A trecut mai mult de o lună de la invazia Rusiei în Ucraina. Acest conflict militar a generat nu doar temeri de securitate în întreaga Europă, dar în perspectivă va crea și o criză agroalimentară globală. Aceste state sunt printre lidere mondiale care exportă în întreaga lume materie primă de produse alimentare, materiale de construcție, metale prețioase și multe altele. Acum, țările importatoare de aceste bunuri vor trebui să-și găsească o altă piață de unde să cumpere aceste lucruri, dar cu riscul de a plăti mai mult.
Noi, la #diez, încercăm să explicăm pe înțelesul oamenilor lucruri care conțin limbaje specifice (economic, juridic, medical, politic etc.) și care nu sunt înțelese de cititori. De aceea, în cadrul proiectului „Preț în privat”, oferim cititorilor noștri explicații pe marginea articolelor economice și le furnizăm într-un ambalaj clar și lizibil.
Am discutat cu economistul Alexandru Fala din cadrul Expert-Grup și l-am întrebat ce va fi cu economia țării pe fundalul războiului din vecinătate.
Este important să remarcăm că Ucraina este una dintre țările din care noi importăm în cantități mari produse agroalimentare, materie primă (grâu) materiale de construcții (țigle, tapete, țevi, armatură metalică etc.).
Cum vor fi afectate veniturile la bugetul de stat?
„În anul 2022, veniturile la bugetul de stat se vor diminua. În termeni nominali veniturile vor crește, iar în termeni reali, luând în considerare și inflația, veniturile vor fi mai mici sau egale cu încasările din 2021. Asta înseamnă că în anul 2022 vom putea cumpăra mai puțin decât anul trecut. Acest fenomen este influențat de prețurile înalte care reduc consumul populației [va cumpăra mai puțin].
Al factor ține de scumpirea importului care influențează prețul final. Dacă înainte noi importam din Ucraina, Rusia sau Belarus, acum va fi mai dificil, de aceea vom trebui să ne orientăm către alte piețe și asta nu înseamnă că putem cumpăra mai ieftin, dimpotrivă va fi mai scump din cauza creșterii cererii pe fundalul războiului din Ucraina. Adică alte țări care depindeau de importul din acele trei țări vor fi nevoite să caute alte locuri de unde să cumpere, iar asta va stimula creșterea prețurilor din cauza creșterii cererii la acele produse care înainte nu erau cumpărate în așa volum mare. Un alt factor al creșterii prețurilor este distanța mai lungă pe care îl va parcurge transportul cu mărfuri, dar și factorul majorării prețului la combustibil contribuie.
[Concluzie: Moldova, dar și alte state vor fi nevoite să se îndrepte spre alte piețe din cauza războiului. Prețul final al produselor importate va fi influențat de următorii factori: distanța parcursă, costul combustibilului și costul producției care va fi mare din cauza creșterii cererii.]
Prin urmare, dacă va scădea consumul pe piața internă, vor fi și mai puține încasări la bugetul de stat, agenții economici vor vinde mai puțin din cauza prețurilor mari.
Alt treilea factor ține de «rapiditatea reacției» agenților economici față de această situație. Unii dintre aceștia ar putea să nu facă față acestor schimbări și în consecință asta poate lovi în bugetul de stat.
Totul se scumpește – materia primă, resursele energetice – și toate acestea influențează prețul final de pe raft. Acest lucru va afecta direct nu doar consumatorul, dar și agentul economic. Oamenii vor refuza să cumpere unele produse, agenții economici vor amâna investiția în afacere. Pe acest fundal, noi vom înregistra o încetinire a economiei sau chiar o scădere a economiei”, a spus expertul.
Criza din 2020 versus 2022
„În anul 2020, din cauza pandemiei, Moldova a mai trecut printr-o criză economică. De aceea, l-am întrebat pe Alexandru Fala care dintre aceste două crize a afectat mai mult economia țării.
