În perioada decembrie 2013-ianuarie 2014, zece mii de cetățeni originari din Republica Moldova, dar și din alte țări, au luat parte la peste 40 de festivități organizate în străinătate, cu susținerea Biroul pentru relații cu diaspora (BRD).
Evenimentele de Crăciun și Revelion au avut loc în 21 de țări – Belgia, Canada, Cehia, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Kazahstan, Lituania, Luxembourg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Spania, SUA, Ungaria – și au fost organizate de asociațiile originarilor din Republica Moldova, care au răspuns la apelul BRD de a organiza evenimente în diasporă, dedicate sărbătorilor de iarnă.
Pentru cele 44 de asociații au fost procurate din Bugetul de Stat și livrate în diasporă costume naționale, seturi de accesorii specifice sărbătorilor de iarnă, obiecte tradiționale, simboluri de stat, materiale promoționale.
La solicitarea membrilor diasporei, la unele evenimente au participat renumiți interpreți din Republica Moldova: Geta Burlacu, Frații Advahov, Zinaida Bolboceanu, Tania Cergă, Dorel Burlacu, Cătălin Josan, Asociația muzical-corală Cantabile, precum și grupul de copii de la ARTICO. De asemenea, BRD a susținut organizarea turneului ”Dorul Basarabiei” la Londra, Paris, Lisabona, Madrid și Atena, cu participarea artiștilor Nicolae și Cornel Botgros, Lidia Bejenaru și Ion Paladi. Concertele susținute de aceștia, au adunat, la rândul lor, câteva mii de concetățeni.
”Dacă în anii precedenți, membrii diasporei organizau astfel de acțiuni cu eforturi proprii, cu sacrificii personale, în baza de sponsorizări, uneori și cu un mic ajutor din partea autorităților Republicii Moldova, pentru anul 2013, Guvernul a alocat o sumă considerabilă, cea mai mare care a fost acordată vreodată pentru diasporă și probabil mai mare decât tot ce a fost alocat în acest sens până acum. Aceasta înseamnă că autoritățile de la Chișinău recunosc rolul diasporei în păstrarea și promovarea patrimoniului național, dar și în dezvoltarea țării”, a afirmat Victor Lutenco, directorul BRD.
În procesul de repartizare a bunurilor și serviciilor, BRD și comisia de evaluare a proiectelor de evenimente s-au condus de principiul echității: toate asociațiile care au propus un plan fezabil de organizare a festivităților au primit suport. Volumul suportului a fost diferit de la o asociație la alta ținând cont de punctajul acumulat în baza următoarelor criterii: mărimea, tipul și durabilitatea evenimentului; reprezentativitatea și activismul Asociației/Grupului de inițiativă în regiune, dar și impactul activității.
BRD este o instituție creată în cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. Misiunea Biroului este de a dezvolta legăturile dintre diaspora moldovenească şi ţara de origine, în scopul consolidării capacităților, dezvoltării durabile a ţării, asigurării unei guvernări participative şi transparente şi a cooperării.