(live) Curtea de Apel examinează contestațiile mai multor partide asupra deciziei CEC privind secțiile de votare în străinătate

main
Foto:ZdG

În aceste clipe are loc un protest în fața Curții de Apel Chișinău, iar începând cu ora 10.00 magistrații curții au început examinarea contestației depusă de mai multe partide/blocuri politice în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide peste hotare un număr mai mic de secții de votare în comparație cu cele 190 de secții care erau solicitate.

Contestații la Curtea de Apel au fost depuse de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Unității Naționale (PUN), Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Decizia CEC de a majora numărul secțiilor de votare (de la 139 la 146) s-a desfășoară pe fundalul unor proteste organizate în fața instituției, acolo unde mai mulți cetățeni și-au manifestat nemulțumirea și indignarea față de decizia membrilor CEC de a deschise doar 139 de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Proiectul inițial, al cărui raportor era președintele CEC, Dorin Cimil, prevedea amenajarea a 162 de secții de vot în străinătate. Dar, la propunerea secretarului general al CEC, Maxim Lebedinschi, fost socialist, s-a decis deschiderea a doar 139 de secții, în pofida faptului că Ministerul de Externe a cerut să fie deschise 190 (în condițiile când la alegerile prezidențiale nu se ajungeau buletine de vot la multe secții din diasporă).

Amintim că, la momentul dat, CEC a înregistrat oficial următoarele partide și blocuri electorale pentru anticipate:
1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
4. Partidul Politic „ȘOR”;
5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
7. Partidul Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”;
8. Partidul Democrat din Moldova;
9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
10. Partidul Unității Naționale;
11. Partidul „Democrația Acasă”;
12. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
13. Partidul Alianța pentru Unirea Românilor;
14. Partidului Politic „NOI”;
15. Partidul Verde Ecologist;
16. Partidul Legii și Dreptății;
17. Partidul Politic Puterea Oamenilor.

Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională introducerea stării de urgență, lucru ce a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve parlamentul. Ulterior acestei decizii, Maia Sandu a anunțat că a semnat un decret de dizolvare a parlamentului și că, în data de 11 iulie 2021, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente