(video) Primul interviu al lui Roman Protasevici la un canal TV din Belarus. Acesta spune că vrea „să-și îndrepte greșelile”

qwertgh

După ce acum câteva săptămâni a fost arestat la Minsk în urma deturnării avionului cu care călătorea din Atena spre Vilnius, jurnalistul belarus Roman Protasevici a apărut într-un interviu la postul de televiziune belarus ONT. Tânărul a vorbit despre activitatea sa de jurnalist la NEXTA. De asemenea, acesta a povestit cum obținea informații din sursele din Belarus, a oferit mai multe nume de persoane care au participat la crearea subiectelor pentru NEXTA. Protasevici a mai spus că „în zadar a intrat în lupta politică și că vrea mai repede să înceapă o viață nouă”.

Aceasta nu este prima apariție a jurnalistului Roman Prostasecivi după arest și după ce acesta a fost inclus pe lista „persoanelor implicate în activități teroriste” de anul trecut din Belarus, împotriva regimului Lukașenko. În prima înregistrare, având pe față urme de contuzii, Roman Protasevici spunea, la o zi de la arestare, că este bine tratat în închisoare și promitea să coopereze cu autoritățile.

În a doua înregistrare, Roman Protasevici spunea că un coleg de serviciu, cu care avea un conflict personal, i-a întins o cursă. În plus, disidentul pare să cheme la schimbarea strategiei opoziției și cere ca, pentru moment, protestele să înceteze. Cel puțin asta reiese din fragmentele difuzate din interogatoriul său. Sunt imagini din timpul unei discuții cu anchetatorii din Minsk, iar televiziunea de stat ONT a difuzat și imagini din momentul arestării jurnalistului pe aeroportul din capitala țării.

În interviul difuzat joi, 3 iunie, Roman Protasevici a mărturisit că a organizat proteste antiguvernamentale, că vrea să-și îndrepte greșelile, l-a lăudat pe președintele Aleksandr Lukaşenko și a dat asigurări că îl respectă pe acesta.

Jurnalistul a afirmat că l-a criticat mult pe președintele Lukaşenko, că a încercat să îl dea jos de la putere, dar că a început să înțeleagă că acesta „face ceea ce trebuie” și că „fără îndoială” îl respectă.

El a subliniat că a fost alegerea lui să vorbească pentru postul de televiziune.

Subliniem că împreună cu Roman a fost arestată la Minks și iubita acestuia, Sofia Sapega, care de asemenea va fi pusă sub acuzare, confruntându-se cu trei acuzații penale: organizarea de încălcări ale ordinii publice, incitarea la ură și organizarea unor proteste în masă, fiecare dintre acuzații având pedepse cuprinse între trei și 15 ani de închisoare.

Reacția familiei lui Roman Prostasevici la aparițiile anterioare ale acestuia cu declarații video

Familia lui Protasevici spunea anterior, la primele declarații ale fiului lor după arest, că acestea au fost realizate „sub amenințare”. Așadar, tatăl jurnalistului a declarat pentru BBC că l-a durut să urmărească declarațiile.

„Îl cunosc foarte bine pe fiul meu și cred că nu ar fi spus niciodată astfel de lucruri. L-au bătut și l-au forțat să spună ce este necesar.”

AICI puteți vedea videoclipul cu declarațiile lui Dmitrii Prostasevici, tatăl jurnalistului.

Militanții pentru drepturile omului și opozanți ai puterii spun că jurnalistul avea pe încheieturi urme vizibile de cătușe și că a fost torturat.

„Este oribil să ne gândim la brutalitatea pe care forțele de securitate din Belarus trebuie să o fi folosit pentru a-l forța pe Roman Protasevici să facă acest interviu filmat”, a spus Kenneth Roth, militant pentru drepturile omului.

După acest caz fără precedent, mai mulți lideri europeni au aprobat, la 24 mai 2021, impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cereau eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a iubitei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk.

Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus.

De asemenea, și Maia Sandu anterior venise cu o reacție oficială a instituției prezidențiale cu privire la arestarea Roman Protesevici, ex-redactorului-șef al canalului de telegram NEXTA. Președinta se arata îngrijorată de felul cum acesta a fost arestat și consideră că atât el, cât și iubita lui vor fi eliberați cu ajutorul organismelor internaționale.

Lukașenko însă a afirmat că a acționat „legal” atunci când a ordonat deturnarea unui avion civil către Minsk după o alertă cu bombă, respingând acuzațiile că a urmărit prin această deturnare arestarea unui opozant, a jurnalistului Roman Protasevici.

„Am acționat legal protejând oamenii”, a declarat Lukaşenko pe 26 mai 2021, potrivit agenției de stat Belta, în primele sale comentarii asupra deturnării avionului.

Reamintim că în Belarus au izbucnit proteste în masă după ce Aleksandr Lukașenko a obținut victoria la alegerile prezidențiale din 9 august 2020, considerate pe scară largă ca fiind trucate. Protestele au fost înăbușite, iar liderii opoziției au fost trimiți în închisoare sau în exil.

Regimul lui Lukașenko s-a confruntat cu proteste de stradă fără precedent în urma alegerilor prezidențiale din august 2020, amplu criticate și respinse ca fiind fraudate atât de opoziția belarusă, cât și de Occident.

Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este văzut ca un simbol al luptei pentru dreptate de către tinerii din Belarus care vor o schimbare în țară, potrivit lui Viaciorka.

Exact din acest motiv, Roman Protasevici a fost plasat în noiembrie de autoritățile belaruse pe lista „teroriștilor urmăriți”.

Autoritățile din Belarus au forțat un avion de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua cursa Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o amenințare cu bombă atribuită mișcării islamiste palestiniene Hamas. Dar la sosire nu a fost găsită nicio bombă și doi pasageri – Roman Protasevici, jurnalist belarus de opoziție în vârstă de 26 de ani, și partenera sa Sofia Sapega – au fost arestați suscitând o masivă condamnare internațională.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente