Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, va fi anchetat pe marginea altui denunț venit din partea ex-depuptatei Platforma DA Inga Grigoriu. Este vorba despre pretinse acțiuni ilegale în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat profesorii turci din Republica Moldova”. Această solicitare a fost acceptată de CSP.
Astfel, CSP a decis desemnarea lui Andrei Balan, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru anchetarea Procurorului General suspendat, vizând pretinsele acțiuni ilegale, invocate de Inga Grigoriu în sesizare.
„În sesizare invoc și interesul public care nu a fost satisfăcut, dosarul a fost secretizat. Avem doar o persoană recunoscută vinovată. Conform sesizării, solicit următoarele: examinarea sesizării de către CSP, desemnarea procurorului pentru examinarea depășirilor de atribuții de serviciu a lui Alexandr Stoianoglo. Lui Stoianoglo nu i-a fost interesant să vadă cine a fost implicat în răpirea celor șapte persoane? Am descris abuzul de drept săvârșit de Botnari Vasile, sub acoperirea lui Alexandr Stoianoglo, la comandata lui Vladimir Plahotniuc. De ce procurorul Stoianoglo nu și-a pus în aplicare atribuțiile conform articolului 11? De ce procurorul general suspendat nu a avut o atitudine ca atare referitor la acest caz?”, a declarat Inga Grigoriu
Anterior, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu a fost responsabil de dosarul inițiat cu mult timp înainte de a fi numit în funcția de Procuror General și că nu este de competența sa să decidă asupra desecretizării dosarului respectiv. „Oare eu am examinat acest dosar? Dacă nu eram eu, acest dosar nici nu ar fi ajuns în judecată”, a spus Procurorul General suspendat luni, după ședința de judecată de ieri, de la Curtea de Apel Chișinău, unde magistrații s-au expus asupra demersului depus de avocații șefului PG, care au cerut ca măsura de arest la domiciliu să fie anulată.
Pe 11 iunie 2019, CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 000 de euro cetăţenilor turci.
În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016. Trei dintre profesorii turci expulzați au fost deja condamnați la închisoare, cu sentințe între șase și nouă ani.