Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a comunicat că dispune de capacități logistice pentru a organiza 191 de secții de votare peste hotare. Totodată, reprezentanții Ministerului de Externe menționează că hotărârea adoptată de CEC de a deschide 139 de secții în diasporă nu a fost avizată în prealabil de către minister.
„Ministerul a luat act de lista propusă de Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare și a confirmat că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv conform propunerilor inițiale transmise pe 25 mai 2021, adică 191 de secții de votare. Hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 5 iunie de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate nu a fost avizată în prealabil de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene”, se arată în comunicatul MAEIE.
Totodată, se menționează că din punct de vedere logistic, capacitățile serviciului diplomatic pentru desemnarea președinților în cadrul birourilor secțiilor de votare din străinătate constituie 186 funcționari acreditați peste hotare (inclusiv diplomați specializați, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal), precum și circa 60 funcționari din aparatul central al ministerului.
„La final, invităm reprezentanții diasporei în străinătate care au manifestat interes pentru a oferi asistență ambasadelor și autorităților în țările unde vor fi constituite secțiile de votare aprobate, să devină voluntari pentru a ajuta în gestionarea organizată a fluxurilor de votanți. Persoanele interesate urmează să expedieze un email de intenție în adresa misiunii diplomatice din țara de reședință”, se arată în nota ministerului.
Lista ambasadelor Republicii Moldova în străinătate și coordonatele de contact poate fi consultată în compartimentul „Misiuni diplomatic și oficii consulare ale Republicii Moldova” pe site-ul MAEIE.
Amintim că, proiectul inițial, al cărui raportor era președintele CEC, Dorin Cimil, prevedea amenajarea a 162 de secții de vot în străinătate. Dar, la propunerea secretarului general al CEC, Maxim Lebedinschi, fost socialist, s-a decis deschiderea a doar 139 de secții, în pofida faptului că Ministerul de Externe a cerut să fie deschise 190 (în condițiile când la alegerile prezidențiale nu se ajungeau buletine de vot la multe secții din diasporă).
După această decizie, la adresa CEC au venit mai multe critici din partea PAS, care azi a contestat la Curtea de Apel această decizie. De asemenea, cu o reacție în acest sens a venit și Maia Sandu, care a menționat că decizia CEC este o încălcare sfidătoare a legii și o batjocură la adresa cetățenilor din diasporă care vor să voteze. Totodată, și Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, Hotărârea Comisiei Electorale Centrale.
Totodată, în lista de AICI puteți vedea unde vor fi amplasate toate secțiile de votare.