6 iulie – 74 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din RSS Moldovenească

d069950d-c151-41b9-bec6-54b49450c612
Foto:wikipedia.org

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. Istoricii spun că această operațiune a fost o crimă dintr-un întreg lanț de fărădelegi și acțiuni de genocid ale regimului sovietic. Așadar, operațiunea IUG a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la ora 2 dimineața și a durat până la ora 8 seara a zilei de 7 iulie.

La 6 aprilie 1949 este adoptată hotărârea strict secretă Nr. 1290-467cc a Biroului Politic al CC al PC „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, a membrilor partidelor politice, a gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

Hotărârea prevedea deportarea a 11 280 de familii care întruneau 40 850 de persoane. Acestea urmau să fie strămutate pentru totdeauna în regiunile Kazahstanului de Sud, Djambul și Aktiubinsk, precum și regiunile Altai, Kurgan, Tiumen, Tomsk din Rusia.

Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților veniți în sate cu mașinile. Unii cetățeni care au încercat să scape cu fuga au fost împușcați. Gospodarii arestați împreună cu familiile lor, cu copiii, cu bătrânii, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși. Toate bunurile – casele, utilajul țăranilor deportați – au fost transmise colhozurilor, iar o parte din ele au fost furate, vândute de către organele financiare ale raioanelor respective.

Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11 293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieșind din trei membri ai familiilor. Se știe însă că au fost ridicate familii cu 7 – 8 și chiar 14 copii.

După alte surse, cele 11 293 de familii reprezentau 35 796 persoane, din care 9 864 bărbați, 14 033 femei și 11 889 copii. 7 620 de familii au fost considerate chiaburi, iar celelalte acuzate de colaborare cu fasciștii, de apartenență la partidele burgheze românești sau la secte religioase ilegale.

Pe site-ul Deportări.md poți urmări câteva video-uri în care bătrânii povestesc despre experiența deportărilor din tinerețe.

AICI sunt evidențiate mai multe detalii istorice despre deportările staliniste.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente