În cadrul proiectului „Forță de muncă calificată pentru sectorul IT din Moldova: Educație digitală pentru tinere și crearea unei Academii de Securitate Cibernetică”, inițiat de Agenția Europeană pentru Migrație (EMA) și finanțat de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare (SlovakAid) şi ESET, a fost echipat cu toate tehnologiile necesare un nou laborator IT la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la UTM.
Acțiunile Facultății și ale Universității s-au axat pe renovarea completă a laboratorului (32 m.p.) și acordarea asistenței privind achiziționarea de echipamente. Totodată, prioritar este și suportul privind buna organizare și desfășurare a activițăților de instruire de către Academia de Securitate Cibernetică ESET și activitățile GirlsGoIT organizate de TEKEDU care vor fi găzduite în cadrul laboratorului, transmite utm.md.
Participarea Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică prin Dumitru CIORBĂ (coordonator echipă), Dinu ȚURCANU, Viorica SUDACEVSCHI și Rodica BULAI, în cadrul acestui proiect a deschis oportunitatea de dezvoltare a unui parteneriat bun cu binecunoscuta companie slovacă de securitate cibernetică, ESET.
Astfel, a fost conceput și oferit ca pilot un curs de instruire în domeniul Securității Cibernetice pentru studenții FCIM de către experții ESET. În urma unui concurs de selecție, au fost aleși 14 candidați, care în perioada 2 aprilie – 21 mai 2021, în fiecare vineri, cu o ședință de 4 ore, au fost instruiți de către reprezentanți companiei slovace de securitate cibernetică ESET, Andrei Ciubotaru, Radu Ștefan Holban și Alexandru Eugen Irimiea în cadrul Academiei de Securitate Cibernetică.
Studenții au rămas foarte impresionați de mentorii acestui curs, care, spun ei, au selectat diverse sarcini interesante, cu context real, orientate pe vulnerabilitățil, virtualizare, penetration testing, diferite drivere și utilitare importante activităților de securizare. În fiecare vineri au avut ceva nou de învățat, cu fiecare sarcină pe care au realizat-o.
În urma acestui curs, cei mai de succes 5 studenți, au fost selectați pentru a efectua un stagiu profesional în centrul de dezvoltare ESET din Slovacia sau din România în timpul verii 2021: Andrei PAVALACHI, Cătălin MÎȚU, Bogdan PELIN (SI-191), Valeriu GARABA (SI-171) și Maxim MASIUTIN (SI-201M).
Acest nou curs de Securitatea cibernetică ar putea fi inclus în planurile FCIM ca opțional, iar acest lucru, sperăm, îi poate încuraja pe tinerii pasionați de IT să își urmeze studiile de licență și masterat la UTM, o universitate care oferă acum și posibilitatea de a urma un stagiu la o companie IT de top din Slovacia.
Vineri, 4 iunie 2021, laboratorul a fost deschis în cadrul unui eveniment oficial la care au participat distinși oaspeți precum, Dusan DACHO, ambasadorul Slovaciei în RM, Marian VLASATY, directorul Agenției Europene pentru Migrație (EMA), Andrei CIUBOTARU, Head of Endpoint Security, ESET România.
În cadrul aceluiași eveniment, care a continuat la TEKWILL, rectorul UTM, Viorel BOSTAN, a ținut un discurs privind cooperarea cu EMA, importanța cursului inițiat la FCIM privind Securitatea cibernetică, cooperarea cu ESET, suportul acordat TEKEDU și programului GirlsGoIT, privind conversia profesională a femeilor tinere spre sectorul TIC.
Despre importanța cooperării și rezultatele proiectului au vorbit și distinșii oaspeți Dusan DACHO şi Marian VLASATY.
Dl Andrei CIUBOTARU a făcut totalizările cursului de instruire, a vorbit despre studenți, procesul educațional și rezultatele obținute. Au fost înmânate certificate absolvenților.
În numele Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Universitatea Tehnică a Moldovei, își exprimă recunoștința față de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare (SlovakAid), Ambasada Republicii Slovaciei la Chișinău și Agenția Europeană pentru Migrație (EMA) pentru deschiderea și susținerea unei dintre cele mai importante direcții de cercetare pentru UTM, Tehnologia Informației și Securitatea cibernetică.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.