Gazprom nu va recunoaște rezultatele auditului la Moldovagaz. „Guvernul nu s-a consultat cu partea rusească”

Gazprom
Foto:depositphotos.com

Compania rusească „Gazprom” acuză autoritățile de la Chișinău de abordare unilaterală în ceea ce ține de organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, menționând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021. Concernul rusesc mai precizează că această abordare nu poate garanta un audit obiectiv și transparent, iar Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” ar putea să nu aprobe rezultatele acestuia. Pe de altă parte, reprezentanții autorităților de la Chișinău au anunțat anterior că documentele din octombrie stipulează expres obligația „părții moldovenești” de a iniția auditul extern al SA „Moldovagan” față de „Gazprom”, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al „Gazprom” se menționează că pentru data de 2 februarie a fost planificată ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”. Însă, ședința nu a avut loc pe motiv că reprezentanții guvernului de la Chișinău nu s-au prezentat. Se aștepta ca Consiliul de Supraveghere să convină asupra abordărilor cu privire la auditarea datoriilor companiei față de „Gazprom” pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, fapt prevăzut în Protocolul de negocieri cu privire la soluționarea problemelor din domeniul gazelor din 29 octombrie 2021.

„Însă, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au raportat că condițiile de contractare a auditorului au fost deja stabilite de partea moldovenească. Conform documentației publicate, nu s-a ținut cont de propunerile „Gazprom”, care fusese trimise anterior părții moldovenești”, se arată în comunicatul „Gazprom”.

Compania rusească precizează că abordarea unilaterală a părții moldovenești în stabilirea condițiilor licitației pentru contractarea serviciilor de audit nu creează premise pentru un audit obiectiv și transparent a datoriilor „Moldovagaz”. Și acest fapt ar putea avea drept consecință neaprobarea de către Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” a rezultatelor auditului.

Agenția Proprietății Publice anunța că a finalizat pregătirea documentației pentru lansarea procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de circa 700 de milioane dedolari către Gazprom, după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.

Sursă foto: depositphotos.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente