Cele mai importante evenimente din a 52-a zi de război. Trupele ruse ar planifica un referendum la Herson pentru a crea așa-numitul HNR

rz
Foto:UNIAN

Astăzi este a 52-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 22.00.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 22.00

🟣 Zeci de mii de cetățeni ucraineni au fost de acord să ajute salvatorii să curețe străzile din orașele distruse de invadatorii ruși. Serviciul de Stat de Urgență, a înregistrat deja peste 10 000 de salvatori voluntari.

🟣 Autoritățile de ocupare ale așa-numitelor „LPR” și „DPR” mobilizează minori în formațiuni armate ilegale. Copiii care au fost membri ai „cluburilor patriotice” sunt trimiși la război.

Informațiile au fost oferite de comisara Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmâla Denisova, pe canalul ei de Telegram.

🟣 Invadatorii au deschis focul asupra Lâsâceansk și au întrerupt evacuarea. În timpul „regimului de tăcere”, armata rusă a deschis focul asupra centrului Lâsâceansk. Evacuarea a fost de fapt întreruptă, pentru că doar o singură persoană a putut fi scoasă.

Astăzi, Rusia a lovit orașul Harkiv cu o rachetă de croazieră „Caliber”. Numărul morților în atac crește, spun procurorii.

🟣 În regiunea Herson, la începutul lunii mai, trupele ruse de ocupație plănuiesc să organizeze un pseudo-referendum pentru a crea așa-numitul HNR. Acest lucru a fost declarat de comisara Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmâla Denisova.

Potrivit acesteia, în Kherson intenționează să folosească schema pseudo-referendumurilor care au fost organizate de ocupanți în 2014 la Lugansk și Donețk, când în loc de orice manifestare a puterii poporului, a fost creată doar o imagine pentru televiziunea rusă:

Potrivit martorilor, tipografia din Novaia Kahovka tipărește „buletine de vot” pentru „referendum”. Evident, toate protocoalele privind rezultatele „votului” vor fi pregătite în prealabil și livrate centrului regional”.

Este planificată organizarea unui pseudoreferendum între 1 mai și 10 mai. În această perioadă, ei intenționează să închidă Hersonul pentru intrare și ieșire și să oprească toate comunicațiile, a menționat ea.

🟣 Închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca un dezastru alimentar global care va duce la foamete, migrație în masă și instabilitate politică în lume, avertizează ONU.

Într-un an obișnuit, proviziile de hrană din Ucraina ajută la hrănirea a 400 de milioane de oameni din întreaga lume. Dar lanțul de aprovizionare a fost perturbat de războiul rusesc împotriva Ucrainei, lăsând porturile și căile de transport maritime din Marea Neagră incapabile să funcționeze normal.

🟣 Zelenski a comentat posibilitatea de a-l schimba Medvedciuk cu prizonierii de război ucraineni.

„Suntem gata să schimbăm Medvedciuk, sincer, suntem absolut pregătiți, da, pentru armata noastră sau pentru ceea ce ne poate oferi Rusia. Mi se pare că am transmis atât public, cât și nu foarte public aceste semnale. Dacă sunt interesați, cu siguranță vor răspunde”, a spus el.

🟣 Rămășițe de arme chimice – sarin și fiole cu alte substanțe – au fost găsite în satul Bilka, regiunea Sumî, după ce armata rusă a părăsit satul. Acest lucru a fost anunțat în direct la radioul ucrainean de către primarul orașului Trostîaneț, Iuri Bova.

„Chiar ieri am găsit rămășițele de arme chimice – sarin, niște fiole și altele asemenea. Acum Serviciul de Securitate al Ucrainei este angajat în asta. Nu știu pentru ce au vrut să le folosească. Poate ocupanții au vrut să folosească armele chimice pentru a ataca Kievul, Poltava sau alte orașe”, a spus el.

El a mai menționat că în timpul lunii de ședere în Trostâaneț, invadatorii au creat capcane, au minat multe cimitire, păduri, parcuri și clădiri administrative. Și, de asemenea, orașul a fost complet jefuit.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣Aproximativ 700 de militari ucraineni și o mie de civili sunt în captivitate în Rusia, informează Irâna Vereșciuk, viceprim-ministra Ucrainei, potrivit NEXTA.

Totodată, aceasta a mai precizăt că aproximativ același număr de ruși capturați se află în prezent în Ucraina. Astfel, potrivit ei nu sunt excluse noi schimburi de prizonieri.

Partea rusă, însă, nu a raportat oficial numărul total de prizonieri de ambele părți. La începutul lunii aprilie, Mihail Mizințev, șeful Centrului Național pentru Controlul Apărării al Federației Ruse, a raportat că schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina a eșuat din vina părții ucrainene. În același timp, Moscova era gata să transfere 251 de soldați.

🟣 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, anunță că în această dimineață au avut loc explozii în districtul Darnâțkii de la marginea capitalei ucrainene. „În urma loviturii cu rachete de dimineață, o persoană a murit și mai mulți răniți au fost internați la spital în districtul Darnâțkii al capitalei. Medicii oferă toată asistența necesară”, informează primarul Kievului, Vitali Kliciko.

🟣 Ministerul de Externe de la Moscova anunță că Federația Rusă impune sancțiuni împotriva mai multor demnitari britanici, printre care și premierul Boris Johnson și Theresa May. Aceștia au interdicția de a intra pe teritoriul Rusiei.

🟣 Rusia a bombardat o rafinărie de petrol din Lâsâceansk, a declarat șeful OVA din Luhansk, Serghei Gaidai. Bombardarea orașului a început noaptea. Potrivit acestuia, incendiul s-a extins la 5 000 mp. În ciuda faptului că nu era combustibil la uzină, resturile de nămol de petrol au luat foc.

🟣 Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care prevede arestarea sau o amendă pentru identificarea publică a URSS cu Germania nazistă și negarea „rolul decisiv al poporului sovietic în înfrângerea Germaniei naziste și misiunea umanitară a URSS în eliberarea țărilor. a Europei”.

Încălcarea interdicției de a vorbi în public, în mass-media sau de a posta informații pe internet la acest subiect va atrage o amendă pentru persoane fizice de până la 2 000 de ruble sau arestare până la 15 zile. În cazul încălcării repetate, amenda crește la 5 000 de ruble.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Orașul Oleksandria din regiunea Kirovohrad din Ucraina a fost supus unui atac cu rachete, a informat primarul Serhi Kuzmenko pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, atacul a fost efectuat asupra infrastructurii aeroportului pe 15 aprilie, la ora 22.26. „Operațiunile de salvare sunt în desfășurare”, a scris el.

🟣 S-au auzit explozii în această dimineață la Lviv. Șeful Administrației Militare Regionale (de Stat) din Lviv, Maksâm Kozâțkâi, a declarat că atacul aerian din oraș a avut loc la ora 5.46 și a durat până la 7.02. Totodată, potrivit lui Kozâțkâi, sistemele de apărare aeriană ucraineană au funcționat.

🟣 SUA vor furniza Ucrainei rachete antinavă, informează New York Times.

Oficialii ucraineni cer Washingtonului de câteva săptămâni să furnizeze Ucrainei rachete antinavă pentru a acoperi coasta de atacurile rusești. Potrivit sursei, după scufundarea crucișătorului rusesc „Moskva” de către Ucraina, SUA au decis să dea curs acestei cereri.

🟣 Orașul Severodonețk este distrus în proporție de 70 %. Potrivit șefului administrației militare civile a orașului, acesta este bombardat aproape constant, iar cartierele noi au nevoie de restaurare completă, nefiind locuibile.

În același timp, aproximativ 20 000 de locuitori din aproximativ 135 000 încă nu au plecat din oraș.

🟣 Numărul victimelor bombardamentelor de la Harkiv a crescut.

Rusia a direcționat mai multe sisteme de lansare de rachete „Uragan” în cartierul industrial. 10 civili au fost uciși, printre care un copil de șapte luni, iar alte 35 de persoane au fost rănite. Procuratura Ucrainei a demarat o anchetă.

🟣 Ambasada Franței în Ucraina a revenit la Kiev.

Potrivit ambasadorului Etienne de Poncins, diplomații vor să fie cât mai aproape de autoritățile ucrainene pentru a oferi sprijin.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente