În anul 2021, a fost înregistrată cea mai mică rată de condamnare a persoanelor învinuite de acte de corupție din ultimii șapte ani

Judge Holding Documents
Foto:depositphotos.com

Peste 81 % dintre dosarele de corupție au finalizat cu sentințe de stabilire a vinovăției inculpaților, iar în 19% din cazuri au fost date soluții de achitare. Așa arată datele analizei strategice, efectuată de către Direcția analitică a Centrului Național Anticorupție pe marginea sentințelor instanțelor de fond pe dosarele de corupție și conexe, pronunțate în anul 2021.

Ca și comparație cu anii precedenți, sentințele din 2021 demonstrează cea mai mică rată de condamnare a persoanelor care au săvârșit acte de corupție și cea mai mare rată de achitare din ultimii șapte ani.  Cele mai multe condamnări s-au înregistrat în anul 2020 și au constituit 93 % dintre cazuri.  

Astfel, în cadrul studiului au fost analizate 193 de sentințe adoptate de către instanțele de judecată, pe parcursul anului 2021, în privința la 233 de inculpați, care au săvârșit în total 367 de fapte (cazuri). Peste 42 % din faptele analizate se referă la infracțiunile de trafic de influenţă, urmate de infracțiunile de corupere activă, sau peste 19 % și infracțiunile de corupere pasivă, puțin peste 7 %. Aproape 69 % din faptele analizate s-au referit la aceste trei categorii de infracțiuni.

În 2021, a crescut numărul cazurilor de trafic de influență

Comparativ cu analiza datelor din perioada anterioară (anul 2020), se distinge o tendință de creștere a cazurilor de trafic de influenţă (156 față de 115) şi corupere activă (71 față de 63). Cazurile de corupere pasivă s-au redus aproape în jumătate față de anul 2020 (26 față de 49), sau aproximativ de două ori față de anul 2019 (26 față de 71).

O reducere semnificativă se constată în cazurile primirii unei remunerații ilicite pentru îndeplinirea lucrărilor legate de deservirea populației, de la 25 de fapte înregistrate în anul 2020 la două fapte înregistrate în anul 2021. Pe un singur caz de îmbogățire ilicită, în privința unui magistrat, instanța de judecată a dispus condamnarea inculpatului la privațiune de libertate pe un termen de șapte ani (limita minimă prevăzută de CP).

Pedeapsa cu închisoarea a fost dispusă în 165 de cazuri, sau peste 71 % din cazurile de condamnare pe actele de corupție şi conexe corupției. În 102 cazuri, sau aproape 62 %, a fost aplicată condamnarea cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. În restul 63 de cazuri, sau puțin peste 38 %, a fost aplicată pedeapsa cu închisoare cu executare reală, ceea ce constituie puţin peste 17 % din totalul capetelor de acuzare (cazuri analizate).

Mai multe detalii despre sentințele pronunțate pe faptele de corupție și conexe, în anul 2021, le găsiți accesând linkul anexat aici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente