Interviu cu psihologa Cristina Cravțov, realizat de către studenții FJȘC a USM în cadrul campaniei de sensibilizare cu tema sănătății mintale a adolescenților

banner interviu
Foto:USM

Pe durata campaniei s-a menționat despre importanța consultării unui specialist atunci când simțim necesitatea, atunci când starea noastră de bine se află în pericol. Printre persoanele cheie, echipa și-a amintit despre psihologă, care poate fi sprijin și un prim pas spre vindecare și restabilire a echilibrului emoțional-mintal.

Aceste premise i-au determinat să discute cu o psihologă școlară pentru a înțelege cum pandemia a afectat adolescenții, dar și cum putem să avem grijă de sănătatea mintală. Cristina Cravțov este psihologă școlară în cadrul Liceului Teoretic Republican „Aristotel” și a povestit că cel mai mult îi place să lucreze cu adolescenții.

 – Din perspectivă psihologică, cum a afectat pandemia adolescenții?
 – Pe adolescenți i-a afectat pandemia cel mai mult în perioada restricțiilor stricte, când învățământul era online și erau interzise cercurile pe interese. Faptul că au fost privați de activitățile extrașcolare, pentru mulți dintre ei, acestea reprezentau satisfacție, comunicare și dezvoltare personală. Acest fapt cât și învățământul online a dus la creșterea anxietății pentru mulți dintre adolescenți. Într-un sondaj din 2021, în care au participat 83 adolescenți cu vârsta 15-17 ani, 32 % au spus că simt stres puternic în legătură cu viitorul lor iar 75 % au menționat că cel mai mult îi deranjează că toate activitățile sunt online, aceasta creându-le dureri de ochi și spate.

 – Care a fost impactul carantinei și a distanțării sociale asupra echilibrului emoțional al acestora?
 – În/din comunicarea cu adolescenții în timpul carantinei, am observat că își gestionau emoțiile cu mai multe dificultăți comparativ cu perioada dinainte, manifestau somnolență chiar dacă dormeau 8-9 ore, unii simțeau furie și singurătate iar alții simțeau bucurie că petrec mai mult timp cu familia. – Cât este de important ca adolescenții să apeleze la un psiholog atunci când simt nevoia să ceară ajutor?
 – Da, este important ca adolescenții să apeleze la un psiholog atunci când au nevoie să înțeleagă ce se întâmplă cu ei, să învețe să-și accepte și gestioneze emoțiile, să învețe să comunice asertiv și alte situații în care întâmpină dificultăți.

 – Credeți că în perioada pandemică societatea și-a modificat percepția asupra conceptului de „sănătate mintală”?
 – Cred că în perioada pandemică mulți oameni au înțeles valoarea discuțiilor cu persoanele apropiate/prieteni, necesitatea plimbărilor în aer liber, a hobby-urilor și a altor lucruri/activități care le provoacă starea de bine.

 – Din moment ce interviul este și punctul de final al campaniei noastre, puteți să oferiți câteva recomandări adolescenților, astfel încât aceștia să facă din sănătatea mintală o prioritate?
 – Pentru a îngriji și proteja sănătatea mintală recomand să se păstreze obiceiurile sănătoase precum: alimentația bogată în fructe și legume, respectarea orelor de somn, cu părere de rău mulți adolescenți dorm puțin (4-5 ore) fiindcă învață în perioada nopții. Contactul cu natura este foarte important, o plimbare în parc, pădure, ne poate oferi energie și relaxare.

Faceți o rutină pentru întâlnirile, comunicarea cu persoanele dragi cu care puteți să vă exprimați emoțiile și gândurile. Găsiți căile benefice pentru voi prin care să vă manifestați emoțiile, aceasta poate fi crearea a ceva nou, desen, să cânți, să faci sport, etc.

Discuția cu psihologa Cristina Cravțov este o confirmare a faptului că problema abordată în cadrul campaniei este reală, iar soluțiile există și pot schimba vieți.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente