Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, vom vorbi despre Seasonal Affective Disorder, abreviat SAD, care este o afecțiune ce obișnuiește să apară între anotimpuri. Cel mai frecvent, această afecțiune se ivește la început de toamnă și se ameliorează spre sfârșit de iarnă. De asemenea, ea se întâlnește și în perioada primăvară-vară, însă, indiferent de sezon, afecțiunea fură din energie și provoacă schimbări în dispoziție, care sunt atât de neplăcute. Am discutat cu Natalia Vlasov Pîrlog, psihologă din cadrul centrului Youth Klinic Strășeni, și am aflat mai multe despre această tulburare mintală.
Să începem cu începutul
Schimbările climaterice agravează starea emoțională a fiecărui om, iar un tonus vital scăzut este o reacție obișnuită pe care am moștenit-o de la strămoșii noștri. Ei, cei din vechime, își reduceau activitatea pe timpul iernii din cauza deficitului de lumină și hrană, iar noi, cei de astăzi, dorim să facem același lucru, doar că întâlnim dificultăți din cauza lumii moderne în care trăim. Continuăm să lucrăm, să avem grijă de casă și să ne vedem cu prietenii la ora 17.00, când e seară, iar simțurile noastre strigă a pasivitate și somnolență. Deprinderile ne trag acasă și la odihnă, însă responsabilitățile ne îndeamnă să rezolvăm sarcini și să plecăm la somn abia la ora 22.00. Astfel, apar probleme cu starea noastră de bine pe care greșit o comparăm cu o depresie în care mâncăm mult, dormim mult, petrecem timpul acasă și uităm să facem sport.
Cel mai frecvent, această afecțiune se acutizează în aproprierea sărbătorilor sau a evenimentelor importante care ne fac să ne simțim singuratici și emotivi, în special dacă nu avem pe nimeni în apropiere, foarte relevant pentru luna februarie, când suntem înconjurați de sărbători, precum Ziua îndrăgostiților sau Dragobetele. În acest mod, starea noastră emoțională scade și se agravează transformându-se într-un sentiment de singurătate sau anxietate, dar nu și într-o depresie sau bipolaritate. Un tonus vital scăzut mai poate fi cauzat și de accesul limitat la fructe și legume proaspete, la lipsa unor activități zilnice sau la poziția geografică. De asemenea, o cauză a apariției acestei afecțiuni este și starea financiară instabilă care trezește o nesiguranță în ziua de mâine. Fiziologic, e normal să ne simțim altfel indiferent că e toamnă, iarnă, primăvară sau vară.
Recomandări pentru un tonus vital sănătos
Ca întotdeauna, banalitățile își iau câștigul. Astfel, menținerea activităților zilnice, în pofida dorinței de a lenevi acasă, vor deveni arma noastră secretă împotriva dispoziției rele. Plimbările în aer liber și ieșirile în oraș cu prietenii vor minimaliza sentimentul singurătății și tristeții și vor participa la întreținerea vigilenței și a dorinței de a urmări lumea din jur. Respectarea unui regim alimentar pe cât se poate de corect și a unor exerciții fizice se consideră un remediu universal pentru toate problemele psiho-emoționale.
Este important să nu ne izolăm și să petrecem timpul cu prietenii, cu colegii, cu familia sau partenerii de cuplu. Este greșit să ne închidem în sine și să evităm participarea la diferite activități de socializare. Putem să ne alăturăm la diverse campanii de Crăciun, de Paște sau de voluntariat pentru a face fapte bune care automat cresc doza de endorfine în organism și ne fac să ne simțim mai fericiți. De asemenea, pentru cei mai nesiguri vom adăuga la această rețetă și primirea unui complex de vitamine, însă doar la recomandarea medicului.
Reținem! În procesul ameliorării acestei afecțiuni este importantă disciplina și consecvența lucrurilor. Este o perioadă perfectă pentru a antrena autodisciplina noastră. După cum știm, obstacole mici și mari ne ajută să creștem. Dacă observați că timp de trei-patru săptămâni simptomele acestei afecțiuni nu se ameliorează, adresați-vă unui psiholog pentru a vă ajuta în depășirea acestei tulburări care poate crește într-o problemă mult mai gravă atunci când este neglijată.
Strategii pentru o victorie inevitabilă
A fost demonstrat că oamenii pot observa cum și când au loc schimbările în dispoziția lor. Mulți s-au obișnuit cu aceste metamorfoze sezoniere și au inventat diverse modalități de depășire a acestor stări. În acest fel, atunci când la început de iarnă sau primăvară simțim cum energia și dispoziția dispare, facem o pre-pregătire: cumpărăm un abonament la bazin sau la sala de forță, umplem calendarul cu activități și întâlniri cu prietenii, ne asigurăm că avem acces la alimente proaspete și sănătoase și nu uităm să ne invităm în fiecare zi la un date în aer liber. Cum se zice, avertizat înseamnă înarmat. Atunci când știm ce ni se întâmplă, știm și cum să ne ajutăm.
Atenție! Dacă observați o tendință excesivă de mâncare obsesivă, o greutate la trezirea de dimineață, petreceți timp liber în singurătate, aveți un nivel limitat de energie sau vă confruntați cu dureri corporale și simptomele nu dispar în decursul a trei-patru săptămâni, atunci putem vorbi despre o posibilă depresie și vă recomandăm să vă adresați unui medic specialist.
Acest articol a fost realizat cu ajutorul Nataliei Vlasov Pîrlog, psihologă în cadrul centrului Youth Klinic Strășeni.