Sâmbătă, 11 decembrie, la 18.00, va avea loc lansarea romanului „Ard pădurile”, de Paula Erizanu, în incinta ICR Londra (1 Belgrave Square, SW1X 8PH).
Paula Erizanu va fi într-un dialog cu Floria Teleman, autoarea serilor literare Autograph România. Invitata specială a serii: cantautoarea Vica Demici.
Romanul a apărut la Editura Cartier, colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun.
„Se spune că în 1899 a fost o cotitură a vremurilor, că în bezna ca melasa au început să apară fulgere întretăiate, fără legătură și fără continuitate, intermitențe interioare ale unor noi impulsuri și vechi utopii. Socialiști utopici, bolșevici, narodnici, menșevici, acești purtători de noi-vechi impulsuri spre egalitate, fraternitate, libertate aveau să înainteze în anii premergători revoluției din 1917 printr-o lume care se schimba radical și definitiv. Cum răzbăteau aceste frânturi de trecut digerat și de viitor nesigur în conștiințele unor tinere femei de atunci, precum Alexandra Kollontai, prima femeie ministru (dar și comisar) în guvernul lui Lenin, sau feminista Inessa Armand, iubita aceluiași Lenin? Cum se despărțeau acestea de reflexele mic-burgheze ale unei discipole liberale, de vechile obișnuințe sentimentale ale iubirii conjugale, de deprinderile vieții domestice ale unei mame și soții? Cum vedeau viața frustă a muncitorimii (inclusiv a muncitoarelor sexuale) pe care n-o știau și câtă cunoaștere a naturii omenești, în genere, puteau avea ca tinere de familie bună, ținute sub obroc? Iată câteva întrebări complicate la care Paula Erizanu încearcă să răspundă, cu talent și curaj, în acest prim volum al docudramei «Ard pădurile»”, spune Simona Sora.
„Și totul e plin de emoție și chiar dacă știi cum sfârșește”
„Biografiile lor sunt impresionante, dar la fel de impresionant e și modul în care Paula Erizanu le transcrie. Bazându-se pe o documentare foarte detaliată, extensivă, reușește nu doar să recreeze un context istoric deosebit de problematic și de complex, dar și să anime cu atâta însuflețire cele două personaje încât le simți pasiunea, speranța, apoi frica și dezamăgirile, uneori disperarea clocotindu-le în vene.
Totul este construit din propoziții scurte, concise, tăioase. Și totul e plin de emoție și chiar dacă știi cum sfârșește, parcă tot speri ca ceva să se schimbe până la final, pentru că nu mai sunt figuri istorice, sunt oameni și oamenii merită să creadă până la ultimul punct”, mai relatează Cosmin Perța.
Paula Erizanu s-a născut în 1992 la Chișinău. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities din Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 din Republica Moldova în „Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o” (Cartier, 2011, ediție trilingvă). Cartea s-a bucurat de o mare atenție mediatică la Chișinău, fiindu-i decernate Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și Premiul pentru cea mai populară carte al Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”, de asemenea, fiind nominalizată la Premiile Observator cultural, categoria debut. A fost tradusă în cehă și germană, și a primit premiul internațional UNESCO pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011 la târgul de carte de la Leipzig. A urmat debutul în poezie „Ai grijă de tine” (Charmides, 2016). Din 2019, Paula Erizanu a coordonat, împreună cu Alina Purcaru, antologia „Un secol de poezie română scrisă de femei”, apărută la Editura Cartier în două volume (un al treilea volum e în curs de apariție). În 2021, aceasta a publicat romanul istoric „Ard pădurile”, la Editura Cartier, scris cu ajutorul bursei Central European Initiative. Autoarea a participat la festivaluri literare în România, Ucraina, Slovenia și Cehia. A colaborat cu publicațiile internaționale BBC World Service, The Guardian, London Review of Books, CNN, Aeon, Dazed ș.a. și cu publicații din România și Republica Moldova, precum Libertatea, Observator cultural, Dilema veche, Scena9, Ziarul de gardă ș.a.
În 2019, a fost nominalizată la premiul Jurnalista de cultură a anului în cadrul competiției britanice Words by Women, iar în 2021 – la premiul Russian Art Focus Prize, pentru un profil al cofondatoarei Pussy Riot, Nadya Tolokonnikova. Tot în 2021 a fost laureata premiului Gheorghe Iova – textuare. În prezent este redactor de cultură al revistei online din Londra, The Calvert Journal.
Evenimentul este organizat de Autograph România & Editura Cartier, cu sprijinul ICR Londra.
Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
Cărțile pot fi comandate AICI!