Contribuția pentru îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural prin promovarea educației agricole, reprezintă unul dintre obiectivele principale ale asistenței Uniunii Europene acordate Republicii Moldova. Astfel, ne dăm întâlnire la o nouă ediție din cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală”, organizate la 24 mai 2021. În acest sens, școala Profesională din comuna Bubuieci beneficiază de o infrastructură educațională modernizată, instituția fiind unul dintre beneficiarii programului „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” („DevRAM”), implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA și Donau Soja.
Școala Profesională din Bubuieci este o instituție de învățământ care pregătește specialiști în diferite domenii, de la cofetari și bucătari până la apicultori și floricultori. Directoarea instituției spune că sectorul agricol din Republica Moldova este unul vulnerabil, iar grație suportului financiar al Uniunii Europene, în ultimii ani s-a investit în dezvoltarea și modernizarea instituțiilor care pregătesc tineri specialiști în acest domeniu.
„Hrana este sursa de alimentare a oricărui om, iar acum tendința tuturor este ca să ne alimentăm corect și cât mai sănătos, iar asta ține de agricultură”, a declarat Zinaida Sajin.
De asemenea, în ultimii ani, cu suportul partenerilor europeni, Școala Profesională din Bubuieci a renovat, reparat și dotat cu utilaje moderne laboratorul didactic pentru elevii ce studiază meseria de bucătar și cofetar.
„Grație acestor investiții, deja câteva generații de elevi au beneficiat de o pregătire calitativă, iar unii dintre ei sunt profesioniști pe piața muncii din țara noastră”, a subliniat directoarea.
„Maeștrii și cadrele didactice pot să programeze momentul în care fiecare planta trebuie udată”
Școala Profesională din Bubuieci este unica instituție de învățământ din Republica Moldova care pregătește specialiști în floricultură, iar în urma unui grant obținut în cadrul proiectului DevRAM, instituția și-a dotat sera, care are o suprafață de 425 m2, cu un sistem de irigare. Pentru dotarea serei, în care viitorii floricultori fac activități practice, au fost procurate două echipamente de irigare: prin picurare și prin aspersiune.
„Sistemul de irigare este unul performant, computerizat. Maeștrii și cadrele didactice pot să programeze momentul în care fiecare planta trebuie udată, pentru că fiecare planta are nevoie de o anumită cantitate de umiditate. Mai ales în zilele de weekend, în zilele de sărbători, acest sistem ne facilitează activitatea”, spune directoarea.
Dotările sunt apreciate și de către elevi.
„Îmi pare bine că fac activitățile practice având utilaje noi și moderne, ne sunt de foarte mare ajutor. Nu udăm manual, ci o face sistemul de irigare. În timp ce plantele sunt udate, noi facem alte lucruri în seră: plantăm, facem compoziții”, spune Irina Boran, viitoare specialistă în floricultură.
Pentru viitorii floricultori a fost lansat și un nou curs, numit Inițierea afacerii în creșterea plantelor decorative și designului floral, în cadrul căruia sunt pregătiți specialiști în aranjamente din plante cu rădăcină, în design floral și cultivarea plantelor decorative.
La fel, prin intermediul proiectului a fost dat startul primului curs de formare continuă Bucătărie vegană și vegetariană, care a fost deja lansat la 1 aprilie.
„În laboratorul nostru didactic au avut loc deja primele ore de instruire practică, avem cursanți care manifestă interes, sunt activi, vin cu idei inovative. Sperăm că foarte curând va fi formată și a doua grupă”, a declarat Zinaida Sajin.
„Am fost onorați să participăm la acest curs”
Un accent deosebit a fost pus pe instruirea cadrelor didactice și manageriale, în ceea ce privește standardele de calitate și sistemele de certificare în sectorul agroalimentar, inclusiv agricultura organică, managementul participativ, managementul resurselor umane, instrumente TIC aplicate în procesul didactic. De asemenea, cadrele didactice și-au îmbunătățit competențele de formatori.
„Am participat la un curs de formare a adulților, am fost pregătiți și instruiți de către formatorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Am fost onorați să participăm la acest curs, care a fost unul online, de fapt, dar ne-am simțit bine pentru că am împărtășit și din experiențele proprii ce țin de creșterea, întreținerea și menținerea plantelor decorative”, spune Tatiana Costin, profesoară maestră în meseria floricultor.
Vizita din 24 mai la Școala Profesională din Bubuieci face parte din campania „UE pentru Moldova Rurală”, menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, dar și să prezinte oportunitățile curente oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.