Începe pregătirile de BAC! Răspuns la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova

rezultate BAC (10)

Bacalaureatul este considerat una dintre cele mai importante probe pe care trebuie să o treacă un tânăr în viața sa de licean. De multe ori, elevii sunt speriați și ajung în pragul examenelor cu multe emoții și frică. Cel mai important remediu pentru o astfel de situație este informarea corectă și pregătirea din timp. 

Ministerul Educației a elaborat un ghid în care răspunde la cele mai frecvente întrebări pe care le au elevii față de sesiunea de bacalaureat. Vă prezentăm cele 14 întrebări și răspunsurile de rigoare mai jos.

#1. Cum procedez în cazul în care nu am reuşit să mă prezint la sesiunea de bază a examenului de bacalaureat?

Dacă nu te-ai prezentat, din motive întemeiate, la una sau mai multe probe ale examenului de bacalaureat, poţi participa în sesiunea suplimentară. Pentru aceasta, până la proba de examen sau imediat după încheierea probei de examen de la care ai lipsit, dar nu mai târziu de trei zile de la producerea evenimentului, adresează o cerere către Comisia Raională/ Municipală de Examene, în care soliciţi să fii admis în sesiunea suplimentară.

Cererea trebuie să fie însoţită de documente justificative, care confirmă absenţa ta de la proba/probele de examen şi o depui la Centrul de Bacalaureat.

#2. Unde pot vedea rezultatele de la probele de examen?

Rezultatele tuturor probelor de examen le poţi vedea la avizierul Centrului de Bacalaureat. Toate testele tale, verificate şi scanate, le poţi vizualiza on-line pe www.bac.edu.md, iar pentru această procedură vei lua de la instituţia de învăţământ contul şi parola de acces la teste.

*E de menționat că acest site devine activ doar în perioada în care sunt anunțate rezultatele examenelor. În acest an, rezultatele de la BAC vor fi anunțate pe 26-27 iunie.

#3. Cum procedez în cazul în care nu sunt de acord cu nota?

Poţi depune o cerere de contestaţie la Centrul de Bacalaureat, în decurs de 48 de ore din momentul afişării rezultatelor, în limitele zilei de muncă (9.0 – 18.00). La cererea ta, Preşedintele Centrului de Bacalaureat îţi prezintă testul. Ai dreptul DOAR O SINGURĂ DATĂ să-ţi vezi testul/testele în cele 48 de ore, care se acordă pentru procedura respectivă. În rezultatul reexaminării testului nota nu este micşorată. Nota dată de Comisia Republicană de Examinare a Contestaţiilor este definitivă.

#4. Cum procedez în cazul în care am luat o notă insuficientă în sesiunea de bază?

Dacă ai luat note insuficiente în sesiunea de bază, ai dreptul să susţii, la cerere, repetat, probele de examen respective în sesiunea suplimentară. Cererea pentru participarea în sesiunea suplimentară o scrii la Centrul de Bacalaureat în următoarele 48 de ore de la afişarea rezultatelor.

#5. Ce punctaj trebuie să acumulez pentru o anumită notă? Cum îmi aflu nota in funcție de punctajul acumulat?

În sesiunea de examen, la toate disciplinele de examen, se aplică următoarea schemă de notare:

#6. Cum pot fi eliberat de la proba de examen?

Poţi fi eliberat de la proba de examen, cu nota „10” (zece), din oficiu, în cazul în care deţii diplomă de gradul I, II sau III la olimpiade republicane la disciplina dată, organizate de minister în anul absolvirii, şi/sau dacă ai obţinut în una din clasele a X-a – a XII-a, la disciplina dată de examen, medalii individuale (aur, argint, bronz) la olimpiadele internaţionale, recunoscute de minister.

De la proba de examen la limba străină poţi fi eliberat, la cerere, cu nota „10” (zece), din oficiu, dacă ai promovat, pe parcursul învăţământului general, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine şi deţii certificat care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului stabilit de minister.

#7. Cum arată testul de examen?

Pe pagina Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare (aee.edu.md/clasa-sesiunea-examen/clasa-12) poţi găsi, pentru a te pregăti de examenul de bacalaureat, testele de examen şi baremele de corectare din sesiunile anterioare pentru toate disciplinele de examen. Tot aici poţi găsi şi programele de examen.

#8. Când are loc înscrierea la examenul de bacalaureat şi cum pot verifica corectitudinea datelor cu caracter personal?

Înscrierea la examenul de bacalaureat se face la secretariatul instituţiei în care îţi faci studiile, în perioada 10 ianuarie – 15 februarie a anului în curs. Eşti obligat(ă) să verifici corectitudinea datelor personale, a rezultatelor şcolare pentru învăţământul liceal, introduse în SAPD, şi să le confirmi prin semnătură.

#9. Când, cum şi unde trebuie să mă prezint la examenul de bacalaureat?

Centrul de Bacalaureat în care vei susţine examenul îl poţi afla la instituţia în care îţi faci studiile. Accesul în Centrul de Bacalaureat şi sălile de examen este permis în baza actului de identitate (buletin de identitate, buletin provizoriu, paşaport pentru cetăţenii Republicii Moldova, permis de şedere pentru cetăţenii străini care îşi fac studiile în Republica Moldova) cu 30 de minute înainte de începerea probei de examen, la ora 8.30 (probele de examen în sesiunea de bază încep la ora 9.0).

#10. Cum pot afla în ce sală urmează să scriu proba de examen?

În Centrul de Bacalaureat pe uşa fiecărei săli se afişează lista nominală a candidaţilor (numele, prenumele, limba de instruire), repartizaţi în sala respectivă. Listele nominale ale candidaţilor repartizaţi pe săli de examen se afişează la avizierul Centrului de Bacalaureat cu 24 de ore înainte de fiecare probă de examen.

Candidaţii sunt repartizaţi în sălile de examen câte unul în bancă, în ordine alfabetică, după profiluri, conform listelor afişate.

#11. Cât durează proba de examen?

Pentru realizarea testului scris se acordă trei ore astronomice (180 de minute). Timpul rezervat pentru realizarea subiectelor se calculează din momentul în care toţi candidaţii din aceeaşi sală au primit testul de examen.

#12. Ce pot să iau cu mine la examen?

La proba de examen trebuie să te prezinţi cu actul de identitate în original şi pix cu cerneală albastră. Suplimentar, la proba de geografie ţi se permite să intri în sala de examen cu atlasele geografice şcolare, prevăzute de programa de examen la geografie, şi riglă, iar la probele de matematică şi de fizică – cu creion simplu, riglă, radieră.

#13. Trebuie să aduc maculatorul propriu?

NU! Maculatoarele, sub formă de trei foi A4, îţi vor fi repartizate înainte de începutul probei. Vei scrie pe fiecare foaie de maculator numele, prenumele, denumirea instituţiei de învăţământ în care ai făcut studiile, localitatea, raionul, disciplina de examen, data susţinerii probei.

NU ESTE PERMIS să ai asupra ta la examenul de bacalaureat: tabele, manuale, dicţionare, ceruză, notiţe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, ceas, staţii de emisie-recepţie a informaţiei, alte dispozitive electronice sau alte surse de informare.

#14. Cum procedez în cazul în care am comis o greşeală şi doresc să o corectez?

Dacă ai comis în test o greşeală, pe care doreşti s-o corectezi, taie cuvântul/ rândul/ secvenţa greşită cu o linie orizontală. Scrie varianta corectă deasupra sau în spaţiul rămas liber, fără a utiliza ceruza.

Informație utilă: 
# În timpul probei de examen rezolvi subiectele, fără să facilitezi rezolvarea testului de către alți candidați și fără să recurgi la fraudarea examenului sub orice formă;
# Nu îți înscrie numele pe testul de examen, nu inscripționa orice alt semn distinctiv, care ar permite eventuala identificare a testului. Testele „însemnate” vor fi excluse din procedura de verificare cu mențiunea „test anulat pentru semn”.

Amintim că sesiunea de bacalaureat, în anul de studii 2021/2022, va începe pe 3 iunie și se va sfârși pe 21 iunie. Orarul detaliat îl puteți consulta AICI!


Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare și aduce informație utilă despre examenele de bacalaureat. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an BAC-ul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Taguri: #BAC 2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente