La Chișinău, în curând va funcționa baza de date electronică pentru evidența animalelor de companie. Acestea vor fi cipizate

72320821_379065806303700_8610484533042610176_n-717×403-1
Foto:Liubomir Guțu

Secția de Control și Protecția Animalelor din municipiul Chișinău a anunțat că în curând în capitală va funcționa baza de date electronică care va duce evidența animalelor de companie. La momentul actual, programul se află în penultima etapă de implementare, fiind necesară realizarea componentului juridic.

Echipa #diez a discutat cu Karl Luganov, specialist principal al Secției de Control și Protecția Animalelor (SCPA) din municipiul Chișinău despre etapa juridică de implementare a proiectului.

„Varianta finală (legală) urmează a fi înregistrată la Centrul de date personale, apoi să fie confirmată prin dispoziția primarului. Cu alte cuvinte urmează mai multe procese juridice de îndeplinit pentru ca baza de date să funcționeze. Va dura în jur de două, trei luni.”

Acum, veți afla care este procedura de înregistrare a câinelui, pisicii sau al altui animal de companie, dar și ce facilități vor avea stăpânii dacă vor dori să-și înregistreze odrasla.

„Procedura de înregistrare are loc prin microcipare, apoi datele personale ale animalului și ale stăpânului vor fi stocate în baza de date electronică. Instituțiile responsabile de cipizarea animalelor vor fi clinicele veterinare sau azilurile pentru animale care vor încheia contracte cu Direcția Locativă Comunală. Deocamdată nu se cunoaște prețul acestei proceduri de înregistrare, dar în același timp noi vom elabora programe gratuite de cipizare pentru anumite categorii de stăpâni. De exemplu, cei care își vor înregistra animalele în prima jumătate de an, inclusiv dacă animalul a fost luat de la azil sau dacă animalul este sterilizat va fi absolvit de plata impozitelor pe animale pe câțiva ani. Ideea acestui proiect nu este de a obliga proprietarii să achite impozite pentru animalele lor, dar pentru a duce evidența animalelor de companie, iar în caz de pierdere a lor să fie găsite și reîntoarse acasă”, a explicat Luganov.

Specialiștii de la SCPA reamintesc că potrivit Regulamentului privind întreținerea animalelor de companie aprobat pe 17.09.19, în oraș trebuia lansată o bază electronică de date a animalelor de companie, care are un șir de avantaje pentru stăpâni precum:
– returnarea animalelor pierdute proprietarilor;
– prevenirea furturilor;
– lupta împotriva abandonului de animale;
– controlul numărului de animale;
– lupta împotriva comercianților neautorizați;
– stimularea sterilizării animalelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente