Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă cererea Platformei DA în privința contestării deciziei CEC de a majora numărul secțiilor de votare în regiunea transnistreană. Totodată, reprezentații partidului au menționat că vor contesta această decizie și la Curtea Supremă de Justiție.
Contestația Platformei DA a fost făcută după ce CEC a votat pe 5 iunie deschiderea în stânga Nistrului a 44 de secții de votare, cu două mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2020.
„Platforma DA a contestat decizia CEC privind majorarea numărului secțiilor de votare în regiunea transnistreană, inclusiv în zone necontrolate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, dar instanța a declarat cererea inadmisibilă. În acest context Platforma DA va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție și va cere sancțiuni disciplinare pentru judecătorii care au examinat această cauză”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.
De asemenea astăzi Platforma DA a înaintat o cerere de recuzare a completului de judecată care examinează contestația privind decizia CEC asupra numărului de secții de votare în diaspora din mai multe motive și dosarul a fost remis altui complet de judecători. În cadrul ședinței, reprezentantul Platformei DA a depus două cereri de recuzare în privința judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.
Amintim că, la momentul dat, CEC a înregistrat oficial următoarele partide și blocuri electorale pentru anticipate:
1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
4. Partidul Politic „ȘOR”;
5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
7. Partidul Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”;
8. Partidul Democrat din Moldova;
9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
10. Partidul Unității Naționale;
11. Partidul „Democrația Acasă”;
12. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
13. Partidul Alianța pentru Unirea Românilor;
14. Partidului Politic „NOI”;
15. Partidul Verde Ecologist;
16. Partidul Legii și Dreptății;
17. Partidul Politic Puterea Oamenilor.
Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională introducerea stării de urgență, lucru ce a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve parlamentul. Ulterior acestei decizii, Maia Sandu a anunțat că a semnat un decret de dizolvare a parlamentului și că, în data de 11 iulie 2021, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.