Diversitatea, echitatea și incluziunea în comunitatea IT. Sectorul IT promovează egalitatea de șanse și devine mai incluziv

main

Comunitatea IT din Republica Moldova nu bate pasul pe loc nici în domeniul noilor tehnologii, nici în domeniul social. Scopul este să devină mai primitoare pentru fiecare. Despre cum poate fi realizat acest scop s-a vorbit în cadrul evenimentului „Diversitate, echitate și incluziune în comunitatea IT”, organizat de centrul Tekwill.

Evenimentul online s-a desfășurat pe parcursul a trei zile și a reunit mai mulți antreprenori și experți, care au venit cu idei și soluții simple pentru a promova și asigura egalitatea de șanse. În cadrul evenimentului, antreprenorii din țară au vorbit despre experiența lor în promovarea diversității, incluziunii și, în special, a egalității de gen

Domeniul IT este încă ocolit de multe femei, iar datoria comunității IT este să schimbe acest lucru

Oferind oportunități, instruiri și susținere în construirea carierei, Izarra, Tekwill, Tech Women, Dreamups, iHub Chișinău și XY Partners au demonstrat că nu este deloc complicat să promovezi egalitatea de șanse și incluziunea.

Incluziunea nu se limitează doar la acceptarea diferențelor, ci și la încercarea de a răspunde necesităților fiecăruia. Experta americană Jayne Cravens a explicat cât de simplu și cât de necesar este să creăm site-uri și platforme online care să fie accesibile și prietenoase persoanelor cu necesități speciale. Mai mult de 10 % de oameni din întreaga lume suferă de o anumită dizabilitate și, de multe ori, accesarea internetului devine pentru ei o adevărată cursă cu obstacole. Jayne a explicat de ce crearea unor site-uri accesibile contribuie la creșterea numărului de clienți, dar și a prestigiului companiei. „Atunci când creăm ceva accesibil, facem un bine tuturor”, susține experta.

De aceeași părere este și Evghenii Goloșceapov, membrul Consiliului pentru Egalitate. Pentru că petrecem o bună parte din viață la postul de muncă, este extrem de important să ne simțim acceptați și în siguranță în colectivul în care activăm. De altfel, o afacere incluzivă ce promovează diversitatea are toate șansele să aibă un profit mai bun. Necesitățile fiecărui angajat trebuie luate în calcul, iar acesta este unul dintre pașii spre o afacere de succes. „Așadar, incluziunea poate fi și monetizată, poate fi convertită în bani”, afirmă Evghenii Goloșceapov.

Promovarea incluziunii și nediscriminării este unul dintre scopurile de bază ale UN Women. În cadrul evenimentului, Svetlana Andrieș, reprezentanta UN Women Moldova, a vorbit despre modul în care organizația încearcă să lupte cu stereotipurile și să încurajeze femeile să facă la fel. Doar 3,6 % dintre fete își doresc să facă studii superioare sau să urmeze o carieră în domeniul IT, iar cele care activează deja primesc un salariu cu 32 % mai mic decât bărbații. UN Women și-a asumat misiunea să schimbe acest lucru, oferind traininguri de specialitate și sprijin fetelor și femeilor din grupurile vulnerabile. „Proiectele UN Women sunt orientate către persoanele din grupurile dezavantajate care se confruntă cu discriminarea – fetele și femeile de etnie romă, persoanele cu dizabilități, mamele solitare sau cu mulți copii”, spune Svetlana Andrieș.Subiectul diversității, echității și incluziunii a fost abordat și în cadrul unui panel de discuții la care au participat cinci membre ale comitetului pe resurse umane și educație. Reprezentantele companiilor Noction, Amdaris, DevelopmentAid, Cegeka, Orange și Moldcell au povestit despre experiența lor în promovarea egalității de șanse și despre planurile pe care le au pentru a asigura egalitatea și în viitor. Eforturile și inițiativele comunității IT pentru a crea un mediu tot mai incluziv permite sectorului să se dezvolte, dar și să păstreze specialiștii calificați. Oricine este binevenit în această comunitate, indiferent de naționalitate, religie, gen sau orientare sexuală.

Tekwill nu se limitează doar la promovarea incluziunii și diversității

Evenimentul dedicat promovării egalității de șanse a fost urmat de HealthTech Hackathon. Scopul acestui concurs a fost dezvoltarea soluțiilor digitale pentru domeniul medical. Pe primul loc la Hackathon s-a clasat echipa „Corlab-Tech”, care a conceput un soft de colectare și analiză a datelor furnizate de clienți pentru detectarea timpurie, dar și monitorizarea bolii Parkinson.

Iar pentru că lucrurile bune își găsesc mereu susținători, evenimentul a beneficiat și de sprijinul Suediei. Madelene Eichhorn, manageră pe programe de cooperare și dezvoltare în cadrul Ambasadei Suediei în Moldova, a vorbit despre potențialul pe care îl are domeniul IT în promovarea diversității și egalității. „În diferite moduri, sectorul IT dezvoltă soluții incluzive. Însă nu poți crea soluții dacă nu cunoști pe deplin necesitățile fiecăruia”, menționează Madelene în discursul său.

O soluție incluzivă identificată de un grup de tineri în cadrul hackatonului Hackjustice care avut loc în iunie a fost platforma „Assist Access”. Prin intermediul acesteia, persoanele cu deficiențe de văz sau de auz pot accesa servicii legale mai simplu – platforma va avea un element care va redirecționa automat beneficiarul către instituția relevantă pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă.

Startup Moldova, pe lângă evenimentul dedicat subiectului diversității, echității și incluziunii în comunitatea IT, continuă să depună eforturi în această direcție prin mai multe activități și evenimente. În cadrul evenimentului internațional Eurasian Startup Awards organizat în Moldova în această vară, a fost lansată o nouă categorie – „Diversity Role of the Year”. Premiul va fi acordat unei persoane care este recunoscută pentru realizările sale și contribuția pe care a avut-o în abilitarea femeilor și/sau a grupurilor marginalizate pentru a deveni fondatori, investitori și lideri în ecosistemul inovațional local și internațional.

„Diversitate, Echitate și Incluziune în comunitatea IT” este organizat de Startup Moldova cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului „Tekwill” implementat de ATIC, în parteneriat cu Izarra Community și Tech Women Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente