Romanul „Pe contrasens”, de Oleg Serebrian, este pe lista scurtă a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură

ue_sereb

Romanul „Pe contrasens”, de Oleg Serebrian, apărut la Editura Cartier, în colecția Rotonda, este pe lista scurtă a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2022, din partea României.

Romanul își are în mare parte acțiunea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, în Germania, acolo unde eroul principal, Alex von Randa își face studiile, mai întâi la prestigioasa Universitate din Göttingen, apoi este angajat în calitate de inginer constructor de rachete la unul din cele mai secretizate obiecte ale Germaniei naziste de la Peenemünde. Un roman de calibru, care oferă și alte posibile scenarii ale celui mai teribil război, dar și întorsături dramatice ale unui destin uman care avea toate datele pentru o viață perfect strălucită. Un roman al unei ascensiuni spectaculoase și apoi al unei ruinări dramatice – toate fiind valabile nu doar pentru o viață de om, dar și pentru un regim odios.

Romanul se găsește în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

 „Ne luăm zilele atunci când nu mai avem pentru cine sau pentru ce exista. În viață ne ține fie dragostea și grija pentru cineva, fie sentimentul unei datorii, certitudinea unei meniri. În momentul când constați că nu ai nici una, nici cealaltă, ajungi la punctul zero, descoperind abia atunci că moartea e o fatalitate, iar viața o șansă unică. Cât suntem tineri, nu pricepem în ce măsură nașterea noastră a fost un accident improbabil și nici măcar faptul că odată născuți, moartea ne așteaptă neîndoielnic. Ne trăim anii cei mai buni ca și cum am scrie viața pe ciornă, îmbătându-ne cu iluzia că va veni odată un moment, marele moment al vieții noastre, când o vom așterne pe curat, și numai când începem coborârea realizăm că viața se trăiește într-o singură redacție – de la început până la sfârșit. Nu razi nimic din ea.” (Oleg Serebrian)

Oleg SEREBRIAN (n. 1969) este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993). A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edin­burgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice.
În 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest și SUA. În 2010-2015 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Franța și pe lângă UNESCO, iar din 2015 este Ambasador al Republicii Moldova în Germania. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele francez François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015). În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Celelalte nominalizări sunt:
# Exodul mieilor, de Irina Georgescu Groza, Editura Nemira;
# Teo de la 16 la 18, de Raluca Naghy, Editura Nemira;
# Vântul, duhul, suflarea, de Andreea Răsuceanu, Editura Polirom;
# Copia carbon, de Sebastian Sifft, Editura Humanitas.

Înființat în 2009 la inițiativa Comisiei Europene și finanțat prin programul Europa Creativă, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură urmărește să sprijine prozatoarele și prozatorii în curs de afirmare („outstanding emerging fiction writers”), atrăgând atenția deopotrivă asupra lor și asupra diversității culturale a Uniunii.

În 2022, fiecare țară din UE este invitată, până la data de 15 februarie, să nominalizeze un prozator sau o prozatoare emergent/ă. Juriul final (compus din șapte jurați europeni, selectați de Consorțiul Premiului European pentru Literatură) va face publică lista scurtă a nominalizărilor naționale în 1 martie. Laureatul/a va fi anunțat/ă în 21 aprilie.

Condițiile eliminatorii impuse de regulament prevăd ca autoarea/autorul nominalizat/ă să fie cetățean al țării care-l nominalizează (sau rezident permanent); să aibă publicate minim două și maxim patru cărți de proză; să nu fie tradus/ă în mai mult de patru limbi; să nu fie angajat/ă în instituții ale Uniunii Europene; să fi publicat o carte de proză în ultimele 18 luni, iar aceasta să fie cea mai recentă carte publicată.

Republica Moldova nu are nominalizări la această ediție. Anul trecut juriul din Republica Moldova a nominalizat două romane (Pe contrasens nu era pe lista nominalizărilor), respinse de juriul PUEL.

În 2019 PUEL, pentru România, a fost acordat romanului Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac, apărut, de asemenea, la Editura Cartier.

Pe contrasens este al treilea volum (după Cântecul mării și Woldemar) dintr-o saga istorică și psihologică care urmărește evenimentele cele mai importante din secolul XX, dar și a unei familii de nobili bucovineni von Randa, care își trăiesc viața în Austro-Ungaria, în România Mare și în URSS.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente