La ce universitate, cât costă și ce voi învăța? Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi Jurnalism în Moldova

news-image (1)

Continuăm proiectul de orientare în carieră „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar în această săptămână, vom discuta despre specialitatea care a prins popularitate printre rândurile tinerilor în ultimii ani – Jurnalism. Această profesie a evoluat mult în timp. Dacă la începuturi era trată ca un hobby sau ca o pasiune, astăzi este o profesie care se studiază la facultate și în care se construiesc cariere. Dacă faci și tu parte din acei tineri care se văd jurnaliști de succes în Moldova, atunci îți propun să descoperim împreună unde poți studia această specialitate acasă, dar și alte detalii importante legate de studenția unui viitor jurnalist.

Ce înseamnă să fii un jurnalist? Munca jurnalistului constă în activitatea de a strânge, a analiza, a verifica și a prezenta informații referitoare la evenimentele curente, incluzând tendințe, rezultate și persoane. Altfel spus, ceea ce vezi într-un buletin de știri la TV sau ceea ce asculți într-un buletin la radio sau textele și videoclipurile informative pe care le consumi din media online reprezintă o muncă realizată de jurnaliști. Dacă ești pasionat de această specialitate și vrei să activezi în acest domeniu, primul lucru pe care ți-l sugerăm este să consumi produse realizate de mass-media. Astfel, vei înțelege mai bine esența și diversitatea muncii pe care o poate face un jurnalist.

După cum spuneam anterior, jurnalismul a evoluat mult. Acum, avem facultăți și programe pe care le poți urma pentru a te iniția în această profesie, iar la final, vei obține chiar și o diplomă de licență în acest domeniu. În acest context, îți propunem să vedem ce oferte au universitățile din Republica Moldova la acest capitol.

Unde în Moldova poți face o specialitate de Jurnalism

Universități de stat

*Pentru a afla ce program de studiu (ce obiecte) vei studia la specialitatea care te interesează, dă clic pe specialitate și o să poți vedea cel mai recent program de studii făcut public de universitate.

**Prețurile pentru toate specialitățile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Universitatea de Stat din Moldova are o facultate întreagă dedicată acestei specialități, în cadrul căreia există o ofertă de trei specialități:
# Jurnalism şi procese mediatice – contractul costă 6 500 de lei;
# Comunicare și relații publice – contractul costă 6 000 de lei;
# Biblioteconomie, asistenţă informaţională şi arhivistică – contractul costă 5 000 de lei.

Indiferent de specialitatea pe care o urmezi, într-un final, vei obține titlul de „Licențiat în științe ale comunicării”. Studiile la aceste specialități se fac în limbile rusă și română timp de trei (frecvență la zi) sau patru ani (frecvență redusă). USM este o universitate de stat, respectiv studiile pot fi făcute atât cu finanțare bugetară, cât și pe bază de contract.

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Mai puțini cunosc însă că, dacă ești de la nord și vrei să faci jurnalism, poți face acest lucru mai aproape de casa ta, adică la Universitatea de Stat din Bălți.

Aici se studiază specialitatea „Jurnalism și procese mediatice” în cadrul Facultății de Litere. Studiile se fac timp de trei ani, la învățământ cu frecvență, iar la final absolventul devine licențiat în „Științe ale Comunicării”. Chiar dacă este o instituție de stat, ai posibilitatea să-ți faci studiile și în bază de contract, prețul acestora este de 6 000 de lei. Studiile se fac doar în limba română.

Universități private

Universitatea Liberă Internațională. La această universitate, poți studia specialitatea „Jurnalism” în cadrul Facultății Relații internaționale științe politice și jurnalism. Contractul de studii costă 6 000 de lei (pentru frecvență la zi) sau 3 500 de lei (pentru învățământ cu frecvență redusă).

Studiile se fac timp de trei ani (învățământ cu frecvență) și patru ani (învățământ cu frecvență redusă), iar la final studenții obțin titlul de „Licențiat în jurnalism și informare”. Studiile se fac în limbile română, engleză, franceză și rusă.

Universitatea de Studii Europene din Moldova are o facultate întreagă dedicată Științelor Comunicării. Aici poți studia două specialități:
# Jurnalism;
# Științe ale Comunicării.

Prețul contractului este de 5 500 de lei (învățământ cu frecvență) sau 3 500 de lei (învățământ cu frecvență redusă).

Studiile se fac timp de trei ani (învățământ cu frecvență) și patru ani (învățământ cu frecvență redusă). Studiile se fac în limbile rusă și română. La sfârșit, vei obține titlul de „Licențiat în jurnalism și informare”.

Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „C. Stere” de asemenea a anunțat că are un program pentru specialitățile:
# Jurnalism și Procese Mediatice;
# Comunicare și relații publice.

Durata studiilor este de trei ani (învățământ cu frecvență) și patru ani (învățământ cu frecvență redusă).

Taxele de studii și programele de învățământ nu sunt făcute publice.

Universități în limba rusă

Chiar dacă majoritatea universităților enumerate mai sus oferă posibilitatea de a studia jurnalismul în limba rusă, să știți că în Moldova există trei universități de stat care oferă studii exclusiv în limba rusă, unde poți urma un program de „Jurnalism”.

Universitatea de Stat din Comrat oferă posibilitatea de a studia specialitatea „Jurnalism” timp de trei ani (învățământ cu frecvență) și patru ani (învățământ cu frecvență redusă) în limbile rusă și găgăuză.

Conform ultimelor date găsite în spațiul online, contractul de studii la această specialitate este în jur de 5 000 de lei (învățământ cu frecvență) sau în jur de 3 500 de lei (învățământ cu frecvență redusă).

Programa de studii la această specialitate nu este făcută publică.

Universitatea Slavonă aceasta este o universitate privată din Moldova, unde studiile se fac exclusiv în limba rusă. Aici aveți posibilitatea să studiați specialitatea „Jurnalism și procese mediatice”. Studiile se fac la învățământ cu frecvență, timp de trei ani.

Taxele și programele de studii nu sunt făcute publice.

Universitatea de Stat din Transnistria „Taras Șevcenco”. Aici, de asemenea, se fac studii în limba rusă și există posibilitatea de a studia specialitatea „Jurnalism”. Dacă alegi să faci studiile aici, trebuie să știi că, pentru a obține o licență la această universitate, trebuie să studiezi patru ani (învățământ cu frecvență) sau cinci ani (învățământ cu frecvență redusă), iar pentru a fi admis la facultate, este nevoie să susții mai multe examene de intrare.

Taxele și programele de studii nu sunt făcute publice.

Menționăm că această universitate se află în regiunea transnistreană și pot apărea probleme cu recunoașterea diplomei în anumite țări după absolvire.

Bonus! În Republica Moldova, pe lângă universitățile enumerate mai sus, tinerii care vor să devină jurnaliști pot face Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Aici tinerii vor învăța un an de zile, doar că aceștia trebuie să aibă deja o facultate absolvită, indiferent de profilul ei sau să fie în ultimul an de facultate (la studii cu frecvență sau fără frecvență). În acest an, sunt 10 locuri disponibile, iar admiterea se desfășoară până pe 15 iulie 2021.

Taxa de studii pentru anul 2021/2022 este de 5 000 de lei, dintre care 1 000 de lei este rezervarea locului (să plătește după confirmarea admiterii și este nerambursabilă dacă se renunță la studii). Mai multe detalii despre studii și procesul de admitere află AICI!

Admiterea

Pentru anul 2021/2022 încă nu a fost anunțat procesul de admitere, dar de obicei acesta are loc în luna iulie. Majoritatea universităților se conformează recomandărilor Ministerului Educației și desfășoară procesul de admitere concomitent cu toate instituțiile de învățământ superior.

Ținând cont de condițiile pandemice, universitățile din țară desfășoară procesul de admitere atât offline, cât și online.

Unele universități pot avea și probe de admitere. Totuși, majoritatea au o formulă de bază prin care calculează media de admitere fără a mai organiza vreun examen suplimentar. Formula este diferită de la instituție la instituție, dar include neapărat nota medie la bacalaureat și mediile anuale la anumite obiecte, de exemplu, în cazul specialității „Jurnalism”, va fi luată în calcul și va avea o pondere mai mare notele de la obiectele umaniste, de exemplu limba și literatura română sau limba și literatura engleză.

Practic, în fiecare an, la toate universitățile se cer aceleași documente, cu micii diferențe de la o instituție la alta. Dacă ești curios să afli despre ce documente este vorba, poți consulta acest articol.

Echipa #diez are o rubrică dedicată procesului de admitere, în care anunță toate termenele și condițiile de depunere a documentelor în Republica Moldova. Îți sugerăm să o urmărești dacă sunteți absolvent(ă) în acest an.

Unde vei putea lucra după ce absolvi Jurnalismul

După absolvirea acestei specialități, în mod logic, vei activa în mass-media. Studiile acumulate îți permit să te angajezi în diferite tipuri de instituții mediatic-comunicaționale în calitate de reporter(ă) (TV, radio, ziar, media online), prezentator (prezentatoare) de emisiuni, moderator (moderatoare) de talk-show-uri, redactor(ă), administrator (administratoare) de platforme media, jurnalist(ă) de investigații, redactor(ă) literar(ă), tehnoredactor (tehnoredactoare), corector (corectoare), designer(ă), machetator (machetatoare) etc. Mass-media evoluează odată cu noile tendințe, anume din această perspectivă este important să înțelegem că munca jurnalistului poate fi foarte diversă, începând cu texte și terminând cu crearea diferitelor tipuri de conținut video. De exemplu, mai nou, se pune accent mare pe crearea conținutului mediatic pentru rețelele sociale, lucru care era greu de imaginat acum câțiva ani în urmă.

Totodată, absolvenții care fac programe din domeniul „Științelor ale Comunicării” se pot angaja și în calitate de comunicatori, specialiști în serviciu de presă, putători de cuvânt, specialiști în relațiile cu publicul sau chiar producători de publicitate.

Dacă ai decis să depui actele la Jurnalism, îți sugerăm să urmărești evenimentul nostru de joi, 27 mai, în cadrul căruia vom discuta cu specialiști, studenți și profesori despre această facultate. Astfel, vei avea posibilitatea să afli mai multe despre ce vei studia la universitate, dar și ce joburi vei putea găsi după ce vei obține diploma. Mai multe detalii despre evenimentul de orientare în carieră găsești AICI!

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente