Georgeta Gavrilița este vicedirectoarea medicală a Asociației Medicale Teritoriale Botanica. Vicedirectoarea precizează faptul că de când s-a declanșat pandemia de COVID-19, asistența medicală de diagnostic, tratament și profilaxie a infecției SARS CoV-2 în sectorul Botanica a fost acordată conform cerințelor ordinelor emise de către autoritățile centrale.
Asistența medicală acordată populației sectorului Botanica în pandemie
„Una din activitățile medicale de diagnostic precoce al persoanelor suspecte a fost și rămâne prelevarea probelor biologice pentru testarea la COVID-19 prin PCR și Teste Rapide de Diagnostic a Antigenului SARS CoV-2. În acest context, de la începutul pandemiei, în toate subdiviziunile instituției am instruit echipe mobile și staționare de prelevare a specimenelor. Echipele se deplasau zilnic la domiciliul persoanelor suspecte la COVID-19 sau activau în punctele staționare special amenajate pentru prelevare.
O altă activitate importantă din pandemie a fost supravegherea și tratamentul zilnic la domiciliu de către medicii de familie a persoanelor depistate pozitiv la infecția COVID-19, având forme ușoare și moderate. Concomitent, medicii aveau misiunea importantă de a informa amplu și profesionist persoanele infectate despre semnele de pericol, la apariția cărora oamenii trebuiau să solicite serviciul 112 în scopul internării oportune și prevenirii complicațiilor dramatice ale bolii.
Vaccinarea împotriva COVID-19
Din momentul în care în țară a apărut vaccinul și a fost elaborat Planul național de imunizare anti-COVID-19, am difuzat în toate subdiviziunile materialele acestui Plan, am pregătit echipele pentru imunizarea populației, am instruit lucrătorii medicali și auxiliari din instituție. Am participat și la seminarele de instruire organizate de către MSMPS și ANSP. În cadrul acestora, am fost informați despre organizarea procesului de vaccinare, recepționarea, păstrarea și utilizarea rațională a mai multor tipuri de vaccin, raportarea reacțiilor adverse, acordarea primului ajutor în cazul acestora, înregistrarea persoanelor imunizate în Registrul național de imunizare. La moment, în toate secțiile medicinei de familie dispunem de puncte statice de vaccinare.
Echipele mobile au participat și la vaccinarea personalului în incinta instituțiilor industriale din sectorul Botanica. În același timp, ne-am implicat și în Campania mobilă de vaccinare care este organizată prin intermediul a două instalații mobile (troleibuz și autobus) și se desfășoară zilnic în municipiul Chișinău.
Imunizarea personalului medical
Lucrătorii medicali și auxiliari eligibili din cadrul instituției noastre au fost vaccinați în proporție de 98,0 %. Sunt persoane care au contraindicații temporare sau de lungă durată și încă nu s-au vaccinat. Cu toate acestea, în instituție continuăm respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de protecție.
Echipa managerială s-a vaccinat cu AstraZeneca chiar în perioada în care au apărut în presă informații controversate despre câteva cazuri de complicații severe survenite în unele țări la administrarea acestui vaccin, dar am trecut peste acest impediment și am ales să credem în știința medicală. Noi trebuie să fim un exemplu și pentru alți colegi de-ai noștri, dar și pentru cetățeni.
Vaccinarea salvează vieți
Populația o vaccinăm în funcție de numărul de vaccinuri disponibile. Dispunem de AstraZeneca, Sinovac și am finalizat recent stocul de Pfizer pentru rapel. De asemenea, noi instruim și populația, derulăm zilnic spoturi publicitare cu materiale informative pe ecranele LED din secțiile medicinei de familie, pentru ca oamenii să cunoască despre importanța administrării vaccinurilor, să nu fie sceptici și reticenți. La fel, medicii de familie informează persoanele care se prezintă la consultațiile medicale privind beneficiile vaccinării și solicită respectuos încurajarea de către acestea a membrilor de familie, rudelor, prietenilor de se vaccina. Instituția noastră și întregul sistem medical din țară are ca scop atingerea cotei de 70,0 % de populație imunizată, pentru a stopa evoluția acestei pandemii și a reveni la modul normal de viață.
