Astăzi este a 75-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar până la ora 22.00.
Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 22.00
🟣 Ministerul Apărării a raportat că, pe parcursul zilei de astăzi, aviația operațional-tactică a armatei ruse a provocat 48 de lovituri asupra țintelor din regiunile Harkiv și Donețk, iar aviația cu rază lungă de acțiune a efectuat cinci lovituri asupra țintelor în regiunile Nicolaev și Odesa.
🟣 Ludmâla Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, afirmă că peste 1,185 milioane de ucraineni au fost duși cu forța pe teritoriul Federației Ruse. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, scrie unian.net.
Potrivit ei, în unele dintre „lagărele de filtrare ale ocupantului se află aproximativ 20 000 de ucraineni”.
„Peste 1,185 milioane de cetățeni de-ai noștri, inclusiv peste 200 000 de copii, au fost duși pe teritoriul Federației Ruse”, a spus ea.
🟣 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va călători personal în Ungaria pentru a se întâlni cu premierul Viktor Orban și pentru a-l convinge să schimbe poziția Budapestei cu privire la problema sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Oficialii vor discuta probleme legate de securitatea energetică europeană.
Ungaria este unul dintre puținele state membre UE care se opun celei de-a șasea runde de sancțiuni împotriva Moscovei.
🟣 Președintele Consiliului European, Charles Michel, anunță a vizitat astăzi, 9 mai, Odesa. În timpul unei întâlniri între Charles Michel şi premierul ucrainean Denâs Șmâhal, „participanţii au trebuit să întrerupă reuniunea pentru a se pune la adăpost, pentru că regiunea Odesa a fost lovită din nou de rachete”.
I came to celebrate #EuropeDay in #Odesa, the city where Pushkin said that „you can feel Europe.”
— Charles Michel (@eucopresident) May 9, 2022
And where today the Ukrainian people shield their monuments from bullets and rockets and their freedom from Russian aggression.
You are not alone.
The EU stands with you. pic.twitter.com/kneuEOvepb
🟣 Un alt atac cu rachete a fost efectuat în regiunea Odesa. Trei rachete „Kinjal” au fost trase dintr-o aeronavă strategică Tu-22, fiind lovită infrastructura turistică. Potrivit datelor oficiale, cinci clădiri au fost distruse, iar două persoane au fost rănite.
Cel puțin o rachetă rusă a lovit hotelul Grande Pettine din Odesa, pe care localnicii îl numesc „fortăreața lumii ruse”.
Potrivit CNN, când mișcarea prorusă de la Odesa era la apogeu (în urmă cu aproximativ 10 ani), în complexul Grande Pettine, situat pe malul mării, se țineau conferințe dedicate frăției Ucrainei și Rusiei.
Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 16.00
🟣 Vladimir Putin a spus că: „Dacă ar fi o șansă pașnică de a opri «operațiunea specială» din Ucraina, Rusia ar face acest pas”. Acesta a mai spus în cadrul unei întâlniri cu tatăl comandantului decedat al batalionului „Sparta” din așa-zisa Republică Populară Donețk că: „ «Operațiunea specială» se va încheia cu succes, nu vă faceți griji de asta”.
🟣 Ucraina a completat al doilea chestionar de aderare la UE.
Volodâmâr Zelenski i-a mulțumit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru „semnale clare de sprijin în acest proces”.
🟣 Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a susținut un discurs în Piața Roșie cu ocazia zilei de 9 mai. Acesta a spus că Rusia era obligată să înceapă această „operațiune specială” din cauză că Ucraina se pregătea prima să atace teritoriile Federației Ruse.
„Rusia mereu a optat pentru crearea unui sistem egal de securitate mondială. În decembrie anul trecut, am propus să încheiem un acord privind garanțiile de securitate, însă țările NATO nu au vrut să ne audă”, a declarat acesta.
🟣 Pe 9 mai, pe unul dintre cele mai populare site-uri rusești de propagandă – lenta.ru – au fost publicate câteva zeci de știri antirăzboi cu disclaimer-ul: „Acest material nu a fost aprobat de conducere, iar pentru publicarea acestuia, managementul site-ului va avea probleme cu Administrația Prezidențială, de aceea faceți cât mai repede o captură de ecran până nu va fi șters de pe site”.
Articolele publicate, apoi șterse de pe site, sunt salvate în arhivă. Mai multe detalii citește aici.
🟣 Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost stropit cu vopsea roșie când voia să depună flori la mormintele soldaților ruși căzuți în Varșovia.
Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.30
🟣 Oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că, de la începutul războiului, în Ucraina au murit 226 de copii, iar 415 au fost răniți. Conform autorităților ucrainene, rușii au bombardat și 1 635 de instituții de învățământ: 126 dintre acestea au fost complet distruse.
🟣 Alte patru „Bucea” au loc chiar acum în Ucraina, a declarat Oleksi Arestovâci la postul de televiziune israelian Channel 9. Potrivit acestuia, „coșmarul are loc în direcțiile Zaporijjea și Herson”.
„Violuri în masă, crime asupra copiilor, bătrânilor, execuții de civili etc. Despre ce fel de «frăție» putem vorbi? Chiar dacă va fi o restabilire a relațiilor – până la urmă, suntem vecini – aceasta este o poveste foarte îndepărtată. Acum sarcina noastră este să supraviețuim”, a spus Arestovâci.
🟣 Guvernul britanic a anunţat o serie de noi sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei, inclusiv interdicţii de export vizând industria rusă şi taxe vamale mai mari, în special pentru paladiu.
🟣 Comandantul adjunct al Regimentului Azov a declarat că situația de la Azovstal este catastrofală, informează UNIAN.
„Nu voi anunța numărul morților. Credeți-mă, vorbim de sute de soldați ucraineni. Sunt aproximativ 600 de răniți. Dar această cifră crește în fiecare zi, la fel și numărul morților. Nici nu știm exact câte cadavre nu am putut scoate de sub acele dărâmături. Cred că și partea rusă trebuie să-și adune soldații morți. Pentru aceasta este nevoie de o încetare a focului și de acorduri de ambele părți pentru a strânge cadavrele morților. Acum deja e cald afară. Corpurile încep să se descompună și să otrăvească totul”, a spus el.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!