„Criza economică generată de pandemia cu COVID-19 a fost mult mai severă decât aceasta de acum. Atunci, timp de două luni oamenii nu lucrau, nu cumpărau aproape nimic. Nu își reparau mașinile, nu își cumpărau haine, stăteau doar în casă. Unicul sector care funcționa era cel alimentar. Prin urmare, reducerea activității economice ne-a afectat pe toți, iar companiile au pierdut mult din cauză că nu aveau vânzări. Acum e alt context. Lumea consumă, are acces la distracții. Așa că lipsa importului din Ucraina nu va afecta în aceeași măsură economia țării noastre, dar vor fi alte produse din alte țări, la prețuri mai mari”, a declarat Alexandru Fala.
Expertul a asigurat că guvernul nu va întâmpina probleme legate de plătirea salariilor, a pensiilor și îndemnizațiilor.
Conflictul din Ucraina poate genera o criză alimentară globală
„Cum să nu crească prețurile? Peste tot în lume cresc. În război sunt implicate două țări lidere la export de materie primă, evident că va fi o criză agroalimentară globală. La noi mai mult se resimte asta din cauză că suntem o țară consumatoare, pentru că suntem o țară săracă. De aici apare și frica de lipsă de mâncare. Noi importăm mâncarea. Dacă am fi mai bogați, această criză n-ar fi lovit atât de mult în noi.
Dacă războiul se termină în câteva săptămâni, ucrainenii reușesc să strângă o mare parte din recoltă. În vestul țării nu se duc lupte și acolo poate începe recolta. Cea mai mare problemă a lor este transportarea ei”, a menționat Alexandru Fala.
Potrivit BNS, în anul 2021, moldovenii au cheltuit circa 42 % din venitul lor pe produse alimentare și băuturi nealcoolice.
Ce se va întâmpla cu actualele prețuri?
L-am întrebat pe Alexandru Fala dacă prețurile de acum vor reveni la normalitate, adică la nivelul celor de până la începerea crizei gazelor și de până la declanșarea războiului.
„Nu vor reveni. Probabil doar prețul la gaz și petrol va scădea, dar ele oricum vor crește pe termen lung. Aceste majorări bruște vor contribui la majorarea salariilor în următorii ani”, a opinat expertul.
De ce „Preț în privat”?
Trăim într-o societate în care discuția despre bani este tabuizată. Nu vorbim despre salarii, pe ce cheltuim banii, nu facem achiziții serioase în ziua de luni, pentru că vom fi cheltuitori toată săptămâna, nu avem cultura economiei și a planificării bugetului personal pe cel puțin o săptămână înainte. Ținem în taină operațiunile efectuate sau nu le discutăm cu alții de teama că vom fi deocheați. Educația financiară este un element important în cultivarea unui comportament rațional și conștient atunci când ne propunem să cheltuim leii noștri binemeritați. „Preț în privat” vine să aducă lumină în portofelele voastre și o relație sănătoasă cu propriii bani. Haideți să ieșim din privat și să vorbim deschis despre cum să gestionăm eficient banii noștri și despre cum să-i ajutăm pe alții să devină independenți financiar.
Echipa #diez derulează un proiect de educație financiară în care își propune să vină cu informații de calitate direct de la experți în domeniu: psihologi, economiști, juriști, profesori, dar și vom relata experiențe reale ale oamenilor de rând despre cum au reușit să-și dezvolte un întreg sistem de gestionare eficientă a banilor. Vom aborda toate vârstele și vom găsi soluții pentru a preveni problemele financiare cu care se pot confrunta elevii, studenții, familiile cu sau fără copii, celibatarii sau pensionarii.
Vezi aici mai multe articole explicative în care l-am avut în calitate de invitat pe Alexandru Fala.
De asemenea, aici poți revedea toate subiectele legate de educația financiară în cadrul proiectului nostru.