(sondaj) „Toaletele au devenit locul cel mai de temut.” 40 % dintre elevi spun că toaleta școlii este oribilă și evită să o folosească

main
Foto:newsmaker.md

În sistemul de învățământ din Moldova la începutul anului școlar erau 361 de școli cu toalete în curte, iar peste 30 % din școlile din mediul rural nu au blocuri sanitare în interiorul clădirii. Conform unui sondaj realizat de către Amnesty International Moldova, la întrebarea ce părere au despre toaletele din școala lor, 40 % dintre elevi au răspuns că acestea sunt oribile și evită să le folosească.

343 de elevi din diferite instituții de învățământ au avut posibilitatea să completeze anonim un chestionar în care și-au exprimat opinia despre condițiile igienice și sanitare în școli. 62 % dintre respondenți sunt din mediul urban.

Astfel, conform sondajului realizat:
# 38 % dintre elevi merg la toaleta școlii numai atunci când nu mai pot să se abțină sau au o urgență;
# aproape 3 % din respondenți nu merg la toaleta școlii niciodată.

La întrebarea din ce motive nu folosesc toaleta la școală, cele mai frecvente răspunsuri au fost:
# nu este hârtie igienică (64 %);
# toaleta miroase urât (51 %);
# toaleta este murdară (39 %);
# în toaletă este frig (34 %);
# nu este săpun (31 %);
# toaleta este de tip deschis și nu oferă siguranță și intimitate (29 %);
# la toaletă este rând prea mare (25 %);
# toaleta este prea departe de clasă/școală (7 %).

Din răspunsurile elevilor: „Din cauza unei igiene mizerabile, toaletele au devenit locul cel mai de temut, locul de unde probabilitatea să te infectezi cu un anume tip de boală este foarte mare. Frustrarea mea e de ce nu exista săpun, hârtie igienică, de ce curățenia este precară, de ce mirosul persistă, de ce ușile care asigură un anumit nivel de intimitate nu sunt fixate corespunzător”.

Toaletele interne, mai mult de bifă, iar toalete pentru copii cu necesități speciale, practic nu sunt.

Fiecare al patrulea elev a spus că există situații când accesul la toaleta din interiorul școlii este permis doar în cazul unor evenimente speciale, cum ar fi controale, lecții deschise, evenimente. Din cei 343 de respondenți, 30 % susțin că toaleta școlii din interior este deschisă doar în perioada rece a anului, fie nu sunt deschise deloc.

Date din cadrul sondajului arată că 87 % dintre toalete nu sunt adaptate pentru copii cu necesități speciale.

Nici intimitatea copiilor nu este asigurată. Din răspunsurile copiilor: „Sunt două găuri murdare în podea, nu există cabine și nici măcar un perete despărțitor. Ușa principală nu poate fi încuiată, nu am văzut vreodată hârtie igienică sau săpun, e miros înțepător, robinete vechi cu apă care abia picură. Dacă așa e experiența noastră într-un liceu cu renume din sectorul Telecentru, atunci nici nu-mi pot imagina ce se întâmplă în sate. Partea cea mai tristă e că toată lumea ia situația ca pe o normalitate și nimeni nu discută despre asta”.

Profesorii beneficiază de condiții mai bune.

74 % dintre elevi susțin că profesorii au toaletă separată unde elevii nu au acces.

Din răspunsurile copiilor: „Toaletele elevilor sunt mai puțin îngrijite decât cele ale profesorilor care sunt spălate, aerisite și dețin săpun și hârtie igienică, iar la toaletele profesorilor nu avem acces.”

Apa potabilă: de acasă, cumpărată din banii proprii, sau deloc…

Elevii susțin că accesul la apă potabilă în școală este dificil pentru 6 % din respondenți, iar 43 % dintre copii spun că aduc apa de băut de acasă. 11 % dintre elevi au spus că nu beau apă în timp ce sunt la școală, iar 30 % beau rareori. 7 % dintre elevi cumpără apă de la cantina școlii, iar alții 12 % o cumpără din afara școlii.

„Apa potabilă nu este la liceul din Chișinău. Hârtie igienică niciodată nu a fost, deși fundația lunară e 250 de lei.”

Amnesty International Moldova consideră că situația toaletelor din instituțiile de învățământ din Republica Moldova este una îngrijorătoare și necesită intervenția urgentă a autorităților centrale, cum ar fi Parlamentul și Guvernul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente