Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, Republica Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați care vin în țara noastră.
În acest context, pe lângă ajutorul umanitar și emoțional oferit de către Republica Moldova cetățenilor ucraineni, este importantă comunicarea și informarea corectă, transparentă și deschisă la acest subiect sensibil.
În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un reportaj video despre oamenii din comuna Cărpineni care, alături de primarul localității, s-au mobilizat pentru a oferi ajutor cetățenilor refugiați din Ucraina.
Din anul 2010, Ion Cărpineanu este primarul comunei Cărpineni, născut în aceeași localitate. Acesta își aduce aminte cum în seara de 25 februarie a fost telefonat de către un reprezentant al unui ONG din Moldova, care l-a rugat să-i ofere ajutor la găzduirea unor refugiați din regiunea Odesa.
„Aveam nevoie atunci de mâncare caldă, fiindcă oamenii veneau de la o distanță destul de mare. În primele zile a fost o luptă între emoții și obligativitate. Mamele și copiii afectați enorm de mult. Multă durere în suflet am văzut la refugiații din Ucraina. Am încercat din răsputeri să-i liniștim, să-i asigurăm că aici sunt ca la ei acasă, vrem doar binele lor.”, povestește Ion Cărpineanu.
Ion Cărpineanu afirmă, că în primele zile a fost o luptă între emoții și obligativitate, locuitorii din Cărpineni au pus foarte multe emoții în ceea ce trebuia de făcut pentru refugiați. Primii refugiați ajunși pe 25, 26, 27 februarie au fost văzuți de oamenii din comună foarte pierduți, din motiv că pe fețele lor se vedea frica, nu știau ce urmează să se întâmple cu ei și cu țara lor.
„Am făcut un apel către consătenii mei pe rețele de socializare și pe un grup Viber unde sunt mai mult de 1000 de contacte. Aveam nevoie atunci de mâncare caldă, fiindcă oamenii veneau de la o distanță destul de mare și voiam să îi primim mai bine. Spre surprinderea mea foarte mulți oameni au reacționat, au venit cu mâncare caldă atunci când au ajuns refugiații în Cărpineni.”, afirmă domnul Cărpineanu.
Pentru gestionarea refugiaților din Ucraina, comuna Cărpineni a primit ajutoare atât de la agenții economici locali, cât și din diasporă.
„Vreau să mulțumesc, cu această ocazie, tuturor celor implicați în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, companiilor care au fost alături de noi, oamenilor de afaceri, ONG-urilor, oamenilor de bună credință care nu au rămas indiferenți față de această provocare. Eu știu, că împreună noi suntem mai puternici și împreună vom reuși să trecem de aceste clipe complicate.”, a transmis primarul comunei Cărpineni.
*
În următoarea perioadă, vor fi prezentate istoriile mai multor oameni, care nu au rămas indiferenți în fața acestei tragedii și au dat dovadă de solidaritate cu poporul ucrainean. Campania de conținut lansată este menită să sporească solidaritatea cu refugiații din Ucraina. Astfel, vor fi elaborate mai multe materiale, care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.