din SUA, inclusiv din diaspora moldovenească”, a menționat Joe Gerarghty.

Larisa Voloh, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a menționat susținerea continuă din partea Ambasadei SUA. „Acest suport oferit de poporul american națiunii noastre în domeniul dezvoltării economice – domeniu vital pentru prosperitatea și încrederea cetățenilor în viitor, la consolidarea societății civile, susținerea reformelor democratice și presei independente și agenților de schimbare din țară cum sunt GEN Moldova și liderii asociațiilor care contribuie la avansarea societății”, a opinat Larisa Voloh. 

GEN Moldova

Prezentă la eveniment prin intermediul platformelor online, Elaine Marshall, Secretar al Departamentului de Stat Carolina de Nord, a menționat importanța programului LOCAL BOND, dar și impactul pe care l-au avut sesiunile oferite de mentorii din SUA asupra participanților și invers. Oficialul a apreciat, de asemenea, conexiunile lansate în cadrul sesiunilor de matchmaking cu antreprenorii din SUA sau băștinașii noștri stabiliți peste ocean, accentuând importanța afacerilor mici pentru localitățile rurale, care „reprezintă coloana vertebrală a economiilor rurale”. 

GEN Moldova

În același timp, Elaine Marshall a mai apreciat înalt implicarea antreprenorilor moldoveni în gestionarea crizei refugiaților și impactul pe care l-au avut sesiunile de matchmaking din această perioadă asupra participanților. „Am rămas frapată de istoriile de reziliență și ingeniozitate întreprinderilor mici înființate din Moldova în fața valurilor de suferință create de invazia Rusiei în Ucraina. Unii dintre antreprenorii din acest program au remarcat că sesiunile Zoom cu omologii lor din Carolina de Nord le-a oferit o rază speranță în vremuri întunecate”, a menționat Secretar al Departamentului de Stat Carolina de Nord.

Reprezentanții comunităților locale au prezentat o parte din rezultatele Sondajului realizat în rândul actorilor Ecosistemului Antreprenorial Local, menționând că acest exercițiu, dar și cartografierea ecosistemului le-a oferit posibilitatea de a face o analiză mai minuțioasă a oportunităților și provocărilor. 

GEN Moldova

„Cartografierea Ecosistemului antreprenorial de la noi ne-a oferit posibilitatea de a face o analiză mai minuțioasă a oportunităților și provocărilor pe care le avem. Iar răspunsurile Sondajul în rândul actorilor ecosistemului din Ungheni ne arată că eforturile noastre sunt văzute și apreciate. Vom continua să atragem atenție la dezvoltarea spiritului antreprenorial prin promovarea exemplelor de succes”, a menționat Ludmila Ursatiev, șefa Secției Economie în cadrul Consiliului Raional Ungheni, facilitator LOCAL BOND.

GEN Moldova

Olga Luchian, viceprimară de Ștefan Vodă, facilitatoare LOCAL BOND, a vorbit despre oportunitățile pe care le oferă raionul Ștefan Vodă și impactul LOCAL BOND asupra antreprenorilor. „Atunci când vorbim de zona Sud, majoritatea se gândesc la raionul Cahul, iar Ștefan Vodă, din cauza situării geografice, rămâne în umbră. Ne bucură totuși că este în creștere atenția oferită raionului și lansăm invitația de a investi în localitatea noastră. Potențialul nostru turistic este enorm, accentuat și de fondarea parcului național “Nistrul de Jos”, al doilea în Republica Moldova. Avem multe proiecte în derulare, unul dintre ele este Capitala Tineretului, care mută activitățile pentru tineret la noi în oraș. Ne dorim să facem multe și ne bucurăm să avem parteneriate de încredere atât cu GEN Moldova, cât și cu raioanele participante în proiectul LOCAL BOND”, a spus Olga Luchian.

„Antreprenoriatul trebuie celebrat și promovat în localitate de majoritatea instituțiilor din localitate. De asemenea, se cere implicare în creșterea prestigiului de a învăța o meserie, ceea ce va crește numărul de elevi și de specialiști în domeniile necesare antreprenorilor. În același timp, autoritățile locale, în special Primăria Cimișlia, au fost apreciate pentru rolul lor în susținerea antreprenoriatului de la noi. Sunt date colectate în cadrul Sondajului de opinie realizat cu actorii de la noi din localitate, care ne-au ajutat să identificăm provocările și vom veni cu soluții. Pentru ca să creștem și mai mult numărul de antrenori de la noi, de acasă”, a menționat Ana Donia, din partea Primăriei Cimișlia.

GEN Moldova

Participanții la proiect, au trecut prin proba finală, prezentarea afacerilor timp de cinci minute, în fața juriului, compus din traineri și mentori locali, care la final au adresat întrebări și au oferit comentarii și au reconfirmat disponibilitatea de a susține antreprenorii. „Antreprenoriatul local are o importanță vitală pentru economia noastră și este necesar să-l susținem. Am observat cum au crescut antreprenorii noștri și ne bucură să vedem uneltele pe care le-am recomandat să fie utilizate în prezentare și dezvoltarea afacerii”, a menționat Lucia Ușurelu, Proentrance, trainer LOCAL BOND.

„Astăzi am continuat discuțiile lansate în timpul sesiunilor online și am descoperit persoane dornice să cunoască și să ajute pe alții. Mi-au plăcut participanții care au prezentat astăzi ideile și le urăm succes tuturor!”, a comunicat și Doina Iațișin, trainer LOCAL BOND.

Principalii beneficiari ai  proiectului au ieșit pe rând în față pentru a trece de emoții și a prezenta rezultatele acumulate. „Mi-am testat limitele și am înțeles care sunt provocarile mele. Mă bucur că am participat și am cunoscut persoane ca și mine, cu unii dintre ei voi colabora în continuare”, a spus Olga Istrate, antreprenoare, fondatoare Smile Cafe, Ștefan Vodă.

Foto: GEN Moldova

„Sunt mai mult omul faptelor, nu prea îmi place să vorbesc. Vreți să vedeți ce fac, vă arăt în poze. Am înțeles importanța comunicării pentru a putea vinde și a convinge. Vom lucra la dezvoltarea infrastructurii în cadrul Complexului, dar vom lucra și la noi, vom testa tehnicile aflate mai ales în lumea digitală”, a opinat Andrei Munteanu, fondator al Complexului Agroturistic Zloți, Cimișlia.

„În 2017 am început Liliart, aveam deja o afacere cu materiale de construcție. Domeniile sunt diferite, de aceea am început să învăț din nou. Mi-au plăcut sesiunile pe promovare și management de resurse umane. Aș avea nevoie acum de sesiuni pe serviciile vamale și sper la o continuitate a acestui proiect, care să ne unească și să ne ofere noi oportunități”, a menționat Liliana Starciuc, fondatoare „Liliart”, Ungheni.

„Am reușit să creăm sinergii între antreprenorii americani, inclusiv cei din diaspora noastră, și cei din localitățile proiectului, prin schimb de informație, transfer de expertiză, accelerarea abilităților antreprenoriale, conexiunea de la egal la egal și astfel vom forma relații de valoare, iniția proiecte inovaționale, expansiona afacerile din țară și consolida prietenia între Republica Moldova și SUA, Carolina de Nord în special, prin antreprenoriat”, a subliniat Olesea Fortuna, președintă GEN Moldova, manager al proiectului LOCAL BOND. 

GEN Moldova

Proiectul LOCAL BOND Antreprenoriat Sustenabil Inclusiv este realizat de GEN Moldova cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, parteneriatul Carolina de Nord – Republica Moldova. Co-organizatorii locali: Primaria Cimișlia, Asociația „Cimișlieni de Pretutindeni”, Consiliul Raional Ungheni, Asociația Locală de Turism Ungheni, Consiliul Raional Drochia, Centrul de Resurse Drochia „Universul”, Primăria Ștefan Vodă, Asociația Băștinașilor din Ștefan Vodă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente