Cum o locuitoare a capitalei a atras investiții pentru deschiderea unui centru de plasament dedicat persoanelor refugiate din Ucraina

centru22
Foto:diez.md

Multe persoane și asociații din Republica Moldova, în aceste vremuri dificile, au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina oferindu-le hrană, cazare, îmbrăcăminte, consiliere psihologică, dar și multe alte lucruri de care aceștia au nevoie. Centrul de plasament pentru refugiați Mircea cel Bătrân 2, din apropierea sensului giratoriu de la Ciocana, a fost înființat de astfel de oameni dornici de a face un bine celor din jur. Aliona Butacova este o femeie de afaceri din municipiul Chișinău și mamă a trei copii, care a reușit să clădească drumul spre deschiderea acestui centru de plasament pentru refugiați.

Împreună cu soțul ei, originar din Statele Unite ale Americii, și-a deschis ușile casei și oficiului său refugiaților și, timp de trei săptămâni, aceste spații au devenit casă pentru aproximativ 180 de persoane.

„În prima zi, am cazat șase persoane, în a doua zi – 10 persoane, iar în a treia – tot mai multe și mai multe. Timp de două săptămâni, fluxul de refugiați sosiți în Republica Moldova nu scădea și atunci am înțeles că situația tensionată din Ucraina nu se va sfârși în cel mai scurt timp. Astfel, eu și soțul meu am decis să căutăm un spațiu și investitori pentru a putea înființa un centru de ajutor refugiaților din Ucraina cu toate resursele necesare lor, suplimentar bugetului nostru de familie care nu putea să acopere aceste necesități”, povestește Aliona.

Aliona Butacova

Pentru început, ea s-a adresat autorităților locale, însă a primit un refuz. După care a început să caute investitori din afară, astfel în întâmpinarea ideii sale au venit asociațiile obștești Cru Moldova și Peace Corps Moldova, precum și un agent economic din capitală care a decis să-i ofere în gestionare un spațiu de 700 de metri pătrați, din sectorul Ciocana, pentru utilizarea gratuită a acestuia timp de un an în calitate de spațiu pentru centrul respectiv.

„Pe 6 martie, am primit spațiul, iar pe 16 martie, am cazat primii refugiați. Timp de 10 zile, am mobilat centrul, am instalat blocurile sanitare, spațiul pentru somn și igienă, am adus toate lucrurile colectate pentru refugiați”, mai spune ea.

Cele mai mari investiții au fost efectuate de către Cru Moldova, asociație obștească religioasă din municipiul Chișinău, care pentru amenajarea acestui centru, la condițiile în care se află acesta acum, a cheltuit aproximativ 15 000 de euro. Centrul a fost dotat cu tot strictul necesar: încălzire termică, băi, centre sanitare, spălătorie, uscătorie, loc de odihnă, loc pentru copii, bucătărie, acces la apă caldă, depozit de haine, plăpumi și saltele, canapele, paturi cu două etaje, cămăruță pentru încălțăminte și multe alte lucruri de care pot beneficia refugiații.

„La cazare, refugiatul primește un pachet igienic și papuci de schimb. Aceștia sunt hrăniți de trei ori pe zi și au acces la gustările adiționale acestor mese principale, precum cafea, ceai, biscuiți, terci pentru copii etc. Mâncarea refugiaților este pregătită la bucătăria de la asociația obștească Cru Moldova, ulterior este transportată la centru. În medie, întreținerea unui refugiat pe zi poate ajunge până la aproximativ 200 de lei. Centrul respectiv deține o capacitate de cazare de până la 100-120 de persoane, însă în situații de urgență, acesta se poate extinde până la 200 de oameni”, informează Aliona.

Aliona Butacova și soțul ei a investit din bugetul familiei sale circa 100 000 de lei pentru procurarea unor elemente necesare acestui centru, precum dulapuri, mașini de spălat sau frigidere.

„Eu sunt mamă a trei copii și în cazul unei situații de criză năpustită asupra mea, independența financiară și psihologică pe care o dețin m-ar ajuta să trec peste aceste timpuri grele, însă eu știu că există mulți oameni care sunt diferiți de mine și nu se pot descurca fără un sprijin adițional. Acest lucru m-a motivat să-i ajut, iar simțul omenirii ne-a determinat să înființăm acest loc”, a evidențiat Aliona.

Centrul Mircea cel Bătrân 2 de la Ciocana este un spațiu de tranzit pentru refugiați, însă există cazuri când aceștia se rețin din cauza problemelor apărute cu documentele personale. În medie, un refugiat petrece de la trei-patru zile până la o săptămână în cadrul centrului. Cel mai frecvent, refugiații află despre acest loc accesând platforma guvernamentală dopomoga.gov.md.

Aliona Butacova plănuiește cu sprijinul agenților economici să înființeze și centre educaționale destinate copiilor refugiați din Ucraina pentru a contribui la un proces de calitate al studiilor acestora în mediul online. Aceste spații vor fi dotate cu tehnică necesară școlarilor și va permite acestora să-și termine studiile într-un loc sigur, liniștit și comod. Centrele sunt predestinate creării unui spațiu prietenos acestor copii. Ei vor avea acces la imprimantă, calculator, materiale didactice, dar și la alte lucruri necesare în proces lor de educare.

Guvernul Republicii Moldova a oferit spațiu de lucru pentru aceste centre educaționale, însă amenajarea locului, dotarea lui cu tehnică, procurarea biroticii și întreținerea serviciilor comunale sunt în responsabilitatea investitorilor identificați de către Aliona.

„În Republica Moldova sunt în jur de 48 000 de copii refugiați, iar conform instituțiilor de învățământ, doar 1 600 de locuri sunt disponibile pentru ei în școlile din Moldova și doar 400 de locuri – în grădinițele moldovenești”, remarcă femeia.

Zonă de lucru

Primul centru educațional de acest model și-a deschis ușile pe 6 aprilie, în cadrul Sanatoriului Construct. De asemenea, Aliona a reușit să gestioneze deschiderea unei grădinițe, cu prezență nedeterminabilă, pentru copiii refugiaților sosiți din Ucraina, care a fost inaugurată pe 11 aprilie.

Pentru mai multe informații puteți apela numărul de telefon 079452362 (recepție), iar pentru donații, accesați pagina de Facebook a asociației obștești Cru Moldova, prin intermediul căreia pot fi efectuate aceste ajutoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente