Coaliția Civică pentru Alegeri Corecte (CCAC) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) au prezentat un raport al modului în care partidele politice au respectat principiul egalității de gen la întocmirea listei de candidați pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
În anul 2021, s-a înregistrat cea mai mare pondere a femeilor candidate la funcția de deputată. Dacă în anul 1998 rata de participare a acestora în alegerile parlamentare era de 15,7 %, atunci treptat, la fiecare scrutin numărul femeilor candidate creștea, drept rezultat, în anul 2021, înregistrăm 46,7 % de femei candidate pe scrutin.
Încă o noutate pozitivă este că toate partidele politice au respectat Codul electoral ce ține de respectarea cotei de reprezentare a femeilor pe listele electorale.
Pe listele unor partide numărul femeilor depășește numărul bărbaților. Acestea sunt: Partidul AUR, Partidul PACE, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul NOI, Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Verde Ecologist.
Un alt progres înregistrat la capitolul reprezentării femeilor pe listele electorale este un număr mare a femeilor incluse pe pozițiile cu mari șanse de accedere în parlament. Prin urmare, la fiecare 10 poziții din listă se regăsesc cel puțin patru femei.
Sistemul de cotă dublă a început să funcționeze în politica moldovenească, iar graficul de mai jos demonstrează acest lucru. Vedem că, în anul 2021, pe primele 10 poziții ponderea femeilor reprezintă 42,7 %.
Vezi și: