Valentina, Valeria, Adrian și George sunt anul II la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) la Universitatea Tehnică a Moldovei. „Am avut ocazia să interacționăm cu un mediu IT real și am văzut cum lucrează oamenii într-o companie”, spun tinerii despre programul de stagiu pe care au avut oportunitatea să-l aibă în cadrul companiei IT australiene cu oficiul în Moldova „Complexica”. În cadrul experienței, studenții și studentele au dezvoltat un produs IT sub îndrumarea și asistența tehnică a inginerilor de software din cadrul „Complexica”.
„La începutul stagierii, nu eram încrezătoare în propriile cunoștințe și aptitudini; dacă aș estima pe o scală de la 1 la 10, aș zice un 5 sau 6. Motivul este unul simplu – nu am mai avut ocazia să operez cu tool-urile prevăzute pentru Web Development”, povestește Valentina, una dintre studentele participante în cadrul stagiului. Tânăra mai spune că stagiul în cadrul companiei „Complexica” a fost primul său pas în încercarea de a se aprofunda în acest subiect. Astfel, cu suportul mentorilor a reușit să asimileze aceste concepte – deloc ușoare.
Adrian a fost impresionat de nivelul de dezvoltare a companiei în domeniul inteligenței artificiale, compania fiind specializată pe această direcție. „Toată informația oferită de membrii companiei a fost nouă pentru noi, așa că a trebuit să înțelegem în ritm rapid tehnologia pe care urma să o folosim, multe detalii tehnice ale unui site web. La început persista comunicarea în formă de monolog al mentorilor, dar cu timpul am câștigat încredere în cunoștințele pe care le posedăm”, povestește studentul.
Un program bazat pe rezolvarea problemelor reale
Valeria povestește că, în cadrul programului, studenții și studentele au fost cei care au identificat o problemă și ulterior au găsit și o soluție relevantă pentru aceasta. „Proiectul nostru abordează problema excesului de bunuri care nu le mai servesc oamenilor și pe care aceștia ar vrea să le dea în folosință mai departe altor consumatori. Acest proiect abordează, de asemenea, și o temă importantă astăzi – una de ordin ecologic. Astfel, s-a născut ideea creării unei platforme web „Give it!”. Mentorii au fost cei care au venit cu sugestia instrumentelor care ar servi la dezvoltarea site-ului, ei ne-au oferit suport informațional”, spune tânăra.
Au fost și situații complicate, din ele, însă, se învață cele mai importante lecții, cred tinerii. „Am avut o mulțime de lucruri de învățat, începând de la configurare până la dezvoltarea software-ului și mentorii ne-au ajutat cu adevărat și ne-au ghidat ca să identificăm problemele pe care le avem în față, ne-au sugerat de unde să învățăm și posibile soluții la problemele cu care ne-am confruntat. Au existat mai multe întrebări când am observat cu adevărat diferența în modul în care programatorii seniori scriu un cod. De exemplu, o dată nu știam cum să afișăm toate postările pe pagina principală, așa că ne-au arătat cum să folosim instrumentele din React Hooks și Effect, care au simplificat problema și a fost atât de motivant să vedem cum acestea au funcționat”, povestește George, un alt student participant.
Spargerea gheții și progresul în cadrul companiei
Valentina spune că progresul îl simțea pe parcursul fiecărei săptămâni. „Noi interacționam tot mai frecvent cu mentorii, iar neîncrederea sau reticența de a cere ajutorul și părerea unui developer a dispărut, cu timpul. Atitudinea lor prietenească ne-a făcut să depășim momentele de derivă, în fine, am înțeles că este ok să nu cunoști ceva, fiind abia în anul doi la facultate, atât timp cât ai dorința să înveți și să crești ca profesionist.”
Stagiul și lucrul cu echipa „Complexica” au ajutat-o pe Valeria să înțeleagă ce presupune Web Development și ce oportunități oferă. „În procesul dezvoltării proiectului, am identificat unde mai avem de lucrat și dacă ne potrivim acestei nișe din IT. La finele programului de stagiu, noi deja puteam să explicăm cum poate fi creată o platformă și ce instrumente trebuie utilizate pentru a dezvolta un proiect complex, atât din perspectiva tehnică, cât și din cea vizuală.”
George povestește că a fost cu adevărat distractiv și o provocare interesantă să lucreze în echipă, să distribuie sarcini, să rezolve probleme, să gândească critic și, în general, să lucreze împreună. „Am avut ocazia să interacționăm cu un mediu IT real și am văzut cum lucrează oamenii într-o companie. A fost plăcut să lucrăm în mediul prietenos și receptiv al echipei „Complexica”. Mai avem o mulțime de lucruri de învățat și suntem departe de nivelul la care sunt ei, dar, având în vedere nivelul cunoștințelor noastre înainte de a începe, am reușit să înțelegem și să însușim conceptele cheie ale produselor de software și instrumentele necesare pentru dezvoltarea unui produs web”, spune tânărul.
„Angajamentul de mentor solicită timp și implicare”
Unul dintre mentorii studenților și studentelor este Eugen Sclifos, inginer software „Complexica”. Săptămânal îi găzduia pentru a lucra la proiect de dimineață până seara. Agenda includea ședințe de monitorizare a progresului și de ghidare. La fel, pe parcursul zilei putea să mai intervină la detaliile tehnice de implementare. Soluția tehnică nu a fost una trivială așa că stagiarii au trebuit să lucreze la produs învățând de sine stătător. Apelurile sau ședințele online ad-hoc erau o parte componentă a rutinei de lucru. Până la urmă și-au atins scopul – au creat produsul. „Angajamentul de mentor solicită timp și implicare, dar vine și cu partea de satisfacție al unui scop atins. Tinerii noștri sunt motivați să-și continue munca la administrarea și perfecționarea platformei. Ce alte elemente de Artificial Intelligence aș recomanda pentru proiectul dat? Un motor de recomandări pentru utilizatori în baza istoricului utilizatorului. La fel, un sistem de detectare a fraudelor și cazurilor de escrocherie”, povestește mentorul.
Un alt mentor, care a îndrumat studenții și studentele, este Artiom Ostavciuc, inginer software „Complexica”. Studenții stagiari, deși erau inițiați sumar pe domeniul vizat, foarte repede s-au integrat și au pus în practică tehnologiile recomandate, spune mentorul. „Trebuie să recunosc că am fost plăcut surprins de capacitatea lor de mobilizare, de organizarea lucrului în echipă, se simte o accelerare în procesul de pregătire a specialiștilor. Performanțele Universității Tehnice a Moldovei sunt de apreciat. Idea de proiect a servit drept studiu propice pentru ca studenții să-și cizeleze abilitățile utilizând tehnici avansate – un exercițiu bun! Cu o multitudine de companii ce activează în domeniul IT, acum studenții dispun de oportunități vaste de aplicare a cunoștințelor și de perfecționare a abilităților. Fiind deseori implicat în procesul de recrutare a membrilor noi în echipă, am remarcat nivelul de pregătire al generației noi pentru un eventual job. Tind să cred că la anul vor fi gata să răspundă cerințelor pieței”, povestește specialistul.
Produsele „Complexica” – bazate pe cele mai recente inovații în învățarea automată și analiza datelor
„Complexica” este o companie care furnizează aplicații software de inteligență artificială care pot optimiza vânzările, marketing-ul și deciziile legate de lanțul de aprovizionare. „Complexica” a fost fondată în baza cercetărilor mai multor oameni de știință de renume mondial în domeniul IT. Compania comercializează o platformă software modularizată numită Decision Cloud®. Această platformă facilitează luarea deciziilor în diferite domenii de afaceri. Decision Cloud® este gestionat de motorul de inteligență artificială, Larry, Digital Analyst®, care a fost numit Inovația Anului în 2018 în Australia.
„Complexica” menține parteneriate de cercetare cu Academia Polonez-Japoneză în domeniul Tehnologiilor Informaționale, Universitatea din Adelaide și Universitatea RMIT (ambele în Australia) având, de asemenea, un consiliu consultativ științific care include lideri vizionari de talie internațională în domeniul Inteligenței Artificiale. Compania produce software pentru întreprinderi și folosește tehnici dintr-o gamă largă de domenii, inclusiv Deep Learning, Predictive Analysis, Machine learning, Artificial Intelligence, Big Data Simulation and Analysis pentru a rezolva probleme complexe de afaceri.
La Chișinău, „Complexica” își desfășoară activitatea din 2015 și este formată, în principal, din ingineri de software care dezvoltă produse software alimentate de Larry, Digital Analyst®. Aceste produse sunt bazate pe cele mai recente inovații în învățarea automată și analiza datelor. Echipa moldovenească a crescut, numărând actualmente peste treizeci de profesioniști IT cu înaltă calificare.