Ieri, 7 aprilie, deputații au votat în lectura a doua introducerea unui amendament în Codul contravențional, care stipulează că simbolurile rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” urmează să fie interzise în Moldova. Persoanele care nu vor ține cont de cest lucru se vor alege cu amenzi de mii de lei. Presa a scris despre acest lucru după ce deputatul PAS Lilian Carp a organizat o conferință de presă unde a spus că legea urmează să intre în vigoare odată ce e publicată în Monitorul Oficial, iar azi parlamentul a venit cu o reacție spunând că legea urmează să fie votată și în lectura a III.
Ce s-a întâmplat de fapt ieri?
Ieri, deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege privind modificarea Codului contravențional care implica peste 100 de puncte. De asemenea, șapte deputați au propus amendamente [un set de îmbunătățiri propuse de un deputat pentru a modificarea proiectului de lege], dintre care unul, cel al lui Lilian Carp, a devenit subiect de știre în toată presa din Moldova. Dar până a trece la acest document, haideți să reconstituim post-factum evenimentele din ziua de 7 aprilie.
Ora 16.31
La tribuna principală iese vicepreşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Veronica Roșca, unde citește raportul comisiei asupra modificării Codului contravențional. După asta, nu se votează separat fiecare amendament separat pentru a vedea dacă vor fi sau nu incluse ulterior în varianta finală a legii. La această etapă nu au intervenit întrebări de la deputați și de aceea președintele parlamentului, Igor Grosu, a anunțat procesul de votare a legii în lectura a II. De obicei, când este vorba despre lectura a II-a, asta înseamnă că legea este votată definitiv și urmează să fie promulgată de Maia Sandu, apoi să apară în Monitorul Oficial. Sunt excepții când se votează și în lectura a treia, dar despre asta nu a menționat președintele parlamentului.
Mai jos vedeți rezultatul votării în lectura a doua, prezumată a fi în lectură finală.
După ședința parlamentului, deputatul Lilian Carp a ieșit la o conferință de presă unde a relatat despre ce prevede amendamentul propus de el [dar care nu a fost dezbătut în plen]. În acea intervenție, Lilian Carp vorbea despre lectura a doua și că legea urmează să intre în vigoare odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial. El nu a menționat nimic despre votarea în a treia lectură. Asta înseamnă că modificările Codului contravențional încă nu pot intra în vigoare. Presa a aflat tocmai azi despre faptul că legea urmează să fie dezbătută în a treia lectură (finală), lucru despre care Lilian Carp nu a spus la conferința de ieri.
Amendamentul lui Lilian Carp
Ce spune parlamentul?
Șefa Direcției relații cu mass media, Svetlana Rudenco, a venit cu un comentariu în legătură cu această confuzie produsă în parlament.
„Colegi, este vorba despre proiectul de lege (nr. 15) privind modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova. Acesta a fost votat în prima lectură pe 24 martie, în cea de-a doua lectură pe 7 aprilie, inclusiv propunerea de completare a codului cu un nou articol 3655: «Încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspândirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni». Proiectul de lege pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 15/2022 urmează a fi examinat în lectură finală.”
Deci, abia din acest comentariu am aflat că modificarea codului urmează să fie votat și în a treia lectură.
Ulterior, Svetlana Rudenco explică de ce nu au fost dezbătute amendamentele în plenul parlamentului.
„În plen se vociferează doar amendamentele care nu au fost susținute în cadrul comisiei, și atunci decizia rămâne la latitudinea plenului parlamentului. Potrivit articolului 71 din Regulamentul parlamentului: «În cazul în care, la dezbaterea proiectului de act legislativ în ultima lectură, au fost acceptate multiple amendamente, propuneri şi obiecţii care modifică esențial textul proiectului, parlamentul poate decide transmiterea acestuia pentru redactare în comisia sesizată în fond şi prezentarea spre adoptare în lectura finală. Pentru proiectele de lege complexe şi de coduri, lectura finală este obligatorie».”
Sursă foto: depositphotos.com