UTA Găgăuzia va trimite o delegație de deputați la Moscova pentru a negocia aprovizionarea cu gaze a Moldovei

Welcome_to_Gagauzia_copy-1280×720
Foto:tv8.md

Autoritățile din UTA Găgăuzia vor trimite o delegație de deputați la Moscova pentru a negocia situația dificilă din autonomie din cauza creșterii prețurilor la gazele furnizate Moldovei. Această decizie a fost luată marți, 25 ianuarie, de Adunarea Populară (NSG) a Găgăuziei, scrie TASS.

„În cadrul ședinței, unii deputați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea tarifelor la gazele naturale, care, în opinia lor, va duce la creșterea costului utilităților, alimentelor și va complica semnificativ viața multor locuitori ai autonomiei. În acest sens, s-a decis crearea și delegarea unui grup de trei deputați la Moscova, unde vor purta discuții pentru a rezolva situația dificilă”, a declarat serviciul de presă al parlamentului autonomiei.

Amintim că, în octombrie anul trecut, compania de distribuție gaze Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de furnizare a combustibilului pe cinci ani. Potrivit acestuia, în ianuarie, prețul de achiziție al gazului rusesc pentru Moldova a crescut de la 140 de dolari la 430 de dolari la 1 000 de metri cubi, iar până în ianuarie se ridicase deja la 647 de dolari. În acest sens, Moldovagaz a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică permisiunea de a majora cu 45 % tarifele interne la gazele achiziţionate de la Gazprom.

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, după o nouă notificare din partea Gazprom cu privire la o posibilă suspendare a furnizării de gaze din 21 ianuarie în cazul în care partea moldovenească nu își îndeplinește obligațiile financiare de achitare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente