Conducerea mai multor instituții aflate sub control parlamentar va putea fi demisă în urma unei evaluări cu rezultat nesatisfăcător

Parlament
Foto:flickr.com

Deputații au votat noi prevederi ce ar permite responsabilizarea conducătorilor unor autorități publice aflate sub control parlamentar și instituirea unui mecanism de control și de sancționare a conducătorilor acelor organe care își desfășoară atribuțiile lor de serviciu într-o manieră neconformă și necorespunzătoare cu legea, prin revocarea lor din funcție.

Trebuie de menționat că cadrul legal actual nu prevede pârghii de a efectua un veritabil control asupra activității autorităților publice autonome responsabile în fața Parlamentului sau a conducătorilor acestora, lucru care poate prejudicia imaginea acestor autorități publice atât timp cât conducătorii acestor autorități nu pot fi revocați din funcție pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor și atribuțiilor conferite acestora prin lege.

Potrivit art.128 al Regulamentului Parlamentului, autorităţile sunt obligate să prezinte rapoarte anuale în plenul Parlamentului în termenele prevăzute de legislaţia în vigoare, iar Parlamentul, pe marginea rapoartelor prezentate, poate decide adoptarea unei hotărâri.

Instituțiile care se află sub control parlamentar sunt:

Comisia Naţională a Pieței Financiare. Preşedintele acesteia poartă răspundere în faţa parlamentului pentru îndeplinirea de către Comisia Naţională a sarcinilor atribuite acesteia prin lege. CNPF prezintă anual parlamentului, până la data de 1 iunie, un raport care se examinează în şedinţă plenară a parlamentului şi care include informaţia privind funcţionarea pieţei financiare nebancare şi privind activitatea sa în anul precedent.

Consiliul Concurenţei. Preşedintele Consiliului Concurenţei poartă răspundere în faţa parlamentului pentru îndeplinirea de către consiliu a atribuţiilor acestuia prevăzute de actele legislative şi normative din domeniul concurenţei, ajutorului de stat şi publicităţii. Consiliul Concurenţei întocmeşte anual un raport privind activitatea sa, aceasta se adoptă de către Plenul Consiliului Concurenţei şi se prezintă anual parlamentului până la data de 1 iunie.

Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor prezintă parlamentului, până la data de 15 martie a fiecărui an, un raport anual de performanţă, care include date şi analize cu privire la cazurile de soluţionare a contestaţiilor.

Preşedintele Consiliului Audiovizualului este responsabil de activitatea consiliului în exercitarea atribuţiilor prevăzute de lege, iar potrivit alin.(4) lit.f), Președintele Consiliului Audiovizualului prezintă parlamentului raportul anual de activitate al consiliului. Acesta are obligația de a depune la comisia parlamentară de profil raportul anual de activitate și de a prezinta raportul anual de activitate în şedinţa în plen a parlamentului până la data de 1 martie a anului următor.

La etapa actuală, legislația națională nu prevede unele mecanisme funcționale ce ar permite responsabilizarea organelor de conducere ale autorităților menționate supraîn cazuldesfășurării de către acestea a unei activități neperformante și contrare scopului pentru care au fost constituite. Monitorizarea autorităților publice de către Parlament este un indicator de bună guvernare.

Taguri: #Parlament2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente