Zilele de weekend sunt pline și dinamice la Chișinău, în special cele în care vara iată, iată că se scurge. De altfel, așa a fost și ziua de duminică, 22 august, atunci când în jurul Teatrului Gastronomic s-au adunat zeci de oameni ca să mănânce… muzică! Așadar, în continuare, vă invităm să fiți martori oculari a ultimului concert din cadrul expediției La La Play, proiectul care știe să atingă sufletele oamenilor cu ajutorul notelor muzicale.
Am ajuns la Teatrul Gastronomic pe înserate, atunci când oamenii deja așteptau cu ochii curioși să facă cunoștință cu ultimul concert din cadrul expediției La La Play. Unii dintre ei aveau deja experiența cu trecerea emoțiilor prin filtrul muzicii orchestrei (Moldovan National Youth Orchestra), alții aveau însă o premieră personală.
Orchestra nu s-a lăsat mult așteptată, așa că, asemenea unor bucătari-șefi veritabili, aceștia așteptau să le servească oamenilor muzică, dar nu înainte ca să vină în fața lor cu un discurs Andriano Marian, fondatorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei.
Andriano a ținut să le povestească oamenilor despre scopul și despre faptul că, de fapt, expediția La La Play nu-i decât acel moment de revenire la ceea ce iubim. Cum ar suna asta altfel? Simplu. Revenim la lucrurile care ne plac. La cele pe care le iubim. La lucrurile care se amplifică în emoții odată cu jocul frumos al notelor muzicale. Și, desigur, la revenirea conexiunii magice cu publicul drag.
Totodată, fondatorul MNYO a sintetizat despre cursul acestei expediții, povestind spectatorilor despre locurile minunate și despre oamenii frumoși pe care i-au întâlnit datorită concertelor date în localitățile lor.
Mai jos, vedeți un mic rezumat al locurilor/localităților unde orchestra și-a pus amprenta.
# Ziua unu – startul expediției a fost dat la Bonjour Café, cei care au creat o insulă pariziană în inima Chișinăului.
# Ziua doi – orașul Strășeni, unde echipa a salubrizat o porțiune dintr-un teren pe care oamenii se odihnesc, după care au urmat două surprize muzicale în ZEL Ungheni, prima la fabrica de textile, iar a doua la Ungheni Vin. Seara s-a finalizat în parcarea Kaufland Ungheni.
# Ziua 3 – orchestra a început ziua cu Girl from Ipanema în via de la Mircești, după care a urmat o experiență muzicală la o stație radio din timpul celui de Al Doilea Război Mondial din aceeași localitate. Lucrurile aici nu s-au terminat, așa că echipa La La Play a mers la un picnic special în livada de mere din satul Grozasca, iar seara s-a terminat frumos la Comrat.
# Ziua 4 – Anna Statova de la Gagauz Sofrasi a facilitat vizita muzicală la centrul social din satul Congaz, unde orchestra a fost alături de bătrâni și copii din categorii defavorizate ținând un concert pentru ei, iar în drum spre Chișinău, orchestra a poposit la DSE Comrat cu o surpriză muzicală pentru pompieri. De asemenea, seara a urmat un concert în care toți au celebrat iubirea la Digital Park.
# Ultimele trei zile au consemnat o revelație în cunoașterea muzeului Donici, lansarea terasei vinăriei și, desigur, cel mai frumos apus văzut în Moldova la Tronciu Wines și un ultim acord în poienița magică a Teatrul Gastronomic (cel despre care vă povestim în acest articol).
După o mică introducere și descriere a evenimentelor magice ce au avut loc în compania muzicii, orchestra a avut undă verde de a umple cu emoții sufletele celor veniți la eveniment în seara de duminică. Așadar, a urmat un recital muzical frumos, fiind făcută o selecție minuțioasă a melodiilor care aveau și un motiv de a completa scopul concertului aniversar, și anume cel de a-i spune Republicii Moldova „la mulți ani!”, toate pentru că acesta a fost un prilej de a sărbători anticipat cei 30 de ani de independență a țării noastre.
Ana a făcut parte din categoria oamenilor care a avut o premieră în audierea MNYO, tânăra mi-a spus că a venit singură la concert pentru că aflase în ajun că se va cânta la Teatrul Gastronimic. Dânsa mi-a mai povestit că este pentru prima dată la concertul orchestrei și că să se simte în „apele ei” audiind muzica lor, iar la un moment dat, și-a cerut scuze și m-a rugat să facem o mică pauză din a vorbi pentru că auzise un cântec preferat. Am zâmbit și i-am dat dreptate, pentru că muzica iubește liniște, așa că am fotografiat cu ochii oamenii, admirându-le zâmbetele și stările pe care le ofereau melodiile.
Nu puteam să las ca evenimentul să treacă fără a-i adresa câteva întrebări și lui Andriano, pentru că mă interesau îndeosebi anumite lucruri. Printre altele, am aflat că expediția din acest an a avut cel mai numeros public de până acum. Totodată, orchestra a reușit să descopere locuri neștiute până acum de ei, iar toate astea s-au împletit în jurul unei conexiuni deosebite între oameni, făcând această expediție o memorabilă „carte poștală” bună de pus în cutia cu amintiri.
„Mă încearcă un amalgam de emoții pozitive, pentru că marele meu noroc este să le pot dărui oamenilor emoții prin muzică. Concertul de astăzi este un cadou, zâmbetele oamenilor și toate emoțiile lor sunt mici daruri, iar eu încerc să fotografiez tot asta cu ochii. Și dacă noi reușim să-i facem pe oameni să plece acasă fericiți, atunci scopul nostru este atins”, conchide Andriano Marian, fondatorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei.
Mai jos, puteți vedea un mic videoclip din seara celei de-a șaptea expediții La La Play.
Activitatea proiectului poate fi urmărită pe paginile de Facebook și Instagram Moldovan National Youth Orchestra.