Tot ce trebuie să știi despre Regulamentul privind întreținerea animalelor de companie din Chișinău

My Post

Primăria Chișinău a aprobat în anul 2019 Regulamentul privind întreținerea animalelor de companie, care prevede o serie de reglementări ce țin de modul de înregistrare, de creștere și de înregistrare a animalelor de companie. Echipa #diez a studiat acest document și a elaborat o sinteză a celor mai importante prevederi pe care să le cunoască proprietarul animalului de companie.

Drepturile persoanelor care dețin animale de companie

— Să beneficieze de prejudiciu material și material suferit ca urmare a confiscării ilegale, a uciderii animalului, a capturării sau a furtului acestuia, de asemenea în cazul sterilizării forțate făcute fără acceptul stăpânului.

— Pentru înregistrarea animalului, proprietarul are dreptul să solicite operatorului Bazei de Date Electronice (BDE) a animalelor de companie din municipiul Chișinău următoarele documente:
# identificarea cu un microcip;
# emiterea cartelei medicale;
# pașaport, după caz.

Obligațiunile persoanelor care dețin animale de companie

— Să asigure, începând cu vârsta de trei luni a animalului, înregistrarea (microcipizarea) și vaccinarea anuală obligatorie.

— Să asigure profilaxia și tratarea la timp a bolilor. Cel puțin o dată la șase luni să asigure un tratament preventiv al câinilor și pisicilor împotriva paraziților de piele și a helminților. Să contacteze imediat instituțiile veterinare, respectând cu strictețe recomandările specialistului, ca urmare a rezultatelor investigațiilor.

— În timp ce scoate animalele în afara spațiilor de locuit, a scărilor blocurilor cu apartamente și a altor zone izolate, în curțile comune, să-l țină doar în lesă scurtă. Excepție fiind animalele cu vârsta mai mică de șase luni, care vor fi ținute în lesă obișnuită. Câinii ce manifestă un comportament agresiv să fie în lesă și să li se pună botnița.

— În cazul în care un animal provoacă leziuni altui animal, inclusiv leziuni letale, proprietarul animalului trebuie să achite costul tratamentului sau costul animalului mort, în mod voluntar sau în baza unei hotărâri a instanței de judecată. Câinele agresiv urmează să treacă un test curs chinologic special și să obțină un certificat ce atestă susținerea acestuia cu succes.

— Proprietarii animalelor de companie înregistrate sunt obligați să notifice operatorul BDE a animalelor de companie din municipiul Chișinău, în termen de trei zile, despre următoarele evenimente privind animalul:
# vânzarea;
# procurarea;
# pierderea;
# dispariția;
# furtul;
# dăruirea;
# moartea.

— În cazul găsirii unui animal dispărut, persoana care a găsit animalul respectiv este obligată să informeze despre asta la cel mai apropiat sector de poliție.

Recomandări pentru persoanele care dețin animale de companie

— Sterilizarea câinilor și a pisicilor fără rasă, a metișilor și a celor fără o valoare genetică odată cu atingerea a vârstei de șase luni.

— Animalul să dispună de zgardă cu fixarea pe aceasta a jetonului numerotat care confirmă înregistrarea animalului.

Impozite

— Deținătorii pisicilor și a cățeilor fără rasă nesterilizați achită anual impozite speciale pentru aceste animale, cu excepția animalelor cărora le este contraindicată procedura din motive de sănătate.

— Persoana care deține unul sau mai mulți câini va achita lunar taxa pentru deținerea câinilor, excepție fiind cazurile în care se încadrează în una dintre grupele deținătorilor scutiți de taxă.

— Deținătorii de pisici fără rasă sterilizate sau nesterilizate achită impozite dacă numărul pisicilor depășește cifra cinci.

Cine sunt scutiți de impozite

— Deținătorii care și-au sterilizat animalele sunt scutiți de plata impozitului pe un termen de trei ani.

—Deținători ai căror animale de companie au succes în competițiile sportive sau care au o carieră de show de succes.

— Pensionarii și persoanele cu venituri reduse, pentru primele cinci animale.

Cheltuieli suplimentare

— În cazul provocării de către animalul de companie a unei daune materiale, a unei proprietăți publice sau private, din vina deținătorului, acesta este obligat să compenseze dauna provocată în mărime deplină.

Modul de înregistrare

— Odată cu atingerea vârstei de trei luni a câinilor, pisicilor, iepurilor și dihorilor de casă, aceștia vor fi suspuși înregistrării obligatorii prin introducerea informației în Baza de Date Electronică Unică pentru a fi ulterior vândute sau oferite gratuit.

Se interzice

— Instigarea animalelor împotriva oamenilor sau a altor animale.

— Utilizarea animalelor pentru cerșit.

— Lăsarea animalelor în automobile.

Prezentul regulament se bazează pe Convenția Europeană privind Protecția Animalelor de companie.

La Chișinău, în curând va funcționa baza de date electronică pentru evidența animalelor de companie. Acestea vor fi cipizate

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente