Pentru ce fapte este învinuit deputatul Ilan Șor, căruia i-a fost cerută ridicarea imunității parlamentare

ȘOR 1

Procuratura Generală (PG) a înaintat astăzi legislativului nouă cereri privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor. Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, pe numele acestuia au fost înaintate mai multe învinuiri.

Vedeți mai jos articolele din Codul Penal în baza cărora este învinuit.

Articolul 190. Escrocheria

(1) Escrocheria, adică dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei sau a mai multor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor.

(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală.

(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari.

Articolul 243. Spălarea banilor

(3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), săvîrşite:

a) de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală;

b) în proporţii deosebit de mari, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13000 la 16000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice.

Articolul 284. Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale

(1) Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, adică întemeierea unei astfel de organizaţii şi organizarea activităţii ei, fie căutarea şi angajarea de membri în organizaţia criminală, fie ţinerea de adunări ale membrilor ei, fie crearea de fonduri băneşti şi de altă natură pentru susţinerea lor financiară şi a activităţii criminale a organizaţiei, fie înzestrarea organizaţiei criminale cu arme şi instrumente pentru săvîrşirea de infracţiuni, fie organizarea culegerii de informaţii despre potenţialele victime şi despre activitatea organelor de drept, fie coordonarea planurilor şi acţiunilor criminale cu alte organizaţii şi grupuri criminale sau infractori aparte din ţară şi din străinătate, se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani.

Articolul 352. Samavolnicia

(1) Samavolnicia, adică exercitarea unui drept legitim sau presupus în mod arbitrar şi prin încălcarea ordinii stabilite, dacă s-au cauzat daune în proporţii mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 850 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 240 de ore.

Articolul 42. Participanţii

(3) Se consideră organizator persoana care a organizat săvârşirea unei infracţiuni sau a dirijat realizarea ei, precum şi persoana care a creat un grup criminal organizat sau o organizaţie criminală ori a dirijat activitatea acestora.

(4) Se consideră instigator persoana care, prin orice metode, determină o altă persoană să săvârşească o infracţiune.

Articolul 191. Delapidarea averii străine

(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari

se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani.

Articolul 327. Abuzul de putere sau abuzul de serviciu

(3) Abuzul de putere sau abuzul de serviciu, săvârşit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale,

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente