Starea de epuizare a devenit o problemă tot mai răspândită în ultima vreme. Mulțimea de știri proaste și informații care ne afectează viețile, la pachet cu munca în exces ne pot aduce în stări în care nu ne-am fi imaginat că vom ajunge.
Printr-o astfel de experiență a trecut și Ramona Ziemann, o designeră originară din Germania, stabilită de mai mulți ani în Moldova. Ea a povestit în cadrul podcastului „Mai Departe” despre cum a afectat-o pe ea burnout-ul.
„Eu niciodată nu am avut o pauză în viața mea. Eu întotdeauna am lucrat foarte mult, am lucrat cu dedicație, am muncit mai mult de 100 %, mereu am făcut mai mult decât trebuie și mereu simțeam că trebuie să fiu mai bună, asta devenise un challenge și la un moment dat asta a fost prea mult pentru mine. Timp de șase ani, cât au durat studiile mele, cinci zile pe săptămână eu reușeam să merg la studii, apoi noaptea munceam la McDonald’s. Următoarea zi după ce am terminat studiile, am început un internship, deci nu am avut nicio zi de pauză. Eu am simțit că devin o designer bună, că oamenii mă apreciază, clienții sunt mulțumiți. Eram confidentă că sunt bună, dar la un moment dat am început să pierd încrederea în mine și nu pot să-mi dau seama ce s-a întâmplat. Mă simțeam inutilă și fără de folos, că nu aduceam valoare”, a povestit Ramona în cadrul podcastului „Mai Departe”.
Designera a povestit și cum a ieșit din această stare și ce face acum ca să prevină burnout-ul profesional.
„Cumva am depășit repede această stare de epuizare. Am ajuns pentru câteva săptămâni și la Spitalul de Psihiatrie, am fost ajutată de psiholog, care m-a ajutat să înțeleg cum pot să evit asta în viitor. Astăzi, pentru mine este foarte important să cer feedback despre munca mea, să comunic mai mult. Este vorba de validare, care te face să înțelegi că faci lucrul tău bine. Este util să spunem cuvinte de laudă și celorlalți, colegilor de exemplu. Aici nu e vorba de concurență, e vorba de echipă. O altă componentă importantă ține de orele de muncă. Atunci când termini munca, păi o termini. Clar, ca o persoană din domeniul creativ, e dificil. Uneori mă culc gândindu-mă la ceva în background”, a relatat Ramona Ziemann la podcastul „Mai Departe”.
Ediția video a podcastului „Mai Departe” cu discuția dintre Ion Mocan și Ramona Ziemann o puteți urmări mai jos.
Găsiți podcastul „Mai Departe” cu Artur Gurău pe Europa Liberă, Spotify, Apple Podcasts, Yandex Music, dar și pe alte platforme de streaming audio.