Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a lansat un apel de proiecte pentru susținerea din partea Guvernului a evenimentelor culturale desfășurate în diasporă cu prilejul sărbătorilor de primăvară.
Până pe 9 februarie 2014, sunt încurajați să depună proiecte toți cetățenii originari din Republica Moldova, care coordonează activitatea asociațiilor, organizațiilor sau comunităților în străinătate. La concursul de proiecte culturale nu sunt eligibile asociațiile/comunitățile care desfășoară sau susțin activități organizate de către filialele partidelor politice din diasporă sau de către alte organizații politice.
Susținerea proiectelor culturale se referă la acordarea de bunuri și servicii, procurate din bugetul de stat al Republicii Moldova și transmise către beneficiari, în limita resurselor financiare alocate pentru fiecare apel de proiecte. Din lista de bunuri și servicii fac parte costumele naționale și accesorii specifice tradiționale, precum și serviciile artiștilor pentru participarea la evenimentele cultural-artistice.
Proiectele culturale vor fi considerate eligibile dacă vor avea ca scop păstrarea identității naționale, promovarea culturii tradiționale și contemporane a Republicii Moldova, precum și proiectele care au drept scop promovarea imaginii țării peste hotare.
Proiectele vor fi evaluate de o comisie formată din reprezentanți la nivel de vice-miniștri, responsabili de diasporă, de la ministerele Afacerilor Externe și Integrării Europene, Culturii, Educației, Tineretului și Sportului, reprezentanți ai BRD și diasporei.
La concurs, o asociație/comunitate poate depune un singur proiect. În același timp, se încurajează cooperarea dintre mai multe asociații pentru realizarea unui proiect. Proiectele vor fi depuse la BRD, în baza Ghidului pentru susținerea proiectelor culturale desfășurate de către comunitățile/asociațiile diasporei, care a fost expediat tuturor asociațiilor din baza de date a Biroului.
BRD își propune ca aceste apeluri de proiecte culturale în diasporă să devină tradiționale.
BRD este o instituție în cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. Misiunea Biroului este de a dezvolta legăturile dintre diaspora moldovenească şi ţara de origine, în scopul consolidării capacităților, dezvoltării durabile a ţării, asigurării unei guvernări participative şi transparente şi a cooperării.