Până acum, am vaccinat 16.758 de persoane cu prima doză și 10.344 de persoane cu a doua doză. Aceste cifre reprezintă aproximativ 12,5 % din populația sectorului Botanica. Cred că este un indicator bun și o dovadă pentru scăderea numărului de noi infectări din ultima perioadă. Astfel, avem acum doar 21 de cazuri active, dintre care 15 sunt la supravegherea medicului de familie la domiciliu, iar altele șase sunt internate în staționar.
Sunt vaccinată împotriva COVID-19
Noi, în calitate de lucrători medicali, fiind conștienți de riscul pe care îl comportă această profesie, am așteptat foarte mult ca vaccinul să ajungă în țară. Atunci când au ajuns primele doze, toți medicii s-au mobilizat și toate cantitățile de vaccin s-au epuizat în două, trei zile. Desigur, că au fost lucrători medicali și mai sceptici și care aveau preferințe pentru un anumit tip de vaccin.
În prima zi după administrarea vaccinului AstraZeneca am avut febră, frison mic și durere în braț, care au cedat în ziua următoare. Doza de rapel a fost suportată mult mai ușor. Gândul că suntem imuni contra acestei infecții imprevizibile prin manifestările ei clinice, de la o simplă infecție respiratorie până la insuficiență respiratorie acută, ne face să fim încrezuți că putem opri lanțul de infectări în colectiv și în familiile noastre.
Pro sau contra vaccinării
Este foarte complicat de schimbat atitudinea și mentalitatea persoanelor care sunt contra vaccinării. Chiar și din experiența anilor precedenți, am avut cazuri de reticență și refractaritate totală în cazul vaccinării copiilor. Sunt părinți care riscă cu viața copiilor și refuză vaccinarea propriilor copii împotriva tuberculozei, poliomielitei, difteriei, tetanosului, infecțiilor cu înalt potențial de dizabilitate și deces inevitabil în caz de infectare.
Sunt persoane care și din motiv religios nu acceptă vaccinarea și la fel este foarte greu ca să-i convingem. Pentru aceste cazuri cred că ar fi utilă elaborarea unui cadru legal strict privind obligativitatea vaccinării pentru infecțiile care prezintă un pericol real pentru sănătatea publică. În același timp, ne străduim să lucrăm cu fiecare caz în parte și să convingem populația că totuși, imunizarea este importantă.
Oamenii trebuie să se vaccineze
Vaccinul salvează vieți! Chiar dacă în urma vaccinării există probabilitatea ca persoana să facă boala, aceasta se va manifesta într-o formă mult mai ușoară, nu vor fi complicații și nu se va ajunge pe patul de spital sau pe patul de reanimare. Vaccinul stopează răspândirea virusului într-o comunitate, într-o țară, într-o regiune și în întreaga lume.
Repercursiunile nefaste ale acțiunii acestui virus pe resursele umane, financiare, economice sunt extrem de dureroase și palpabile, iar vaccinarea ar da posibilitatea ca să ne întoarcem la viața noastră normală de până la pandemie.
Știm că toată lumea a obosit de restricții și că această pandemie a dat peste cap atât planurile personale, cât și cele profesionale, iar cel mai grav este faptul că foarte mulți și-au pierdut persoanele apropiate, de aceea, oamenii trebuie să se vaccineze și să înțeleagă că acest proces este cel mai important deziderat al tuturor guvernelor, medicilor, oamenilor conștienți de pretutindeni! ”
Campania „Pentru Viață. Pentru Sănătate” din cadrul proiectului Împreună împotriva COVID-19 – Mannheim – Chișinău – Cernăuți este implementată de Primăria municipiului Chișinău, cu suportul Orașului Mannheim, Engagement Global, Service Agency Communities in One World și Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.