Cele mai importante evenimente din a 41-a zi de război. Într-o regiune din Kiev, armata rusă a împușcat 11 civili

Ucraina
Foto:Vadim Ghirda/Facebook

Astăzi este a 41-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 22.00.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 22.00

🟣 Trupurile celor îngropați într-o groapă comună din Bucea sunt exhumate pentru identificarea persoanelor decedate. Acest lucru este făcut pentru identificarea cauzelor și circumstanțelor morții. Despre aceasta a anunțat Avocata Poporului pentru Drepturile Omului, Liudmâla Denisova.

🟣 „Dacă nu puteți ajuta Ucraina, atunci organizația trebuie autodizolvată.” Discursul lui Zelenski la Consiliul de Securitate al ONU.

🟣 România expulzează 10 diplomați ruși și reiterează condamnarea fermă a crimelor comise în Ucraina. Detalii, aici.

🟣 În orașul Izium, trupele ruse „fabrică dovezi privind presupusele crime ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În acest sens, ei bombardează localitatea și creează un fel de „documentare”.

🟣 Uniunea Europeană a anunțat al cincilea pachet de sancțiuni pentru Rusia. Sancțiunile prevăd șase puncte, printre care se numără interdicția importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, interzicerea accesului navelor rusești în porturile UE, interzicerea participării companiilor rusești la achizițiile publice din statele UE etc.

🟣 12 persoane au decedat, iar 41 au fost rănite, inclusiv patru copii, în urma bombardamentelor din Nicolaev din 4 aprilie. Anunță Oficiul Procuraturii Generale din Ucraina.

🟣 În Brovarî (o regiune din Kiev), armata rusă a împușcat 11 civili. Despre aceasta a anunțat Procuratura Generală din Ucraina.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 Până la moment, în orașul Bucea au fost neutralizate peste 1 000 de dispozitive explozive, cu ajutorul cărora armata rusă a minat case și străzi.

„Ușile caselor au fost minate, doar ca să deschizi ușa și să te arunci imediat în aer. Subsolurile au fost minate. Sunt doar mine în curti, pe locurile de joacă”, a declarat consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

🟣 Lanțul de supermarketuri Auchan va abandona parțial piața din Rusia. Compania oprește livrările către Rusia și, de asemenea, oprește investițiile.

🟣 Facebook a confirmat blocarea hashtagurilor #Bucha și #BuchaMassacre, explicând că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a funcționării algoritmului – utilizatorii din Rusia au început să se plângă masiv pe astfel de publicații, iar algoritmul, la rândul său, a început să le ascundă.

Compania a asigurat că este la curent cu problema și a deblocat deja aceste hashtaguri.

Organizațiile pentru drepturile omului au criticat masiv compania Meta pentru că a eliminat conținut care reflectă situația reală din Ucraina, deoarece aceasta este de fapt o dovadă a crimelor de război pe care oamenii din întreaga lume trebuie să le poată vedea.

Informațiile conform cărora Facebook și Instagram blochează hashtagurile postărilor legate de atrocitățile rușilor din Bucea au început să apară în perioada 3-4 aprilie.

🟣 Autoritățile spaniole, după Italia, Danemarca și Suedia, expulzează și diplomații ruși. Aproximativ 25 de angajați ai misiunii diplomatice vor părăsi țara.

🟣 Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, susține că acuzațiile la adresa Rusiei în legătură cu implicarea la tragedia de la Bucea este un „spectacol în scenă” și „show tragic bine regizat”. De asemenea, acesta a mai declarat că expulzarea diplomaților ruși din țările UE este un pas care nu va rămâne fără răspuns.

În ceea ce ține de negocieri, Kremlinul nu neagă posibilitatea unei întâlniri directe între Zelenski și Putin, însă „conținutul negocierilor cu Kievul nu va fi împărtășit”.

🟣 În urma atacurilor asupra Harkivului a fost distrusă o mare grădină zoologică privată de la periferia orașului. Leii și urșii nu au unde să trăiască, iar astăzi pot fi eutanasiați.

„După bombardarea masivă de ieri cu rachete și avioane, parcul a fost practic distrus”, a spus Oleksandr Feldman, proprietarul grădinii zoologice cu același nume, într-un mesaj video.

Feldman a declarat că a încercat să evacueze animalele de mult timp, dar numai cele mici pot fi găzduite. S-ar putea ca cei mari să fie eutanasiați, „dacă nu are loc o minune până marți seara”.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 „Pe parcursul zilei de ieri, 4 aprilie, armata ucraineană a reușit să neutralizeze șapte tancuri, opt blindate și trei sisteme de artilerie”, se arată într-un mesaj al autorităților militare ucrainene.

🟣 Volodâmâr Zelenski a semnat o nouă lege care presupune pedeapsă de până la șapte ani de închisoare pentru vânzarea produselor umanitare pe timp de război.

🟣 Președintele raionului Sumî, Dmâtro Jâvâțikâi, a anunțat că după eliberarea regiunii de sub ocupația rusă au fost documentate cazuri de tortură a civililor. „Cunoaștem cel puțin trei cazuri de tortură a oamenilor de către militarii ruși.”

🟣 Congresmenii americani cer de la Joe Biden majorarea ajutorului militar pentru Ucraina. Este vorba de rachete antiaeriene Stinger și rachete antitanc Javelin, ale căror stocuri în Ucraina se epuizează. Ucraina are nevoie, de asemenea, de avioane care ar asigura protecție orașelor, scrie CNN.

🟣 În raionul Cernihiv a ajuns un lot umanitar care conține generatoare puternice și medicamente. Ajutorul a fost oferit de Ministerul Sănătății din Ucraina și UNICEF.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente