Organizațiile neguvernamentale active reprezintă un instrument important pentru soluționarea problemelor unei localități. Astfel, Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene a implementat un proiect în raioanele Cimișlia, Căușeni și Basarabeasca, prin intermediul căruia mai multe OSC-uri au învățat cum să devină mai active și cum să monitorizeze corect autoritățile publice locale.
Pentru membrii OSC-urilor au fost organizate traininguri cu mai mulți experți din Republica Moldova și România. La fel, pentru aceștia a fost elaborat un ghid de activism comunitar.
Vezi mai multe detalii despre proiect mai jos.
În perioada anilor 2019-2021, programul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a oferit peste 100 de granturi în valoare de circa 3 milioane de euro. Scopul proiectului este să susțină organizațiile societății civile de nivel local în activitatea lor de promovare a principiilor Bunei Guvernări, de monitorizare a transparenței și a responsabilității instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Partenerii de implementare ai proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” sunt: Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Asociația Obștească „Centrul European Pro-Europa din Comrat”.