Mâine, 15 aprilie, începând cu ora 12.00 va avea loc o acțiune de protest în fața guvernului împotriva transfobiei și bullyingului care se întâmplă în școlile noastre. Acțiunea este organizată de Centrul de Informații GENDERDOC-M în memoria Felis.
„Săptămâna aceasta una dintre beneficiarele noastre, o adolescentă trans, pe nume Felis, s-a sinucis. Felis a făcut parte din grupul de suport pentru persoanele transgen și din grupul de suport pentru adolescenți a Centrului de Informații GENDERDOC-M. Nu cunoaștem care a fost cauza finală care a dus la o decizie atât de tragică, dar am scris anterior despre cazul acestei copile, hărțuită sistematic, din cauza identității sale de gen”, notează organizatorii acțiunii de protest.
Din Raportul privind situația persoanelor LGBT+ din Republica Moldova pentru anul 2021*:
„Felis era umilită regulat de către colegii de clasă, iar în februarie 2020 a fost fugărită de către câțiva colegi, toți băieți, trântită la pământ, călcată cu picioarele. După ce-au bătut-o, s-au urinat peste ea. Felis a ajuns acasă în stare de șoc și imediat cum a intrat în casă a leșinat. A doua zi Felis nu putea spune mamei cine anume dintre colegi a agresat-o. Mama ei a mers la școală cu hainele murdare și a povestit despre cele întâmplate directoarei școlii. În scurt timp, reprezentanții liceului i-au spus că nimeni nu știe cine au fost acei colegi și ei nu pot face nimic. Profesorii spuneau că ea singură este vinovată pentru ceea ce i s-a întâmplat.
Mama fetei s-a adresat la Ministerul Educației, aceștia au trimis un psiholog la școală pentru a clarifica ce s-a întâmplat. Administrația școlii a spus că Felis a inventat totul.”
Potrivit organizatorilor protestului, sistemul de învățământ din Republica Moldova este profund intolerant și punitiv. Elevii sunt supuși bullying-ului atât din partea colegilor, cât și din cea a cadrelor didactice. În același timp, managementul școlar nu ia nicio atitudine atunci când cazurile sunt dezvăluite. Deși siguranța elevilor este responsabilitatea profesorilor și administrației școlare, aceasta nu se întâmplă de facto. Din păcate, instituțiile de învățământ din Republica Moldova nu sunt un mediu sigur pentru copiii și tinerii cu particularități, indiferent care ar fi ele.
Din Raportul privind situația persoanelor LGBT+ din Republica Moldova pentru anul 2021: La sfârșitul anului 2021, S.C. Magenta Consulting S.R.L a realizat pentru Terre des hommes Moldova și Centrul de Informații GENDERDOC-M un studiu privind analiza problemelor cu care se confruntă adolescenții LGBT+ din Republica Moldova:
„Mulți respondenți au vorbit despre expunerea în procesul educativ a opiniilor că persoanele LGBT+ sunt «perverși», «bolnavi», «periculoși». Un respondent a menționat că o profesoară la lecții a observat că doi băieți se privesc și a comentat că «părinții voștri vor nepoți, nu relații între același sex». O profesoară nu permitea ca două fete să stea în aceeași bancă și nu începea lecția, până acele fete nu erau separate și stăteau fiecare cu câte un băiat. Unul dintre respondenți a remarcat că este criticat și primește observații de la profesori pentru modul în care se îmbracă. O respondentă transgen a comunicat că a încercat odată să se mute în altă școală, dar a fost refuzată pentru că profesorii nu și-au dorit să-și asume «responsabilitatea pentru siguranța ei»”.
Organizatorii protestului înaintează trei cerințe Ministerului Educației.
# Să le asigure copiilor LGBT+ un mediu de viață sigur, să-i protejeze, ca pe oricare copii, de hărțuire și violență.
# Să se ocupe de educația cadrelor didactice din instituțiile de învățământ secundar și superior în ceea ce ține orientarea sexuală și identitatea de gen.
# Să monitorizeze cazurile de bullying din școli și să intervină serios atunci când le descoperă.
„Felis nu mai e printre noi. Noi, însă, suntem aici ca să continuăm să luptăm pentru drepturile adolescenților LGBT+. Dacă ne susțineți în cauza noastră, vă invităm vineri, 15 aprilie, ora 12.00 la o acțiune de protest în fața Guvernului, unde se află și Ministerul Educației și Cercetării. Intrarea de pe Ștefan cel Mare (PMAN)”, conchid organizatorii.