Deputații au ales vicepreședinții parlamentului. Cine sunt aceștia

228085176_358812375704496_7545962586797024576_n

Astăzi, deputații au creat organele de conducere a parlamentului. În acest sens, cu voturile majorității au fost aleși în funcție de vicepreședinți ai parlamentului două persoane: Vlad Batrîncea din partea BECS și Mihai Popșoi din partea PAS.

Vicepreședinții parlamentului

Mihail Popșoi (PAS).

S-a născut în data de 10 martie 1987, satul Kotciha, regiunea Kirov, Rusia.

Mihail Popșoi a absolvit Liceul „Ștefan Vodă” din Vadul lui Vodă în 2006, a continuat să studieze relații internaționale la Universitatea de Stat din Chișinău și a absolvit facultatea în anul 2009.

În al doilea an universitar (2007-2008), a obținut o bursă Erasmus Mundus de la Comisia Europeană și a studiat la Universitatea Tehnică a Orientului Mijlociu din Ankara, Turcia.

Ulterior, a continuat un program de master în Studii americane la Universitatea de Stat din Moldova. În 2014, Mihai Popșoi a obținut o bursă de master de la Uniunea Europeană și a studiat politici publice la Universitatea Centrală Europeană (2014-2015) din Budapesta, Ungaria și Universitatea York⁠ (2015-2016) din Marea Britanie.

După absolvirea masteratului, a urmat un program de doctorat în Studii politice la Universitatea din Milano⁠, Italia.

Mihai Popșoi și-a început cariera profesională în poziția de manager de program în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în 2009.

Mihail Popșoi este vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ales la congresul partidului din septembrie 2017. S-a evidențiat ca analist politic la Jamestown Foundation (SUA)  și analist politic la Ambasada SUA din Moldova.

Mihai Popșoi, despre boicotul „Alianței COVID-19”: Coaliția lui Dodon a întrecut orice limită pentru satisfacerea intereselor obscure

Vlad Batrîncea (BECS).

S-a născut în data de 31 martie 1981, Chișinău.

Vlad Batrîncea a fost înmatriculat în anul 1999 la Facultatea de Istorie și Filozofie a USM. După anul întâi de studii a fost exmatriculat din cauza restanțelor și absențelor de la ore. A urmat studiile la Universitatea Slavonă din Moldova, acolo unde și-a luat diploma de master în Drept internațional.

În 2011, în cadrul unui briefing de presă, Vlad Batrîncea a declarat că 18 secretari ai Organizațiilor Teritoriale din sectoarele Râșcani și Buiucani părăsesc partidul comuniștilor, urmându-l pe Igor Dodon și aderarea ulterioară la PSRM.

Cel mai memorabil lucru făcut de Batrîncea a fost ruperea hărții României Mari în plenul parlamentului.

Vlad Batrîncea a sesizat Procuratura despre numirea ilegală a lui Iurie Reniță în funcția de ambasador – PSRM – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Vlad Batrîncea și Mihai Popșoi au fost vicepreședinți ai parlamentului și în legislatura anterioară.

Vă amintim că Igor Grosu (PAS) a fost desemnat în funcție de președinte al parlamentului.

Taguri: #Parlament2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente