Comisia Electorală Centrală (CEC) va depune recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), după ce Curtea de Apel a emis o hotărâre prin care obligă organul electoral deschiderea a nu mai mult de 12 secții de votare pentru alegătorii din Stânga Nistrului, în loc de 41.
Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către șefa serviciului de presă al CEC, Rodica Rîrbu.
Reiterăm că ieri, 8 iulie 2021, Magistrații Curții de Apel Chișinău (CA) au admis o contestație depusă de către Platforma DA împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) și au anulat anexele hotărârii CEC privind numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise pentru alegătorii din Stânga Nistrului la anticipate din 11 iulie, „în partea ce depășește numărul de 12 secții de votare”.
Completul de judecători care au examinat cauza a fost format din Ana Panov, Dorin Dulghieru și Virgiliu Buhnaci.
Inițial, CEC a deschis 44 de secții de votare pentru alegătorii din localitățile din Stânga Nistrului. Ulterior, comisia și-a revizuit hotărârea. Decizia a fost luată ca urmare a discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control pe marginea subiectului dat și în vederea neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral. Inspectoratul General al Poliției a constatat dificultăți pentru forțele de ordine întru asigurarea bunei funcționalități a procesului electoral în secțiile de votare din municipiul Tighina și din comuna Corjova, raionul Dubăsari.
Cât vizează celelalte secții de votare, comisia a fost informată despre disponibilitatea asigurării măsurilor stabilite privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul aceste secții.
Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională introducerea stării de urgență, lucru ce a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve parlamentul. Ulterior acestei decizii, Maia Sandu a anunțat că a semnat un decret de dizolvare a parlamentului și că, în data de 11 iulie 2021, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.